GS'nin borcu 14 milyarı aştı
GS'nin borcu 14 milyarı aştı
HÜRJET'in ikinci prototipi gökyüzüyle buluştu
HÜRJET'in ikinci prototipi gökyüzüyle buluştu
Cem Garipoğlu soruşturmasında karar
Cem Garipoğlu soruşturmasında karar
Konyaaltı'nda 'Dijital Dünya ve Çocuk' paneli
Konyaaltı'nda 'Dijital Dünya ve Çocuk' paneli
11 Eylül 2020 Cuma - 11:09

Ateş Kara: Çocuklar okulda daha az risk altında

SAĞLIK Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, "Eğer biz çocuklarımızı kurallara uygun şekilde evden çıkartır, okullara götürebilirsek, önerilen şekilde okul içine alabilir, okul içinde de sayıyı çok kısıtlı tutarsak, evet risk olacaktır ama çok düşük olacaktır" dedi.

Ateş Kara: Çocuklar okulda daha az risk altında
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Prof. Dr. Ateş Kara, artan koronavirüs vakalarına ilişkin değerlendirme yaptı. Prof. Dr. Kara, Ankara'da tatil dönüşlerinin başlaması nedeniyle vakaların arttığını belirterek, "Bizim kendimizi güvende hissettiğimiz alanlarda maske kullanımının ihtiyaç olmadığını düşünmemiz bizdeki rakamların böyle artmasına neden oldu. Ev içinde arkadaşlarımızla ya da komşularımızla bir araya gelip çay içerken maskeyi çıkardığınız anda belki komşunuz ya da siz asemptomatikseniz komşunuza bulaştırıyorsunuz ya da komşunuz size bulaştırıyor. Tatillerden dönüşün olduğu dönem sonrasında 1 kişiyken 2 kişiye, 2 kişiyken 4 kişiye bulaştıracak şekilde devam etti. Ankara onun yansımalarını yaşıyor. Türkiye'nin başka illerinde de benzer bulgularımız olabilir" dedi.

'MASKENİN ÇIKARILMASI RAKAMLARI YÜKSELTİYOR'

Prof. Dr. Kara, tüm dünyada rakamlarda yükselme olduğuna dikkat çekerek, "Rahatlama, belki bizlerin 'virüs bitti' algısı, yorgunluklarımız, eş-dost görme ihtiyacı, 'tedavisi de var' gibi algımız bunlarla üst üste gelince rahatlamanın etkisi ile tekrar vaka sayısında yükselme başladı. Belli alanlarda uyumumuz iyi, belli noktalarda da kaçırıyoruz. Bakanlığın sunduğu verilere bakıldığında vakaların ortaya çıkış yerleri kişilerin kendisini daha güvende hissettiği yerler. Siz kendinizi nerede rahat ve güvende hissedersiniz; evinizde veya yakın arkadaşınız yanında, evinde. Maskenin çıkartılması rakamların hafif yukarıya çıkmasına neden oluyor. Maskeye, mesafeye dikkat edersek kışın da olsa, sonbahar da olsa biz bu virüsün üstesinden geliriz. Ama bu şekilde devam edecek olursak rakamların artma ihtimali daha yüksek" diye konuştu.

'ÇOCUKLAR DA YÜRÜYEN BİRER VİRÜS KAYNAĞI OLABİLİRLER'

Çocukların büyük kısmında semptom görülmediğine dikkat çeken Prof. Dr. Kara, "Maske uygulamasının olduğu toplumlarda çocukların yüzde 95'inde bir bulgu göstermiyor. 15 yaşından büyükler neredeyse yetişkinler gibi, 12-15 yaş arasında biraz daha semptomlar ortaya çıkabiliyor, küçük çocuklarda semptomlar az. 100 çocuğun 5-6'sında semptom çıkıyor. Biz evdeyken, çocukları evde tutarken, büyüklerimiz evde kalırlarken sokağa çıkan ya da risk alan çocuk çok azdı. O nedenle de neredeyse hiç çocuk vakası görmüyorduk. Ne zaman ki çocuklar birbirleriyle temas etti, yetişkinler ile karşılaştığı için o yüzde 5 rakamı bin çocuk olursa 50, 10 bin çocuk olunca 500 oluyor. Belki 500 çocuktan 4'ü veya 5'i hastaneye yatıyor. Evet çocuklar daha az hastalanıyor doğru; ama hastalanıyor, çocuklar virüsü aynen yetişkinler gibi alıyorlar ve en az yetişkinler gibi atıyorlar. Bu yüzden çocuklar da yürüyen birer virüs kaynağı olabilirler. Lütfen bu bakımdan dikkatli olalım. Çocuklarımızın zorunlu olmadıkça dışarıya çıkmalarına izin vermeyelim" ifadesini kullandı.

'ÇOCUĞUN ÖDEDİĞİ BEDEL NEDİR BUNA BAKMAK LAZIM'

Prof. Dr. Kara, "Eğer biz çocuklarımızı kurallara uygun şekilde, önerilere uygun şekilde evden çıkartır, önerilere uygun şekilde servislerde, özel araçlarda ya da yürüyerek okullara götürebilirsek, önerilen şekilde okul içine alabilir, okul içinde de sayıyı çok kısıtlı tutarsak, bir risk olur mu, evet risk olacaktır; ama çok düşük olacaktır. Dışarıda olmasından belki risk daha düşük olacaktır. Tamamen evde kalıp hiç dışarıya çıkamayan çocuğun ödediği bedel nedir buna bakmak lazım. Bir çocuk tamamen evde kaldığında gelişim, arkadaşlık ilişkileri, paylaşım, öğrenme bunların hepsinden özveride bulunuyor, bunun için bir bedel ödüyor demektir. Acaba bu ödediğimiz bedel mi, her türlü önlemi aldığımız, en aza indirdiğimiz riski mi alalım? Bunları tartıya koyarak karar vermek lazım" dedi.

'EVDE BULGUSU OLAN VARSA ÇOCUĞU OKULA GÖNDERMEYECEK'

Evinde birlikte yaşadığı kişilerde koronavirüs semptomları olan fakat kendisinde belirti olamayan çocuklara da dikkat çeken Prof. Dr. Kara, "Etrafındaki büyüklerde bir bulgusu olan bir çocuk varsa ebeveyn olarak bizim sorumluluğumuz orada başlıyor. O çocuğun ailesinin şunu değerlendirmesi lazım; benim çocuğumda virüs olabilir, bir başkasına taşımasın. Okula göndermeyecek. Hemen sağlık merkezine gidecek, 'bizim evimizde böyle bir şey var; ama benim çocuğumun bulgusu yok, okula gidiyor ne yapalım' diyecek. Test yapılır, muayene edilir, ona göre de okula gidebilir veya 'bir kaç gün evde kalsın, takip edelim' denilebilir. Belki o okula gittiğinde diğer arkadaşına bulaştırabilir, diğer arkadaşında da bir bulgu olmaz; ama eve götürür. Bizim bunların önünü kesecek şekilde hareket etmemiz lazım. Böyle bir durumda evde bir problem varsa çocuğumuzu evden çıkarmayacağız. Servis içinde biz çocuğumuzun maskesine, mesafesine dikkat edeceğiz" ifadesini kullandı.

BILIM KURULU UYESI PROF. DR5. ATES KARA, DHA'YA YAPTIGI ACIKLAMADA EVDE KORONAVIRUS SEMPTOMLARINI  GOSTERIN BIR KISININ BULUNMASI DURUMUNDA O EVDE YASAYAN COCUGUN OKULA GONDERILMEMESI GEREKTIGINE DIKKAT CEKTI FOTO-ANKARA-DHA

BILIM KURULU UYESI PROF. DR5. ATES KARA, DHA'YA YAPTIGI ACIKLAMADA EVDE KORONAVIRUS SEMPTOMLARINI  GOSTERIN BIR KISININ BULUNMASI DURUMUNDA O EVDE YASAYAN COCUGUN OKULA GONDERILMEMESI GEREKTIGINE DIKKAT CEKTI FOTO-ANKARA-DHA

Şaduman UNUTMAZ- Fatih ERDOĞAN/ANKARA, (DHA)

 
Öldürülen Zeynep'in, kurtulmaya çalıştığı anlar kamerada
 
Kavanoz kapağında bu yıl sıkıntı yok
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Öldürülen Zeynep'in, kurtulmaya çalıştığı anlar kamerada
MUĞLA'da boksör Selim Ahmet Kemaloğlu (26) tarafından dövülüp, göğsünden ...
65 yaşındaki çift, koronavirüsü yenerek taburcu oldu
SİVAS'ta, koronavirüsü yenen Ayşe (65) ve Mahmut Seçkiner (65) çifti sağlık ...
Dezenfektan kutusuna yanlışlıkla kireç sökücü döktü: 2 yaralı
İZMİT’te bir alışveriş merkezi içerisinde bulunan restoran çalışanı biten ...
 
Pandemi sonrası ilk fuar İstanbul’da tedbirler ile açıldı
ORONAVİRÜS pandemisi nedeniyle en fazla zarar gören sektörlerden biri ...
Koronavirüs tedavisi gören gazeteci: 3 kez kalbim durmuş
KIRKLARELİ'de 2 aydır koronavirüs tedavisi gören Şenol Goncagül (54), ...
Denizde boğulan genç kaleci unutulmadı
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde girdiği denizde boğulma tehlikesi geçirip, ...
 
Hobi olarak yaptığı 'ateş dansı' mesleği oldu
İZMİR'de, iki yıl önce izlediği bir gösteriden etkilenen Yiğit Gürbüz'ün ...
Bir kişinin öldüğü kazanın görüntüleri ortaya çıktı
ATAŞEHİR'de geçtiğimiz günlerde bir otomobil durakta yolcu alan halk otobüsüne ...
Sokağa atılan maskeler tehlike saçıyor
MERSİN'de kullandıktan sonra muhafaza edilmeden rastgele yerlere atılan ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva