Türkiye'nin BM Daimi Temsilciliği himayesinde, İstanbul Üniversitesi Mezunları Derneği eski başkanı Mehveç Sönmez tarafından düzenlenen sempozyumu, Atatürk, Türkiye ve Osmanlı tarihi, sözde Ermeni soykırımı konuları ile ilgili araştırmaları ile bilinen Prof.Dr. Justin McCarthy yönetti. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün, devlet adamlığı, yurtseverliği, askerliği, demokratik ve pragmatik anlayışı ile uzak görüşlülüğü konularına ilişkin yapılan konuşmalarda, Atatürk'ün yalnızca yaşadığı çağı değil, 21'inci yüzyılı da biçimlendiren en büyük ve en önemli kişilerinden biri olduğu anlatıldı. Mehveç Sönmez ile, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan, Afganistan Daimi Temsilcisi Zahir Tanin, Avustralya Daimi Temsilcisi Gary Quinlan ve Yeni Zelanda Daimi Temsilcisi Jim McLay'in yaptığı sempozyuma, akademisyen ve medya yorumcusu Dr. Austin Bay, Kentucky Üniversitesi psikiyatri uzmanı ve tarihçi Prof. Arnold Ludwig de konuşmacı olarak katıldı.
Konuşmasına, Atatürk'ün, Türkiye'nin Ulusal Bağımsızlık Savaşı'nın başkomutanı olduğunu vurgulayarak başlayan BM Daimi Temsilcisi Ertuğrul Apakan, şöyle dedi:
"Atatürk, bölünmeye ve işgale karşı ulusal direnişi yönlendirdi. Askeri alandaki zaferleri anayurdun özgürlüğünü, bağımsızlığını güvence altına aldı. O, ulusal kurtuluşun lideriydi. Kurtuluş Savaşı sonunda, 1923'te imzalanan Lozan Antlaşması, çağdaş Türkiye'nin sınırlarını belirleyen ve Türkiye Cumhuriyeti'ni tanıyan belge oldu. Görevi savaşta kazanılan zaferlerle bitmedi. Mustafa Kemal'in liderliğinde, Türk halkı ülkesini yeniden yapılandırdı. 20 yıllık bir süreçte, Türkiye yeni yasalar ve yeni yönetim anlayışıyla imparatorluktan cumhuriyete geçti."
Apakan, Atatürk'ün politik liderliği ile Türkiye'de yeni kurumlara öncülük ettiğini ve uzun soluklu reformlar yaptığını belirtti.
DHA- ABD - Nafiz ALBAYRAK