Bilgisayar Öğretmeni Murat Zorlu, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Ömer Keskinli, Kimya Öğretmeni Bilge Dalgıçlar, Resim Öğretmeni Cihan Yerlikaya, Sınıf Öğretmeni Güllü Eylem Gündoğdu’dan oluşan platform temsilcileri atanamayan öğretmenlerin sıkıntıları hakkında bilgi verdi.
ANTALYA’DA 10 BİN ATANAMAYAN ÖĞRETMEN VAR
Türkiye genelinde sayılarının 300 bine ulaştığını söyleyen Murat Zorlu, Antalya’da 10 bine yakın atanamayan öğretmen bulunduğunu anlattı. Hükümetin seçimde verdiği atama sözünü tutmadığını ifade eden Zorlu, “Ağustos’ta 54 bin öğretmen ataması beklerken, 10 bin atama yapıldı. Her yıl 40 bin yeni arkadaş daha aramıza katılıyor. Atanamayan tüm arkadaşlarımızın mücadelesini veriyoruz. Ancak korkuyorlar, eylemlerimize katılmaktan çekiniyorlar. Sesimizi duyurmak için çeşitli eylemler yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz” dedi.
MESLEĞİMİZİ YAPMAK İSTİYORUZ
Hükümetin öğretmen açığını ücretli öğretmenlik sistemiyle kapatmaya çalıştığını anlatan Zorlu, “Bu sistemde at yetiştiricisi bile öğretmen olarak görev yapabiliyor. Ders saati kadar ücret alan, eğitimle alakasız bölümlerden mezun bu insanlar öğretmenle aynı görevi yapıyor. Dershaneler ise ücretli kölelik sistemi. Öğretmen açığı olmasına rağmen atanmıyoruz. Ailelerimizden harçlık almak zorunda kalıyoruz. Mesleğimizi yapmak istiyoruz” diye konuştu.
AKAYDIN: YANINIZDAYIM
“Bir eğitimci olarak kalben yanınızdayım, elimden gelen desteği vermeye hazırım” diyen Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, yaşanan sıkıntının nedenini Türkiye’nin üniversitelerle ilgili bir master planı olmamasına bağladı. Akaydın, “1996’dan bu yana söylüyorum. Türkiye’de insan gücü konusunda ciddi bir araştırma gerekli. Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK, iş ve işveren kuruluşları birlikte istihdam politikası hazırlamalı, buna göre eğitim planlaması yapılmalı, ihtiyaca göre bölümler açılmalı. Bugün lise sadece üniversite sınavına giriş için gerekli diplomayı sağlamaktan öte bir işlev yürütmüyor. Öğrenciler dershane desteği almadan sınavlarda başarılı olamıyor. Bu çok vahim bir durum” dedi.
ÖRGÜTLENİN SESİNİZİ DAHA GÜÇLÜ DUYURUN
Başkan Akaydın, gençlerden örgütlenmelerini isteyerek, şöyle devam etti: “Yapmanız gereken örgütlenmek, direnmek, sesinizi duyurmak, dernek kurmaktır. Muhalefet partileri kanalıyla sesinizi meclisten daha güçlü duyurmanız gerek. Eğitim fakültelerinde ihtiyaç olmadığı için atama yapılmayan branşlar kapatılmalı, ihtiyaç olan bölümlere ağırlık verilmeli. Devlet, üniversitede mesleki eğitim veriyorsa gençlere iş bulma imkanı da sağlamalı. Mühendis işsiz kalırsa, başka iş bulma imkanı olabilir ancak öğretmenlik bölümünü bitiren bir genç sadece öğretmenlik yapabilir. Başka şansı yok.”
Başkan Akaydın, ASMEK ve diğer eğitimle ilgili bölümlere personel alımında atanamayan öğretmenlere öncelik tanıyacaklarını da sözlerine ekledi. Antalya Atanamayan Öğretmenler Platformu temsilcileri, Başkan Mustafa Akaydın’ı 20 Aralık’ta AKM Perge Salonu’nda ataması yapılmayan müzik öğretmenlerinin vereceği konsere davet etti.