ANTALYA'da yerel gazete sahipleri ve yazarlarıyla biraraya gelen Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Mehmet Atalay, "Doğru habercilik kimi incitirse incitsin, bu konuda herhangi bir haksızlığa maruz kalan meslektaşımızın yanındayız, sonuna kadar arkasındayız. En sağdan en sola her türlü fikrin özgürce ifade edilmesinden yanayız" dedi. BİK'in kuruluşunun 50'nci yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen 'Türk Basını Reklamcısıyla Buluşuyor' toplantılarının 4'üncüsü Antalya'da gerçekleştirildi. Turkcell anasponsorluğunda Şekerbank, Tanı Paro, Local Time, Ekonomi Gazetecileri Derneği, İnternet Medyası Derneği, Reklam Verenler Derneği sponsorluklarında gerçekleşen The Marmara Otel'deki buluşmada konuşan Genel Müdür Mehmet Atalay, "Amacımız Türk basınını güçlendirmek, özgür ve çok sesli bir basının oluşmasına katkıda bulunmak" dedi. Antalya'da yerel yayın yapan gazetelerin sahipleri ve yazarlarının katıldığı buluşmada Atalay, kendine yeten, ekonomik bağımsızlığı olan gazeteler, televizyonlar, internet medyası ve radyolar oluşturulmasına katkı sağlamayı hedeflediklerini kaydetti. Mehmet Atalay, "Bu bir hayal değil. Hiçbir zaman hayal de satmadık. Eğer bir çalışma yaparsanız, şartları zorlarsanız, o potansiyel Türkiye'de var. Bizim amacımız o keşfedilmemiş potansiyeli bulup basınımızın hizmetine sunmak" diye konuştu.
'CEZALANDIRMA EN SON AŞAMA'
Türkiye'de ulusal ve yerel ölçekte yayın yapan gazeteler üzerinde yaptıkları bir incelemenin sonuçlarına göre 5 bin 700 gazete çalışanından sadece 700'ünün iletişim fakültesi mezunu olduğunu belirten Atalay, "Herkesin gazetecilik yapmaya hakkı var ama bu oran gerçekten az" dedi. Gazetecilik mesleğinin önemini vurgulayan Mehmet Atalay, "Dünyanın neresinde zulüm, haksızlık veya zenginlik varsa bunun ortaya çıkaracak olan yine basındır. Biz niye basınımız etkin ve güçlü olsun istiyoruz" değerlendirmesinde bulundu. Bu olumsuzlukların yazılmasından kamu kurum ve kuruşlarının, özel sektörün yetkili kişilerinin, yöneticilerinin rahatsız olmaması gerektiğini kaydeden BİK Genel Müdürü Mehmet Atalay, şunları söyledi:
"Bir eksiğimizi düzeltmemize yardımcı oldunuz diye gelip basınımıza teşekkür edecekler. Doğru habercilik kimi incitirse incitsin, bu konuda herhangi bir haksızlığa maruz kalan meslektaşımızın yanındayız, sonuna kadar arkasındayız. En sağdan en sola her türlü fikrin özgürce ifade edilmesinden yanayız. Ama şantaj ve iftira haberciliğinin karşısındayız. Bunu birlikte çözeceğiz. Cezalandırma demiyorum; o en son aşamadır."
Yerel basının çalışanlarının maaşlarını ödeyemez, personel çalıştıramaz halde, eski matbaalarda, fotoğraf makinesi olmayan muhabirlerle çalışmak zorunda kaldığını anlatan Mehmet Atalay, devletin teşvik vermesi kadar, hiç reklamla tanışmamış basının da reklamla tanıştırılıp pastadan pay alınmasının da önemli olduğunu söyledi.
YEREL TELEVİZYONLARA REKLAM PAYI
BİK'in, 50 yıldır Türk basınına kamu ilanlarını alıp dağıtma aracılığıyla ilan verdiğini kaydeden Atalay, BİK'in kurumsal örgütlenmesinin bir benzerinin Avrupa Birliği üyesi ülkelerde bulunmadığını söyledi. Avrupa Birliği'nde yerel basını desteklemek için farklı mekanizmaların devrede olduğunu belirten Mehmet Atalay, kurumda çağın şartlarına ayak uyduracak şekilde yeniden yapılandırma sürecinin işlettiklerini söyledi. Atalay, yapacakları yeni düzenlemeyle yerel televizyon kanallarının kamu reklam payı içinde değerlendirileceğini söyledi.