Kemal Kılıçdaroğlu savunma yaptı
Kemal Kılıçdaroğlu savunma yaptı
Antalyalı halk oyunu takımı Türkiye şampiyonu oldu
Antalyalı halk oyunu takımı Türkiye şampiyonu oldu
14 dizide 3 bin 13 kadına şiddet sahnesi
14 dizide 3 bin 13 kadına şiddet sahnesi
'14. Geleneksel Satış Noktaları Toplantısı' gerçekleşti
'14. Geleneksel Satış Noktaları Toplantısı' gerçekleşti
29 Ağustos 2020 Cumartesi - 10:30

Atalarından kalma 'Gardıç' bıçağı üretimi yapıyorlar

ANTALYA'nın Kumluca ilçesinde atalarının yapıp geliştirdiği ve adına 'Gardıç' dedikleri bıçak türünü yaşatmak için çalışan ustaların sayısı 2'ye düştü. Baba mesleği olan bıçakçılığa dönen Feyzullah Bölük (69), Gardıç bıçağının ünlü olduğunu ve bu bıçak için özel siparişler aldıklarını anlattı.

Atalarından kalma  Gardıç  bıçağı üretimi yapıyorlar
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Kumluca'ya bağlı Kuzca Mahallesi'ne özgü bir değer olan 'Kuzca' veya 'Gardıç' adlarıyla bilinen bıçak yapımını sürdüren 2 usta kaldı. Özellikle kurban kesiminde kullanılan ve eskiden demirden dövülerek özel olarak yapılan bu bıçağı şimdilerde paslanmaz çelikten sipariş üzerine yapan ustalar, ıslak olmayan kuru bir beze sarılıp, sadece tek kişinin kullanması halinde bu bıçağın 30- 40 yıl ömrü olduğunu söyledi.

'BABAMIN BAYRAĞINI DEVAM ETTİRMEK İSTİYORUM'

Kamudan emekli olduktan sonra memleketine dönüp baba mesleğini sürdürmeye karar verdiğini söyleyen Feyzullah Bölük, işleri yolunda gitmeyen yeni nesle 'köyünüze dönün artık bu işten para kazanılıyor' çağrısı yaptı. Feyzullah Bölük, "Ben bıçakçı İsmail ustanın oğluyum. Bu meslek babadan kalma. Yıllar önce burası kaşık bıçak yapımı üzerine 'Gardıç' olarak anılıyordu. Son dönemlerde 40 veya 50 usta vardı. En son usta babam kaldı. Babam 1932 doğumlu, 88 yaşında. Dedelerimiz 300 kişiydi. Babalarımız 40 kişi biz de 2 kişi kaldık. Kamudan emekli oldum. 3- 5 yıl istirahat ettikten sonra baba mesleği aklıma geldi. Babamın bayrağını devam ettirmek istiyorum. Benden başka bir abimiz daha var. O da rahatsız olduğu için fazla bıçak yapamıyor. Biz de elimizden geldiği kadar köyümüzün geleneği bıçak yapımı olarak mesleği devam ettirmek istiyoruz. Vatandaşlarımızın isteği üzerine her türlü bıçakları yapıyoruz. Bıçaktan başka satır yapıyorum. Hobi olarak başlattık. Biraz daha ilerlettik. El mesleği olarak devam ettiriyoruz" dedi.

'TEKNOLOJİDEN FAYDALANIYORUZ'

Artık bıçak yapımının teknolojinin de kullanılmasıyla eskisi kadar zor olmadığını belirten Feyzullah Bölük, "Teknolojiden faydalanıyoruz. Eskiden atalarımızın bir mengenesi, bir örsü, iki iyesi vardı. Ama şimdi öyle değil, teknolojiden faydalanıyoruz. Bazı makinelerden işlemeyi kullanıyoruz. Parlatma, sap toparlama gibi şeyler yapıyoruz" diye konuştu. 

'GEÇİNMEKTEN DAHA FAZLASINI KAZANDIRIYOR'

Yeni nesle köylerine dönmelerini öneren Feyzullah Bölük, şöyle dedi.

"Bu meslek kaybolmakta. Biz de bu işi bırakırsak köyümüzü tanıtan bıçak mesleği ölecek. İşi yolunda olmayan gençlere köye dönüp yanımda çalışıp bu mesleği öğrenmelerini tavsiye ederim. İyi bir meslek. Atalarımızdan kalma bir meslek. Atalarımız bu meslekle bizi besleyip büyütmüş. Biz de geriye kalan nesle bir şeyler öğretebilirsek ne mutlu. Bir aileyi geçindirecek kadar hatta daha fazlasını kazandırıyor. Yeter ki mesleğini sev, yap, azmet. Bu çok önemli."

'HATIRA OLARAK ALANLAR VAR'

'Gardıç bıçağı' diye bilenlerin kendilerinden bıçak aldığını da anlatan Feyzullah Bölük, "Alanya'dan, İstanbul'dan gelenler oldu. Bizim bıçağımız para ölçüsüne, maddiyata dayanmıyor. Biraz köyümüzü tanıtmak ve hediye amaçlı, Kuzca hatırası olarak alıyorlar. İlk defa 'Kuzca hatırası' yazısını bıçağın üstüne ben bastım. Benden önceki nesillerde yoktu. Adımız daha da ileriye gitsin diye kendi köyüm Kuzca'nın adını kullandım. Artık paslanmaz çelikten yapıyoruz. Ben de paslanmaz çeliği aradım buldum. Şu anda paslanmaz çelikten yapıyorum. Eskiden atalarımız yuvarlak demirden dövüp karşısında çırakla çalışıyordu. Ama şimdi çırağa pek gerek yok. Meslek öğrenmesi için çırağa ihtiyaç var. Teknolojiden yararlandığımız için işlerimiz daha kolay oluyor" dedi.

'30- 40 YIL KULLANANLAR VAR'

Bıçak ustası Ahmet Görgülü (74), "Bıçaklarımızın ağzını bezle zarar görmesin diye sararız. Çok keskindir. Bir yere dokunur dokunmaz keser. Zarar verir diye bezle sararız. Bu bıçaklar yöreye özeldir. Eski adı Gardıç'tır. Ama şimdi 'Kuzca bıçağı' olarak da geçer. Neşter yerine kafanın tüyünü kazır bu bıçaklar. Kurban bıçağı olarak yapılır. Çakı bıçakları da var. Uzak yerlerden almaya gelenler oluyor. Koç ve keçi boynuzundan sap yapılıyor. Boynuzdan yapılan saplar körükte ısıtılıp işlenerek yapılıyor. Son haline gelinceye kadar birkaç defa elden geçer. 30- 40 yıl kullananlar var bu bıçağı. Yaş beze sarmayacaksın. Paslanmaz çelik değildir. Et kesmekte kullanırsan en az 30 yıl kullanırsın" diye konuştu.

'ÇOK SEVİLEN, TUTULAN BİR BIÇAKTIR'

Eski bıçak ustalarından Sabri Şen (75), şunları söyledi:

"Bu mesleğin ölmemesini isterim. Gardıç bıçağının hakikisinin yapılmasını isterim. Dövme çelikten yapılmasını isterim. Biz meşhur Gardıç bıçağını dövme çelikten yaptık. Bizim zamanımızda, babalarımız, dedelerimiz zamanında mecbur bu işi yapıyorduk. Bir ekmek bırakmadığı için bıraktık. Ama şimdi yapılsa kazanılacak. Günde 3 tane bıçak yapsan 50 liradan satsan 150 lira yapar rahat geçinirsin. Gardıç bıçağı bu köye has 'Gardıç bıçağı' diye isimlendirilmiş. Çok sevilen, tutulan bir bıçaktır. Nasıl Sürmene'nin adı varsa bizim Gardıç bıçağının da ünü vardı"

'ESKİ BIÇAĞI YAPMAK PAHALI MALİYETLİ OLUR'

Bir gözünü bıçak yapımında kaybeden Sabri Şen, artık bıçak yapmadığını, kendi yaptığı kemaneyi çalarak zaman geçirdiğini söylerken, eskiden bıçak üretmenin zahmetli olduğunu ancak o bıçakların daha kaliteli olduğunu anlattı. Sabri Şen, "Karabük'ten özel dört köşe bir çelik gelirdi. Dört köşe çeliği biz demirle kaynatırdık. İki parmak şeklinde körüğe sokardık. Isıtırken kaynardı. Birbirine birleştirirdik. Isınmış halde döverdik. Döverken, sırtı demir, ağzı çelik. Bu yüzden Gardıç bıçağının adını andıran bu yönetme yapılmasıydı. Şimdi artık normal demirden bir bıçak yapıyoruz. Suyunu veriyoruz bu kadar. Eski kalite yok. Eski bıçağı yapmak pahalı maliyetli olur. Zaten yapan da olmaz. İki demirle bir çeliği ateşe sokarsın. Arkada bir kişi körüğü çeken olur. Tam birbirine kaynayacak şekle geldiği zaman ateşten kıvılcım çıkmaya başlar. Ondan sonra örsün üzerinde döverken hamur gibi birbirine karıştırırsın" dedi. 

ANTALYA'NIN KUMLUCA ILCESINDE ATALARININ YAPIP GELISTIRDIGI VE ADINA 'GARDIC' DEDIKLERI BIR BICAK TURUNU YASATMAK ICIN CALISAN USTALARIN SAYISI 2'YE KADAR DUSTU. EMEKLI OLDUKTAN SONRA BABA MESLEGI OLAN BICAKCILIGA DONEN FEYZULLAH BOLUK (FOTODAKI), GARDIC BICAGININ UNLU OLDUGUNU VE BU BICAK ICIN OZEL SIPARISLER ALDIKLARINI ANLATTI. (FOTO:KUMLUCA-DHA)

ANTALYA'NIN KUMLUCA ILCESINDE ATALARININ YAPIP GELISTIRDIGI VE ADINA 'GARDIC' DEDIKLERI BIR BICAK TURUNU YASATMAK ICIN CALISAN USTALARIN SAYISI 2'YE KADAR DUSTU. EMEKLI OLDUKTAN SONRA BABA MESLEGI OLAN BICAKCILIGA DONEN FEYZULLAH BOLUK (FOTODAKI), GARDIC BICAGININ UNLU OLDUGUNU VE BU BICAK ICIN OZEL SIPARISLER ALDIKLARINI ANLATTI. (FOTO:KUMLUCA-DHA)

ANTALYA'NIN KUMLUCA ILCESINDE ATALARININ YAPIP GELISTIRDIGI VE ADINA 'GARDIC' DEDIKLERI BIR BICAK TURUNU YASATMAK ICIN CALISAN USTALARIN SAYISI 2'YE KADAR DUSTU. EMEKLI OLDUKTAN SONRA BABA MESLEGI OLAN BICAKCILIGA DONEN FEYZULLAH BOLUK (FOTODAKI), GARDIC BICAGININ UNLU OLDUGUNU VE BU BICAK ICIN OZEL SIPARISLER ALDIKLARINI ANLATTI. (FOTO:KUMLUCA-DHA)

ANTALYA'NIN KUMLUCA ILCESINDE ATALARININ YAPIP GELISTIRDIGI VE ADINA 'GARDIC' DEDIKLERI BIR BICAK TURUNU YASATMAK ICIN CALISAN USTALARIN SAYISI 2'YE KADAR DUSTU. BICAK USTASI AHMET GORGULU (FOTODAKI), ACIKLAMA YAPTI. (FOTO:KUMLUCA-DHA)

Ramazan SARIKAYALI/KUMLUCA (Antalya), (DHA)

Etiketler:
 
3 yaşındaki böbrek hastası Pınar, organ bekliyor
 
Bilim Kurulu Üyesi Yamanel: Psikolojik sınır 1500
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Vatozlar üreme döneminde Antalya kıyılarına geliyor
DÜNYADA sayıları hızla azalan vatozlar, yaz aylarında üreme için Antalya ...
Mert: Sizin gibi duymayı çok istiyorum
ANTALYA'da 2 kulağında da işitme kaybı olan Mert Öztürk (15), işitme cihazları ...
Emekli emniyet müdürü toprağa verildi
ANTALYA'da rahatsızlığı nedeniyle tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren ...
 
Hedef daha yeşil bir Kemer
KEMER Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri daha yeşil bir Kemer ...
Polisten, çalıntı yüzük operasyonu
ANTALYA'da çalıntı olduğu iddia edilen biri pırlanta iki yüzüğü kuyumcuya ...
Milletvekilleri Serik'te
AK Parti İl Başkanı İbrahim Ethem Taş, Milletvekilleri Mustafa Köse, Kemal ...
 
80 yaşındaki engelliyi, polis ve itfaiye kurtardı
ANTALYA'da kapıyı açamayınca odada mahsur kalan bedensel engelli Mustafa ...
Vali Yazıcı'dan Kaş'a ziyaret
ANTALYA Valisi Ersin Yazıcı, Kaş programı kapsamında Kaymakam Şaban Arda ...
Başkan Uysal'dan 30 Ağustos mesajı
MURATPAŞA Belediye Başkanı Ümit Uysal, 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva