Ata tohumlarının desteklenmesi kapsamında hayata geçirilen 'Yerel Buğday Çeşitlerinin Yerinde Korunması ve Pazarlanması Projesi' kapsamında Balandız Mahallesi'nde gerçekleştirilen buğday hasat törenine Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Gülcan Kış, Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Fatih Özdemir, Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Başkanı Salim Serdar Gökçek, Balandız Muhtarı Kerim Çelik, üreticiler ve vatandaşlar katıldı.
Başkan Vekili Gülcan Kış, Büyükşehir Belediyesi’nin tarıma verdiği desteği anlattı. Kış, "Lavanta fidanları sayesinde, kadınlar hem üretiyor hem de kazanıyor. O fidanlar kadınlarımızın umudu oldu. Çünkü biz kadınlar ürettikçe, yarınlar daha güzel oluyor. Yine Kadın Kooperatifimiz öncülüğünde kurulan Güneş Enerjisi ile Gıda Kurutma Tesisi’ni de geçtiğimiz günlerde Mersin’e kazandırdık. Gururla söylüyorum ki; tıpkı burada olduğu gibi, bundan sonra da hep birlikte ve daima üreteceğiz ve daima hep birlikte paylaşacağız" diye konuştu.
Projenin paydaşlarından Mersinden Kadın Kooperatifi’nin Başkanı Meral Seçer ise proje kapsamında kooperatif olarak ürünün hasadından kaynatılmasına kadar her aşamasında yer aldıklarını ifade ederek, "Biz kooperatif olarak bu projeye geçen yıl paydaş olduk. Sarı buğdayın hasadından pazarlamasına kadar olan süreçte, bunların tüm çalışmalarında Kadın Kooperatifi olarak pek çok konuya dokunduk. Kooperatif olarak bizim amaçlarımızdan biri atalık tohuma sahip çıkmak, onu korumak. Sarı buğdayın ulusal alanda tanınırlığını, bilinirliğini artırmak istiyoruz. Bununla alakalı olarak, ürünün hasadından başlayarak, onun elleçlenmesi, kaynatılması, katma değerli ürünler haline getirilmesinden tutun, paketlemesine ve pazarlamasına kadar olan süreçte Mersinden Kadın Kooperatifi ortaklarımız ve kadınlarımızla birlikte faaliyetlerimizi sürdürdük" ifadelerini kullandı.
Proje kapsamında hasadı yapılan sarı buğdayı almak için birçok talep bulunduğuna değinen Seçer, "13 çiftçiden aldığımız sarı buğdayı katma değerli ürünlere çevirdik. Bundan bulgur, erişte, un, dövme gibi çok güzel ürünler ürettik. Bu ürünlerin, sarı buğdayın ulusal alanda tanınırlığını artırmak için, patentini aldığımız markamızla, bu sarı buğdaydan ürettiğimiz katma değerli ürünleri pazarlara sunduk. İnsanlardan çok memnuniyet verici dönüşler oldu” diye konuştu.
Meral Seçer, atalık tohumların genetiği değiştirilmemiş sağlıklı tohumlar olduğunu kaydederek, şunları söyledi:
"Ata tohumundan üretilmiş bir buğdayda, bir domateste aynen geçmiş zamanda yediğimiz tohumlardan olan ürünlerin lezzetini alabiliyoruz. Yani bünyesinde barındırdığı lezzet değişmiyor. Tadıyla, aromasıyla gerçekten başka güzel bir tohum. Ata tohumunun sağlıklı beslenmenin yanında diğer bir yönüyle baktığımızda geleneklerimiz ve kültürümüz olduğunu görüyoruz. Yani ata tohumu atalarımızdan kalan bir miras ve biz bu mirası gelecek nesillerimize aktarabiliyoruz."
Ata tohumunun sürdürülebilir olmasının önemine de değinen Meral Seçer, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ata tohumunda çiftçimiz seneye tekrar bu ürününü üretmek istediğinde onun tohumunu kendi ürettiği ürününden ayırabiliyor. Yani bu da nesilden nesle geçmesine sebep oluyor. Bundan dolayı ata tohumunun gelecek nesillere aktarılabilmesi için bu tür faaliyetlerin yapılması çok kıymetli. Biz gelecek nesillerimizi korumak için ata tohumuna sahip çıkmak zorundayız. Bu tohumlarımızı yaşatmak için üretmek, üreterek çoğaltmak ve paylaşmak zorundayız. Ata tohumları sayesinde hem geçmişimize hem de geleceğimize sahip çıkmış olacağız."
Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Fatih Özdemir de geçen yıl olduğu gibi bu yıl da hasadın yapılmasından duydukları mutluluğu dile getirerek, "Bu işlere başladığımızda yapmak istediğimiz noktaya geldiğimizi fark ediyoruz. Yerel buğdaylar o kadar önemli ve değerli ki ama bu değerlilik sizlerle kıymetleniyor, sizlerle katmerleniyor, yani sizler değerini bilirseniz daha değerli oluyor. Aslında tam istediğimiz noktadayız, bir meşale yaktık, bu devam ediyor ve büyüyor. Belediyemiz bir tarafta, kadın kooperatifimiz bir tarafta, sizler buradasınız. Gerçekten bu iş tam anlamıyla Türkiye’ye örnek bir yapı teşkil etmiş durumda. Bu güçlü sinerjinin dalga dalga yayılması dileğiyle" dedi.
Atike CEYLAN KAÇAR/SİLİFKE(Mersin), (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |