Kemal Kılıçdaroğlu savunma yaptı
Kemal Kılıçdaroğlu savunma yaptı
Antalyalı halk oyunu takımı Türkiye şampiyonu oldu
Antalyalı halk oyunu takımı Türkiye şampiyonu oldu
14 dizide 3 bin 13 kadına şiddet sahnesi
14 dizide 3 bin 13 kadına şiddet sahnesi
'14. Geleneksel Satış Noktaları Toplantısı' gerçekleşti
'14. Geleneksel Satış Noktaları Toplantısı' gerçekleşti
29 Nisan 2020 Çarşamba - 16:53

Asteroidin geçişi, Antalya'dan da gözlendi

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA), bugün Dünya'yı teğet geçeceğini duyurduğu 2.4 kilometre çapındaki 1998 ORR adlı asteroid, Antalya'daki TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'ndeki teleskoplarla gözlendi.

Asteroidin geçişi, Antalya dan da gözlendi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Sacit Özdemir, NASA'nın hesaplama sayfasından bakıldığında, 52768 katalog numaralı, 1998 ORR adlı asteroidin, Türkiye saatiyle 13.00'te Dünya'ya en yakın geçişini gerçekleştirdiğini söyledi. Asteroidin amor türü olduğunu belirten Prof. Dr. Sacit Özdemir, “Yörüngesi yerle kesişen asteroidler grubunda, fakat aşırı yüksek tehlike gösteren, dünyayla çarpışma olasılığı olan bir asteroid değil. 'Dünyaya teğet geçti' ifadesi de yanlış, buna benzer veya bundan çok daha yakın pek çok göktaşı geçiyor" dedi. 

DÜNYA ÇEVRESİNDE 24 BİNE YAKIN ASTEROİD VAR

50-100 yıl önce de yakın geçiş yapan binlerce asteroid olduğunu kaydeden Prof. Dr. Özdemir, “Fakat kimsenin haberi yoktu. Çünkü o zaman cihazlar bu kadar gelişmemişti ve gökbilimciler bu kadar detaylı takip yapamıyordu. Şimdi gözlemsel teknik ve altyapı geliştiği için haliyle sayılarında büyük artış ortaya çıktı. Bugün itibarıyla, Dünya'nın yörüngesine geçiş yapabilecek asteroidlerin sayısı 23-24 bini bulmuş durumda. Fakat bunların Dünya'yla kesişme olasılığı, Dünya'yla çarpışacağı anlamına gelmiyor kesinlikle" diye konuştu.

BÜYÜK ÖLÇEKLİ ASTEROİD KALMADI

Bir asteroidin Dünya'ya çarpması durumunda vereceği zararla ilgili de bilgi veren Prof. Dr. Özdemir, “Boyutları gerçekten küçüktür, kilometre mertebesinde. Güneş Sistemi'nde artık çok büyük ölçekli asteroid kalmadı. Hızının ne kadar olduğu ve çarpacağı yer de önmeli. Yerleşim olan bir bölgeye çarpması durumunda çok daha büyük felaketler olabilir. Ama okyanusa çarpması durumunda büyük felaketler oluşturmazlar. O nedenle felaket senaryoları çizmek de yanlış" dedi.

TESPİT EDİLEMEYEN ON KAT DAHA FAZLASI VAR

Dünya yörüngesine yakın geçiş yapabilecek, yörüngeleri tespit edilmiş 24 bine yakın asteroidten onlarca kat fazla tespit edilmeyen astroid olduğunu kaydeden Prof. Dr. Özdemir, “Dünya'ya çarpması halinde atmosfere giriş açısı da önemli. Çünkü yüksek açıyla girerse atmosferde daha fazla sürtünmeye maruz kalacağından dolayı parçalanıp, yanabilir. Dik girerse o zaman tehlike daha fazla. Çarptığı bölgede bıraktığı enerji daha yüksek olacaktır. Elbette ki bu risklerle her zaman yaşamak zorundayız. Dünya'ya çarpma riski her zaman var" dedi.

HESAPLAMALAR DEĞİŞEBİLİR

Küçük cisimler olduğu için başka gezegenlerin bozucu çekim etkilerinden dolayı, yörüngelerinin her an değişmeye müsait olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Özdemir, “Yani 30 yıl ilerisi için hesaplanan çarpışma senaryosu son anda değişebilir. Çarpışma olmayabilir veya yakın zamanda beklenen bir çarpışma, asteroidin yörüngesi bozulabilir ve çarpışma gerçekleşmez" dedi.

'YAPABİLECEĞİMİZ HİÇBİR ŞEY YOK'

Korkmamak gerektiğini de söyleyen Prof. Dr. Özdemir, "Bir asteroidin yüzde 100 Dünya'ya çarpacağını bilimsel olarak kanıtlasak bile yapabileceğimiz hiçbir şey yok. Sadece çarpacağı bölgeyi ve zamanını kabaca tespit edip, o bölgedeki insanlar belki tahliye edilebilir. Ne uzay tabanlı ne yer tabanlı herhangi bir tedbirle, bir asteroidin Dünya'ya çarpması durumunda alınabilecek hiçbir tedbir yok ne yazık ki. İnsanlık büyük tedbir alabilecek yetenekte değil. Kamuoyu bunu bir problem haline getirmemeli, endişe duymamalı. Bunlar doğal olaylar. Bir tür doğal afet gibi düşünebiliriz" diye konuştu.

ABD ULUSAL HAVACILIK VE UZAY DAIRESI'NIN (NASA), BUGUN DUNYA'YI TEGET GECECEGINI DUYURDUGU 2.4 KILOMETRE CAPINDAKI 1998 ORR ADLI ASTEROID, ANTALYA'DAKI TUBITAK ULUSAL GOZLEMEVI'NDEKI TELESKOPLARLA GOZLENDI. TUBITAK ULUSAL GOZLEMEVI MUDURU PROF. DR. SACIT OZDEMIR, NASA'NIN HESAPLAMA SAYFASINDAN BAKILDIGINDA, 52768 KATALOG NUMARALI, 1998 ORR ADLI ASTEROIDIN, TURKIYE SAATIYLE 13.00'TE DUNYA'YA EN YAKIN GECISINI GERCEKLESTIRDIGINI SOYLEDI.(FOTO:MEHMET CINAR/ANTALYA-DHA)

ABD ULUSAL HAVACILIK VE UZAY DAIRESI'NIN (NASA), BUGUN DUNYA'YI TEGET GECECEGINI DUYURDUGU 2.4 KILOMETRE CAPINDAKI 1998 ORR ADLI ASTEROID, ANTALYA'DAKI TUBITAK ULUSAL GOZLEMEVI'NDEKI TELESKOPLARLA GOZLENDI. NASA'NIN HESAPLAMA SAYFASINDAN BAKILDIGINDA, 52768 KATALOG NUMARALI, 1998 ORR ADLI ASTEROIDIN, TURKIYE SAATIYLE 13.00'TE DUNYA'YA EN YAKIN GECISINI GERCEKLESTIRDIGI BELIRTILDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

ABD ULUSAL HAVACILIK VE UZAY DAIRESI'NIN (NASA), BUGUN DUNYA'YI TEGET GECECEGINI DUYURDUGU 2.4 KILOMETRE CAPINDAKI 1998 ORR ADLI ASTEROID, ANTALYA'DAKI TUBITAK ULUSAL GOZLEMEVI'NDEKI TELESKOPLARLA GOZLENDI. NASA'NIN HESAPLAMA SAYFASINDAN BAKILDIGINDA, 52768 KATALOG NUMARALI, 1998 ORR ADLI ASTEROIDIN (MAVI DAIRE ICINDE) , TURKIYE SAATIYLE 13.00'TE DUNYA'YA EN YAKIN GECISINI GERCEKLESTIRDIGI BELIRTILDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)

Etiketler:
 
Zeytinburnu sahilinde yoğunluk
 
Tartıştığı babasını kurusıkı tabancayla yaraladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Havlusunu serip, terasta güneşlendi
ANTALYA'da, koronavirüs yasakları kapsamında dünyaca ünlü Konyaaltı Sahili'ne ...
Serik Belediyesporlu Atakan baba oldu
SERİK Belediyespor'un başarılı futbolcusu Atakan Cangöz baba oldu.
Antalya'da kumar baskını; 15 kişiye 71 bin 880 lira ceza
ANTALYA'nın Kemer ilçesinde, 3 katlı binada kumar oynatıldığı bilgisine ...
 
Alacak tartışması kanlı bitti
ANTALYA'da alacak anlaşmazlığı yüzünden iki grup arasında çıkan kavgada, ...
Uysal: Her şeye rağmen üretiyoruz
AK PARTİ Kumluca İlçe Başkanı Erol Uysal, "Çiftçilerimiz sıcağa ve oruçlu ...
Uyuşturucu madde götürürken yakalandılar
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde jandarma ekipleri Gazipaşa'ya uyuşturucu ...
 
Semt pazarlarında sıkı koronavirüs önlemi
ANTALYA'da semt pazarlarına gelen vatandaşlar, yeni tip koronavirüs önlemleri ...
Muratpaşa çalışmalarını anlattı
MURATPAŞA Belediyesi, koronavirüs salgınıyla mücadele sürecinde edindiği ...
Patara'yı en iyi anlatan öğrenci Kaş'tan çıktı
KAŞ Belediyesi'nin destekleriyle Gastronomi, Kültür ve Turizm Derneği ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva