Salı Sanayici ve İşadamları Grubu'nun (Salı Grubu) haftalık toplantısı Antalya Tenis İhtisas ve Spor Kulübü'nde (ATİK) Grup Başkanı Muharrem Koç'un yönetiminde yapıldı. Antalya Müteahhitler Derneği Başkanı Deniz Karataş'ın konuk olduğu toplantıya, Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Feridun Uyar, Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Hüsamettin Elmas, Muratpaşa Belediyesi Tapu Müdürü Ümit Yiğit, Aksu Belediyesi Tapu Müdürü Mehmet Ali Kaya, Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Topuz, Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Özge Köksal ve Muratpaşa Müteahhitler Derneği Başkanı Adnan Saraç da katıldı.
İnşaat sektörü ve kentsel dönüşüm konularının ele alındığı toplantıda, kent merkezindeki askeri lojmanların yıkılması, alanın kent meydanıyla birleştirilmesi ve Kentsel Dönüşüm Mastır Planı'na dahil edilmesi görüşüldü. Antalya'da 40 yıldır faaliyet gösterdiklerini belirten Deniz Karataş, kentte 3 bin, federasyona bağlı 90 bin, konfederasyona bağlı ise 220 bin dolayında üyelerinin bulunduğunu kaydetti.
İnşaat sektöründe Türkiye'de istedikleri noktaya gelemediklerini belirten Deniz Karataş, "Buna rağmen sektör olarak dünya çapında 2'nci sıradayız. İlk sırada Çin var. Nüfus oranına bakıldığında bu bizim için ciddi bir başarıdır" dedi.
'DENETLENMEK İSTİYORUZ'
Konuşmasında Müteahhitlik Hizmet Yasası'na dikkat çeken Karataş, müteahhitliğin net bir tanımı olmadığı için çok sorun yaşadıklarını, bu yasanın bir an önce çıkarılması gerektiğine değindi. "Biz yasalarla denetlenmek istiyoruz" diyen Karataş, "3194 Sayılı İmar Kanunu bizim adımızsa, 4708 Sayılı Yapı Denetim Kanunu da bizim soyadımız" dedi.
Her türlü olumsuzlukta tüketicinin müteahhidi suçladığını aktaran Karataş, şunları söyledi:
"1999 yılında İzmit-Kocaeli'nde maalesef kötü bir deprem hadisesi yaşadık. Deprem yaşadığımız can kayıpları sektör adına önemli kararlar alma gereğini getirdi. Afetler yaşanmadan önce bu önlemler alınmalı. Hem kentsel dönüşümü hem 4708 sayılı yasayı hem de sahip oldukları binaya sahip çıkmayı öğretmeliyiz. Oturduğumuz binalar iskan raporu yani oturma izni alındıktan sonra hiçbir şekilde denetlenmiyor. Binada oturanın da bilgisi yok. Yaşadığımız binayı denetlemeliyiz."
'ASKERİ LOJMAN YIKILMALI'
Bu noktada kentsel dönüşüm konusunun önemli bir yerde olduğuna değinen Karataş, Antalya'da kentsel dönüşüm olmadığını vurguladı. Kentsel dönüşümün parsel bazında eski binanın yıkılıp yeniden yapılması olarak bilindiğine değinen Karataş, "Kentsel dönüşüm ada veya bölge bazında yapılmalı" dedi. Müteahhitlik Hizmet Yasası ve Kentsel Dönüşüm konusunda destek isteyen Deniz Karataş, "Valilik binası, kent meydanının büyütülmesi amacıyla yıkılmıştı. Buna benzer kararlar kentsel dönüşüm için de alınmalı. Selekler Çarşısı'nın doğu tarafında 50-60 yaşında Askeri Lojmanlar var. Bu yapılar, günümüz koşullarına uymuyor. Nasıl Valilik binası yıkılıyorsa bu yapı da Kent Meydanı'yla birleştirilerek yıkılmalı" diye konuştu.
'ASKERİ LOJMANLAR KENTSEL DÖNÜŞÜM MASTER PLANINDA'
Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Feridun Uyar da alanın Kentsel Dönüşüm Mastır Planı'na dahil edeceğini söyledi. Kentsel Dönüşüm Mastır Planı çalışmasına 2 ay önce başladıklarını, 6 ayda tamamlamayı hedeflediklerini kaydeden Uyar, Antalya'nın yapı sektöründe en büyük aşama kat eden şehirlerden biri olduğunu aktardı.
Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Özge Köksal da 15 Temmuz darbe girişiminin ardından, oda olarak tüm Türkiye'deki askeri alanların tespiti ve yerleşim alanlarıyla ilgili çalışma yaptıklarını, bu alanların kamuya açık alan olarak kazandırılması için projelerini kasım ayında sunacaklarını ifade etti.
Açıklamaların sonunda Deniz Karataş, inşaatlarda kadınların çalışmasının teşvik edilmesi için bakanlığa başvuru yaptıklarını da sözlerine ekledi.
Toplantının sonunda Salı Grubu Başkanı Muharrem Koç, Deniz Karataş'a katılımından dolayı teşekkür plaketi verdi.
ANTALYA, (DHA)