Küresel ısınmayla mücadelede önemli bir yol katedildi. Bilim insanları genetik mühendislik tekniğini kullanarak tehlikeli karbondioksit gazını kullanışlı bir kimyasala dönüştürdü. Uzmanlar bu kimyasaldan sanayi ürünlerinin üretiminde faydalanılabileceğini belirtti.
Georgia Üniversitesi'nden Dr. Michael W. Adams ve Kuzey Carolina Üniversitesi'nden Dr. Robert Kelly öncülüğündeki bir ekip Pyrococcus furiosus bakterisinin genetiğini değiştirdi. Bu bakteri 100 ve daha yukarı bir ısıdaki şekerde gelişiyor ve 73 derece seviyesinde direniyor.
Yeni genetiği değiştirilen bakteri yeni düşük sıcaklıkta hareketsiz olurken, yeterli metabolik aktivitesi olduğunda yeni genlerini aktive ediyor ve karbondioksidi kullanışlı bir ürüne dönüştürüyor. Bu ara ürün bir çeşit plastik ürüne benziyor. Uzmanlara göre bu süreç geliştirilerek ürünün büyük sanayi ürününe dönüştürülebileceğini vurguluyor.
Üniversitesinin Biyoenerji Sistemleri Araştırma Enstitüsü'nde görev yapan Adams "Bu keşfin anlamı bitkilerdeki aracıyı geri aldık. Atmosferden karbondioksidi direkt alabiliriz ve onu yakıt gibi kullanışlı bir hale getirebiliriz" dedi.
Adams ve arkadaşları daha ileri bir teknoloji üzerinde çalışıp bu dönüşümün değişik versiyonlarını ortaya çıkarmaya çalışmak. İlk amaç biyoyakıta nasıl çevrileceği. Eğer başarılı olursa temiz enerji üretiminde önemli bir adım olacak.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |