Balkondaki saç spreyi kutuları patladı
Balkondaki saç spreyi kutuları patladı
Doyran Göleti, su tutmaya başladı
Doyran Göleti, su tutmaya başladı
ANSİAD'da ödül gecesi
ANSİAD'da ödül gecesi
Motosikletle tehlikeyi hareketler
Motosikletle tehlikeyi hareketler
10 Mart 2020 Salı - 11:38

Arnavut genç kız ilk kez Türkiye'de yemek yiyebildi

Yemek borusunda darlık ile dünyaya gelen Arnavutluk vatandaşı 17 yaşındaki Rudina Gioka, hayatı boyunca hiç katı gıda yiyemedi. Yemek borusundaki 2 milimetrelik açıklıktan, sadece sıvı gıdalarla beslenerek hayatta kalmayı başardı.

Arnavut genç kız ilk kez Türkiye de yemek yiyebildi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Köftenin tadına bakan Gioka, "Ameliyattan sonra ilk yediğim yemeklerden birisi de köfte oldu, çünkü köfteyi çok seviyorum." dedi.

Arnavutluk Tiran'a bağlı Perifer kasabasında yaşayan 17 yaşındaki Rudina Gioka, yemek borusunun doğuştan darlığı nedeniyle hayatı boyunca hiç katı gıda alamadı. Gioka, yemek borusunda 13 santimetre boyunca ilerleyen, kalem ucu büyüklüğünde, yaklaşık 2 milimetrelik açıklıktan geçebilecek sıvı gıdalarla besleniyordu. Arnavutluk'taki doktorlar genç kıza yapılacak bir şey olmadığını, yemek borusunun komple değiştirilmesiyle tedavi olabileceğini söyledi. Ülkede bu ameliyatı gerçekleştirebilecek cerrahın olmaması nedeniyle, Arnavutluk ile Türkiye arasındaki sağlık anlaşması gereği, bakanlıklar arasında yazışmalar tamamlandı ve ülkesi, Rudina'yı Türk hekimlerine emanet etti. Rudina, Ocak ayında İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi çocuk cerrahisi kliniğine yatırıldı. Çocuk Cerrahisi Klinik Şefi Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu ve ekibinin gerçekleştirdiği genişletme operasyonlarıyla yemek borusu nakline dahi gerek kalmadı ve yemek borusundaki açıklık 8 milimetreye kadar çıkarıldı, Rudina geçen ay hayatında ilk kez yemek yiyebilmenin mutluluğunu yaşadı. Genç kız ilk defa köftenin tadına baktı. Rudina'nın tedavisinin tamamlanmasının bir yıl süreceği öğrenildi.  

"TEK HAYALİM EVE DÖNÜNCE HER İSTEDİĞİMİ YİYEBİLMEK"

Lise ikinci sınıf öğrencisi olan Rudina, iyileşip okulunu bitireceğini ve ileride psikolog olmak istediğini belirterek, "Hastalığımdan dolayı artık hayattan ve hiç kimseden bir beklentim kalmamıştı. Çok kolay bir hayatım olmamıştı. Katı gıdaları yiyemediğim için tatlarını da bilmiyordum çoğunun. O nedenle küçükken çok canım çekmiyordu. Mandalina portakal gibi meyvelerle, sıvı gıdalarla beslenebiliyordum daha çok. Türkiye'ye gelene kadar hiçbir umudum yoktu. Burada tedavi olabileceğimi öğrendiğimizde hayat benim için değişti. Önce buraya gelemeyeceğim diye çok korktum, çünkü işlemler için çok uzun süre bekledim. Geldikten sonra da ya ameliyattan çıkamazsam diye endişe ettim biraz. Ama çok şükür her şey yolunda gitti. Şimdi tek hayalim evimize dönmek ve canım ne istiyorsa onu yiyebilmek. Oradaki profesör birkaç milimlik deliği görünce şoke oldu ve genişletme işlemini hiç boşuna denemesinler bu mümkün değil, ancak yemek borusunu komple değiştirirlerse tedavi olursun dedi. O yüzden buraya geldiğimizde çok stresliydik acaba başarılı olacak mı işlem diye.  Ama burada duyduklarımızdan sonra inanılmaz mutlu olduk ve işlem de başarılı oldu. Artık tüm yemekleri yiyebiliyorum. Ameliyattan sonra ilk yediğim yemeklerden birisi de köfte oldu, çünkü köfteyi çok seviyorum." dedi.

YEMEK BORUSUNUN KOMPLE DEĞİŞTİRİLMESİ İSTENDİ

Arnavutluk'tan yemek borusu değişimi istemiyle kendilerine gelen Rudina'nın hikayesini Ağustos ayında Sağlık Bakanlığı Uluslararası Hasta Birimi'nden kendilerine ulaşan maille öğrendiklerini anlatan Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahisi Klinik Şefi Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, "Önümde bir dosya vardı. 17 yıldır beslenemeyen, sadece sıvı gıdalar alarak bu yaşına gelmiş ve özofagusu (yemek borusu) bir şekilde hastalıklı bir kızı bize sevk etmek istiyorlardı. Sevk gerekçesi de yemek borusunun tamamının değiştirilmesi yönündeydi. Sağlık Bakanlığımızın farklı ülkelerle anlaşması gereği, bazı hastaların Türkiye'de tedavi edilmesiyle ilgili organizasyonu çerçevesinde Rudina'nın tüm işlemleri Eylül ayında tamamlandı ve Ocak ayının ilk haftası hastanemize yatırıldı" dedi.  

"ÇOK ÇOK NADİR GÖRÜLEN BİR DURUM"

Yemek borusunun bu kadar darlığı ile seyreden hastalıkların daha çok sonradan gerçekleştiğini anlatan Prof. Dr. Dokucu, "Yemek borusunun neredeyse tamamen kapanması ile seyreden hastalıklar, ya 'kostik yanık' dediğimiz çocuğun bazı kimyasal maddeleri yanlışlıkla içmesi vs. ile gerçekleşir ki maalesef ülkemizde de çok sık yaşanıyor, ya da ağır reflüye bağlı daralmalar sonucu oluşur. Rudina'daki gibi konjenital, yani doğuştan gelen özofagus darlığı, hele ki 13 santimetre boyunca ilerleyen bir darlık, oldukça nadir görülen bir durum. Darlık yaklaşık bir kalem ucu genişliğindeydi. Hayatı boyunca 1-2 milimetrelik bir açıklıktan beslenmiş çocuk. O kadar milimetrik bir açıklıktı ki balonla genişletme için kullanacağımız 'guide wire' dediğimiz incecik kılavuz telini dahi zor ilerlettik. Onlarca kez muayene, endoskopi ve toplamda 5-6 kez 'dilatasyon' yani genişletme işlemi uyguladık ve normale yakın bir noktaya getirerek açıklığı 8 milimetreye çıkarabildik. Bundan sonra bizde veya ülkesinde, bir yıl boyunca tedavisine devam edecek. Arnavutluk'taki meslektaşlarımız yemek borusu nakli önermiş ama buna gerek kalmadı. Biz onun kendi doğal yemek borusunu koruyarak tedavisini sağladık ve evine gönderiyoruz" diye konuştu.

"BİR HASTA İÇİN EN İYİSİ KENDİ ORGANIDIR"

Özofagus replasmanı yani yemek borusu değişiminin de çok zor bir cerrahi işlem olduğunu söyleyen Prof. Dr. Dokucu, sözlerini şöyle devam etti:

"Sıklıkla mide veya kalın bağırsak, bazen de ince bağırsak kullanılıyor bunun için. Ama onların da kendi zorlukları var. Biz asistanlarımızı hep şunu söyleriz: Bir hasta için en iyisi kişinin kendi yemek borusudur. Hasta da olsa zedelenmiş da olsa onu korumak, korumayı becerebilmek en önemli tıbbi yaklaşımdır."

"YEDİĞİNİ GERİ ÇIKARIYORDU"

Baba Agim Gioka ise, Rudina'nın en küçük çocukları olduğunu söyleyerek "3 oğlum iki kızım var. Rudina en küçüğümüz. Hastalığı daha 3 aylıkken ortaya çıkmıştı. 2018'in başlarına kadar hiçbir şey yapılamadı. Sadece rutin kontroller yapılıyordu. Doğduğundan beri hiç normal gıda ile beslenmedi. Her öğününde sıkıntı çekiyordu. Katı gıda hiç alamadı çünkü çiğneyip yutmaya çalıştığında dahi tamamen geri çıkarıyordu. Hep süt ürünleri ile büyüdü. Örneğin bizim oraya özel bir peynir çeşidi vardır, suludur biraz; onları yiyerek büyüdü. Bir de sulu meyveler, çorbalar vs. Özellikle son 3 yıldır canı başka yemekleri de çok çekiyordu, büyüdü çocuk her şeyin farkındaydı çünkü. Ama yiyemiyordu. Tam yutkunacağı an kusuyordu. Son bir iki yıldır orada çok az bir genişletme işlemi yapıldı, birkaç tane küçük işlem yaptılar boğazına. Ama yeterli gelmedi. Sabrederek bugünü bekledik ve sonunda Türkiye'de tedavi edilmesi sağlandığı için çok mutluyuz. Buradaki tedavisi sırasında her şey çok güzel gitti. Personel harika, doktorlar harika, her şeyimizle çok ilgilendiler" dedi.

RUDINA'NIN BABASI AGIM GIOKA "YILLARDIR SABREDEREK BUGUNU BEKLEDIK VE SONUNDA TURKIYE’DE TEDAVI EDILEBILDI. COK MUTLUYUZ. BURADAKI TEDAVISI SIRASINDA HER SEY COK GUZEL GITTI. PERSONEL HARIKA, DOKTORLAR HARIKA, HER SEYIMIZLE COK ILGILENDILER" DEDI

YEMEK BORUSUNDA DARLIK ILE DUNYAYA GELEN ARNAVUTLUK VATANDASI 17 YASINDAKI RUDINA GIOKA, HAYATI BOYUNCA HIC KATI GIDA YIYEMEDI. YEMEK BORUSUNDAKI 2 MILIMETRELIK ACIKLIKTAN, SADECE SIVI GIDALARLA BESLENEREK HAYATTA KALMAYI BASARAN GENC KIZ, TURKIYE’DE GERCEKLESTIRILEN GENISLETME OPERASYONLARI SONRASI HAYATINDA ILK KEZ KOFTENIN TADINA BAKTI.

YEMEK BORUSUNDA DARLIK ILE DUNYAYA GELEN ARNAVUTLUK VATANDASI 17 YASINDAKI RUDINA GIOKA, HAYATI BOYUNCA HIC KATI GIDA YIYEMEDI. YEMEK BORUSUNDAKI 2 MILIMETRELIK ACIKLIKTAN, SADECE SIVI GIDALARLA BESLENEREK HAYATTA KALMAYI BASARAN GENC KIZ, TURKIYE’DE GERCEKLESTIRILEN GENISLETME OPERASYONLARI SONRASI HAYATINDA ILK KEZ KOFTENIN TADINA BAKTI. (SISLI HAMIDIYE ETFAL EGITIM VE ARASTIRMA HASTANESI COCUK CERRAHISI KLINIK SEFI PROF. DR. ALI IHSAN VE RUDINA'NIN BABASI AGIM GIOKA)

YEMEK BORUSUNDA DARLIK ILE DUNYAYA GELEN ARNAVUTLUK VATANDASI 17 YASINDAKI RUDINA GIOKA, HAYATI BOYUNCA HIC KATI GIDA YIYEMEDI. YEMEK BORUSUNDAKI 2 MILIMETRELIK ACIKLIKTAN, SADECE SIVI GIDALARLA BESLENEREK HAYATTA KALMAYI BASARAN GENC KIZ, TURKIYE’DE GERCEKLESTIRILEN GENISLETME OPERASYONLARI SONRASI HAYATINDA ILK KEZ KOFTENIN TADINA BAKTI. RUDINA, ISTANBUL SISLI HAMIDIYE ETFAL EGITIM VE ARASTIRMA HASTANESI COCUK CERRAHISI KLINIK SEFI PROF. DR. ALI IHSAN DOKUCU VE EKIBININ GERCEKLESTIRDIGI TEDAVILERLE SAGLIGINA KAVUSTU.

Özlem YURTÇU KARABULUT, Osman BAKIR / İstanbul, (DHA)

 

Etiketler:
 
Sezonun ilk bale prömiyeri 'Kamelyalı Kadın'
 
Alessandra Ambrosio'ya Türk güzeller eşlik edecek
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Niğde’de sobadan 3 kişi zehirlendi
NİĞDE’de sobadan sızan karbonmonoksit gazından 3 kişi zehirlendi.
17 yaşındaki katil zanlısı: O öldürmeden ben öldürdüm
ADANA'da minibüs şoförü Mehmet Soydan'ı (30), direksiyon başında başına ...
Ölen kedisine son bakış
SULTANGAZİ'de, evden dışarı çıkamaya çalışan kedi, pencere aralığına sıkışarak ...
 
3 akrabasını öldürüp, 4'ünü yaralayan zanlı tutuklandı
KIRIKKALE'nin Keskin ilçesinde, çok sayıda arazileri olduğu halde kendisine ...
Ereğli'de fırtına; cami minaresi devrildi
KONYA'nın Ereğli ilçesinde, saatteki hızı 72 kilometreyi bulan rüzgar ...
Tarihe tanıklık eden halılar burada restore ediliyor
YAKLAŞIK 100 yıldır Milli Saraylar’da kullanılan ve zamanla yıpranan halılar, ...
 
Unkapanı Köprüsü girişinde kaza; trafik kilitlendi
Unkapanı Köprüsü girişinde direksiyon hakimiyetini kaybeden otomobil sürücüsü ...
Hurda parçalarından 'barış' için heykel yaptı
HATAY'da, mozaik ve hurda sanatçısı Mervan Altınorak (50), hurda parçalarından ...
İnegöl'de patates ekimi başladı
BURSA’nın İnegöl ilçesinde 10 bin dekarlık alanda patates ekimi başladı. ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'da kuzular kurda emanet
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Kırmızı karta karşı boykot
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Dünya ısınmaya devam ediyor
İsa Altun
İsa Altun
DARK WEB'E DİKKAT! 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Çok şükür, çok şükür…
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Ocak ayının ilk yarısında işinizle ilgili yeni kararlar almaya hazırsınız. Mesleki olarak atacağınız adımlarda finansal ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva