Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) bünyesinde faaliyet gösteren BTSO Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi tarafından düzenlenen istişare toplantısında konuşan Adalet Bakan Yardımcısı Zekeriya Birkan, arabuluculuk uygulaması ve Bakanlık tarafından yapılan çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu.
BTSO Mutfak Akademi Uygulama Restoranı’nda düzenlenen istişare toplantısına BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Kuş, Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Gökhan Şen, Bursa Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı Abdülkadir Şahin, Bursa Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Sadık Bölek, Arabuluculuk Daire Başkanı Umut İlhan Durmuşoğlu, Bursa 1. Asliye Ticaret Mahkemesi Başkanı Hakim Ömer Gülmüş, Uluslararası Tahkim Hakem Kurumu (Chartered Institute of Arbitrators) Genel Sekreteri Anthony Abrahams ile yargı camiasının önde gelen isimleri katıldı.
Dünyada yaşanan gelişmelerle birlikte ihtilafların da arttığını vurgulayan Zekeriya Birkan, bu ihtilafların kısa sürede çözüme kavuşturulması gerektiğini aktardı. Birkan, alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin adaletin hızlı ve güvenilir şekilde tecelli etmesinde önemli bir rol üstlendiğine işaret ederek, “Dünyada her şey çok hızlandı. Özellikle iş hayatında artan rekabetle birlikte zaman çok daha değerli hale geldi. Bu noktada ihtilafların da daha kısa sürede çözülmesi gerekiyor. Klasik yargılama modelleriyle, yeni adliye binaları yaparak, yeni hakimler ve savcılar atayarak bunu yapabilmemiz mümkün değil. Arabuluculuk modeli, uyuşmazlıkların en kısa sürede, daha ekonomik ve iki tarafın da memnun olacağı şekilde çözülmesini sağlıyor.” diye konuştu.
“ARABULUCULUK BEKLENTİLERİMİZİN ÖTESİNDE MESAFE KAT ETTİ”
Arabuluculuk modelinin kaybedenin bulunmadığı bir çözüm yolu sunduğuna dikkati çeken Zekeriya Birkan, bu durumun sosyal barışa da önemli katkılar sağladığını vurguladı. Arabuluculuk sistemini doğru ve etkin biçimde sürdürmenin Bakanlığın temel amaçları arasında olduğunu dile getiren Birkan, şunları belirtti: “Arabuluculuk şimdiye kadar bizim beklentilerimizin ötesinde bir mesafe kat etti. En son yaptığımız arabuluculuk sınavı neticesinde ise 6 bin 300 kişi başarılı oldu. Çalışma ve ticaret hayatının vazgeçilmez unsuru haline gelen arabuluculuğu daha iyi bir noktaya taşımak amacıyla çalışmaya devam ediyoruz. Şu anda arabuluculuk uygulaması kapsamında 1 milyon dosya sayısını aştık. 1 milyon kişi mahkemeye gitmeden el sıkışarak davasını sonuçlandırdı.”
“BURSA ARABULUCULUĞUN GELİŞMESİNDE ÖNCÜ ROLE SAHİP”
BTSO Yönetim Kurulu Üyesi ve BTSOTAM Divan Başkanı Irmak Aslan, Bursa’da alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin gelişmesi hedefiyle önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyledi. BTSO’nun Türkiye’deki oda ve borsalar arasında bünyesinde tahkim ve arabuluculuk merkezini kuran ilk kurum olduğunu kaydeden Aslan, “Başta 44 bin BTSO üyesi olmak üzere, iş dünyamızın yaşadığı ihtilafların tahkim ve arabuluculuk gibi daha etkin ve hızlı yollarla çözülmesini teşvik ediyoruz. Çalışmalarımızda bizlere liderlik eden Sayın Bakan Yardımcımız Zekeriya Birkan’a ve Adalet Bakanlığımıza teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Cansel ORUÇ/BURSA,(DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |