Hakan Öztatar, Antalya'da Konyaaltı Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (KONYSİAD) Porto Bello Otel'de düzenlediği haftalık toplantıya katıldı. 'Arabuluculuk' konusunda iş insanlarına sunum yapan Öztatar, ticari uyuşmazlıkların çözümü konusunda yeni bir proje başlatacaklarını söyledi. Projenin adının 'Ticari Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk İstanbul Modeli Projesi' olduğunu aktaran Öztatar, "İngiltere Büyükelçiliği ile başlatacağımız bu projeyle ticari uyuşmazlıklar konusunda İstanbul'u bir merkez haline getireceğiz. Oraya arabuluculuk merkezlerinin kurulmasını sağlayacağız. Örnek veriyorum. Kazakistan'dan, Türkmenistan'dan işadamları kalkıp uçakla İstanbul'a gelecek. Arabuluculuk merkezleri bu işadamlarını otellerde misafir edecek. Sabah otellerinden işadamları alınacak. Arabulucular tarafları bir araya getirip uzlaştırdıktan sonra akşam uçaklarına bindirip ülkelerine gönderecek" diye konuştu.
Kendisinin aynı zamanda İstanbul Tahkim Merkezi'nin Adalet Bakanlığı'ndaki yönetim kurulu üyesi olduğunu da açıklayan Öztatar, "İstanbul'da Tahkim Merkezi açıldı. Oraya da bir arabuluculuk merkezi kurmayı düşünüyoruz. Burada tahkim öncesi arabuluculuk hizmeti verilecek. Sonuçta tahkim de yargı süreci gibi altı ay, bir yıl sürecektir. Bunun öncesi taraflara, arabuluculukla bunun çözülmesi önerilecek. Bir-iki günde sorun arabuluculukla çözülebilecekken neden altı ay ya da bir yıllık süreci bekleyelim. Bir deneyelim. Olursa olur, olmazsa olmaz. Arabuluculukta süreci siz belirliyorsunuz. Kararı siz veriyorsunuz. Uzlaşmayla sorunu çözüyorsunuz" dedi.
29- 30 Nisan tarihleri arasında İstanbul'da uluslararası arabuluculuk sempozyumu yapılacağını da anlatan Öztatar, bu sempozyumun Yargıtay Başkanlığı, Adalet Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Türkiye Barolar Birliği işbirliğinde gerçekleştirileceğini söyledi. Sempozyuma yaklaşık 500 kişinin katılacağını anlatan Öztatar, "bu toplantıya Singapur, ABD, Kanada, Hollanda, İngiltere, Fransa ve İtalya'dan uzmanlar gelecek. Birleşmiş Milletler Ombudsmanı gelecek. Arabuluculukta dünyadaki uygulamalar ele alınacak" diye konuştu.
160 ülkede uygulanan arabuluculuk yöntemine Türkiye'nin geç kaldığını da söyleyen Öztatar, “Gelişmiş ülkeler niye arabuluculuk sistemini tavsiye ediyor? Örneğin İngiltere'de 1.5 milyon uyuşmazlık var. Dava yoluyla bunların çözümüne gidenlerin oranı ne biliyor musunuz, yüzde 2. Yani 1.5 milyondan sadece 30 bin dosya dava yoluna gidiyor. Kalan yüzde 98'i arabuluculuk, tahkim, sulh gibi uzlaşma yöntemleriyle çözülüyor. Yani her şeyi davaya götürmeye bir filtreleme getirmişler. Çünkü dava yoluyla her şeyi çözemiyorsunuz" dedi.
Türkiye'de adliye ve hakim sayısı artmasına rağmen uyuşmazlık sayısının da arttığını anlatan Öztatar, şöyle devam etti:
"Çünkü ekonomimiz gelişiyor. O nedenle dava en son çaredir. Ayrıca uyuşmazlıklarla ilgili davaların sonunda insanlar birbirini vurup yaralıyor. Sonra da bu sorunlar ceza davalarına da neden oluyor. Örneğin bir köydeki gayrimenkulün sınır davasını çözemediğin zaman yarın Ahmet efendinin çocuklarıyla Mehmet efendinin çocukları kavga ediyor. Bu sefer de kan davası, adam öldürme olarak geliyor. Çoğu ceza davasının altındaki nedene bakılınca hukuk dosyalarının barışcı şekilde çözümlenmemesi var. O zaman devlet diyor ki 'Önce sorunların barış içinde çözülsün. Daha kısa sürede çözsünler. Arabulucuya gitsinler' diyor. Bu iki tarafı da memnun eden alternatif bir yöntem. Uzlaşma sağlanamıyorsa yargı yolu zaten açık. Arabuluculuğun hukukla alakası yok. Arabuluculukta haklıyı, haksızı araştırmıyoruz. Arabuluculukta her iki tarafın da menfaati doğrultusunda 'kazan kazan' prensibi var" dedi.
Öztatar'a konuşmasının sonunda teşekkür belgesi verildi. Toplantı anı fotoğrafı çekilmesiyle sona erdi.
Mustafa KOZAK/ANTALYA, (DHA) -