Farklı meslek gruplarından çalışanlarla yapılan görüşmelerde temel kanı, asgari ücrete yapılan artışın vatandaşları rahatlatacağı yönünde. Ancak artışla birlikte yapılması muhtemel zamlar da çalışanları tedirgin ediyor. İşte vatandaşın ağzından asgari ücret artışı:
Cemalettin Çölkesen (43) Taksici: Asgari ücret makul bir rakam. Ancak ihtiyaçları karşılaması biraz zor. Türkiye şartlarına göre konuşmak gerekirse, birdenbire yapılacak bu artış, vatandaşı rahatlatır diye düşünüyorum.
Muzaffer Demir (42) Lokanta çalışanı: Kişinin asgari ücretle geçinip geçinememesi yaşam tarzına göre değişir. Mevcut asgari ücrete göre yapılacak olan artış daha iyi.
Muzaffer Budak (27) Antrenör: Bence yetersiz. Enflasyon ve hayat pahalılığını göz önüne alacak olursak, gelir gideri karşılamayacaktır. Antalya gibi bir kentte başta kira olmak üzere birçok kalemde hayat pahalı. Bence bu da vatandaşı tatmin etmeyecektir.
Hüseyin Özgün (26) Sporcu: Kesinlikle geçinemez. Günümüzde 600 TL'den aşağı kira yok. Bir de üzerine elektrik, su gibi giderlere 200 TL verilse, kalan 500 TL ile ne yapacaksın? Ben söyleyeyim. 2 ekmek, 2 yumarta alırsın, bir de eve-işe gidiş dönüş minibüs parası.
Arife Çavdar (33) Sekreter: Daha önceki rakam olan 900 TL'yi düşünecek olursak, yapılan artış biz çalışanları rahatlatır diye düşünüyorum. Biliyorsunuz, daha önce 30-40 TL zam yapılıyordu. Şimdi 5-6 yılda yapılacak zam, bir seferde yapılacak. Bence iyi bir artış.
Arzu Kırmızı (20) Öğrenci: Birdenbire yapılan bu artış iyidir. Ancak artış yapıldı diye hayat pahalılığının da önüne geçilmesi lazım. Temel geçim maddelerine zam yapılmamalı. Eğer bu gerçekleşirse, vatandaş bu artışı günlük hayatında hisseder ve rahatlar.
Fitnet Keskinkılıç (30) Çiğköfteci: 1300 TL bir kişiyi zar zor geçindirir. Ancak nüfusu kalabalık ve ailede da çalışan yok ise vay o asgari ücretlinin haline. Hayat zor ama yoktan var edilen bu rakam bence yine de iyidir.
Necmi Keskin (58) Serbest meslek: 1300 TL idare eder. Orta şeker. Zamanla 2 bin TL'ye çıkar diye düşünüyorum. Millet kirasını, elektriğini, suyunu rahat öder. Devlet kaynak yaratır ve ekonomi de büyürse bir sonraki artış kendiliğinden gelir.
Süleyman EKİN/ANTALYA, (DHA) -