ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından açıklanan Ocak Ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Başkan Davut Çetin açıklamasında şunları kaydetti.
"2017 Ocak ayı enflasyonu bir önceki aya göre TÜFE'de yüzde 2,46, Yurtiçi ÜFE'de yüzde 3,98 olarak açıklanmıştır. Yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 9,22, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 13,69 olarak gerçekleşmiştir. Açıklanan rakamların beklentileri aştığını görüyoruz. Aylık enflasyonda 13 yılın rekoru kırılmış, gelişmiş ülkelerdeki yıllık enflasyon oranı bir ayda geçilmiştir."
Kur artışı nedeniyle girdi maliyetlerindeki artışın çift haneli enflasyona yol açabileceğine önceki aylarda dikkat çektiklerini ve bu konuda daha kararlı bir duruş gösterilmesini talep ettiklerini kaydeden Çetin, şöyle devam etti:
"Merkez Bankası'nın bu yöndeki önlemlerinin gecikmeli olarak geçen hafta başlaması kur artışını ve enflasyonist etkisini büyütmüştür. Gecikmeye rağmen atılan adımların döviz üzerinde bir miktar frenleyici etki yapması olumludur. Merkez Bankası enflasyonda artış olacağını ve Mart ayında çift haneye yaklaşacağını öngörmüş, fakat enflasyondaki mevcut artış daha hızlı ve yüksek oranlı gerçekleşmiştir. İhracatta ve turizmde kur artışıyla kazanmak istediğimiz fiyat avantajını enflasyonla kaybettiğimiz görüyoruz. Diğer taraftan kur- enflasyon- faiz döngüsü de devam etmektedir."
Döviz kurundaki artışın önümüzdeki aylarda da enflasyona yansımaya devam edeceğini belirten Davut Çetin, "Henüz reel sektör iç talepteki durgunluk karşısında maliyetlerini fiyatlara tam olarak yansıtamamaktadır, dolayısıyla enflasyonun seyri büyümeye de bağlı olarak değişecektir. Şu aşamada en önemli konu büyüme ve enflasyon beklentilerinin birlikte bozulması, tüketici ve reel sektör güvenin düşmesidir. Bu nedenle ekonomi yönetiminden güven artırıcı yapısal önlemlere ağırlık vermelerini bekliyoruz" dedi.
BİR UYARIDA ALİ ÇANDIR'DAN
BATI Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) ve Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı ocak ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi.
Tüketici enflasyonunun (TÜFE) Türkiye ortalamasında yüzde 2.46, üretici enflasyonunda (YİÜFE) ise yüzde 3.98 olduğunu kaydeden Ali Çandır, 2017 yılının ilk ayında enflasyonun beklentilerin çok üzerinde gerçekleştiğini söyledi. 2003 yılından beri açık ara en yüksek enflasyon rakamlarını gördüklerini kaydeden Başkan Çandır, "Bu artışların talep ağırlıklı olmaktan çok maliyet ağırlıklı olması, bizleri çok daha dikkatli olmaya sevk etmektedir. Özellikle döviz fiyatlarındaki artışlar, önce üretici fiyatlarını daha sonra da tüketici fiyatlarını baskı altına alacaktır" dedi.
BATI AKDENİZ'DE DAHA YÜKSEK
Tüketici enflasyonunun Antalya, Burdur, Isparta illerini kapsayan Batı Akdeniz'de yüzde 2.51 rakamıyla ülke ortalamasının üzerinde gerçekleştiğine dikkati çeken Çandır, üretici enflasyonunun ise ülke ortalaması olan yüzde 3.98 ile aynı oranda olduğunu kaydetti. Çandır, tüketici enflasyonundaki yüksekliğin talepten değil, girdi maliyetlerinin yüksekliğinden kaynaklandığını vurguladı.
YAŞ MEYVE SEBZENİN ENFLASYONU DÜŞÜK
TÜİK'in ocak ayından itibaren tarım ve gıdanın sepetteki ağırlığını yüzde 23'ten yüzde 21'e düşürürken, özel kapsamlı enflasyon göstergelerini değiştirerek yeni göstergeler eklediğini de belirten BAGEV Başkanı Çandır, şunları söyledi:
"İlan edilen tüm enflasyon rakamları bu değişikliklere göre yapıldı. Ocak ayı, tarımsal açıdan mevsim etkisinin ağırlıklı yaşandığı bir aydır. Bu yüzden özellikle yaş sebze, meyvede bir dalgalanma yaşanır. Nitekim ocak ayında yüzde 34'lük bir artış ilan edilmiştir. Ancak yaş sebze meyvenin yıllık enflasyonu yüzde 12 ve 12 aylık ortalamalara göre ise yüzde 2.92 seviyesinde gerçekleşmiştir. Yani uzun dönemli bir analizde yaş sebze meyvenin enflasyonu hala çok düşüktür."
2 HANELİ ENFLASYON UYARISI
Ali Çandır, geçen yılın enflasyon rakamlarını da değerlendirdi. 2016'nın şubat, mart, ağustos aylarında negatif enflasyon ilan edildiğini belirten Çandır, "Bu yıl eğer o aylarda negatif enflasyonlar yani fiyat düşüşleri beklemiyorsak, o takdirde önümüzdeki aydan itibaren iki haneli enflasyonları görmeye başlayacağız demektir" uyarısında bulundu.
Çandır, şu değerlendirmede bulundu:
"Diğer 8 ayın beşinde yüzde 1'den küçük, üçünde ise yüzde 1'den büyük enflasyon rakamları ilan edilmiş. Bu yıl benzer bir enflasyon serisi yakalayamazsak çift haneye demir atmış bir enflasyon yılı olma riski taşımaktayız. Tetikleyici etkisi bakımından üretici fiyatları enflasyonunda da geçen yılın aynı aylarında ciddi düşük enflasyonlar söz konusu olmuştur. Bu da enflasyonda yükseliş riskini artıran bir durum olarak karşımızda durmaktadır." (DHA)