TÜİK, her yıl 18-24 Mart tarihleri arasında kutlanan Yaşlılara Saygı Haftası kapsamında, yaşlı nüfusa özel olarak Türkiye geneli ve il il yaşlı nüfus sonuçlarını açıkladı. 2019 yılı sonu itibarıyla sonuçların verildiği araştırmada, yaşlı nüfusun demografik yapısı ile eğitim, medeni durum, sağlık, yoksulluk, işgücü durumu ve yaşam memnuniyeti gibi sosyo-ekonomik özelliklerine yer verildi.
Türkiye'de yaşlı nüfusun son beş yılda yüzde 21.9 arttığını belirten TÜİK Bölge Müdürü Abdi Öncel, bölge illeri Antalya, Isparta ve Burdur'un sonuçlarını açıkladı. Öncel, 2019 yılı sonu itibarıyla yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranının Antalya'da yüzde 8.5, Isparta'da yüzde 12.7, Burdur'da ise yüzde 14.9 olduğunu kaydetti. Öncel bu oranlarla, il sıralamasında Antalya'nın 58'inci, Isparta'nın 24'üncü, Burdur'un 9'uncu sırada olduğunu söyledi.
RAKAMLARLA YAŞLI NÜFUS
Abdi Öncel, Türkiye'de rakamlarla yaşlı nüfusa ilişkin durumu ise şöyle özetledi;
“Yaşlı nüfus son beş yılda yüzde 21.9 arttı. Yaşlı nüfusun yüzde 62.8'i 65-74 yaş grubunda yer alıyor. Bir birey 65 yaşına ulaştığında yaşaması beklenen ömür ortalama 17.7 yıl oldu. Türkiye nüfusunun yaş yapısı değişti. Yaşlı nüfus oranının en yüksek olduğu il Sinop. Türkiye nüfusunun ortanca yaşı yükseldi. Yaşlı bağımlılık oranı 2019 yılında yüzde 13.4 oldu. Türkiye, yaşlı nüfus oranına göre sıralamada 167 ülke arasında 66'ncı sırada yer aldı."
100 YAŞ VE ÜZERİ 5 BİN 567 YAŞLI
Yaklaşık her 4 haneden birinde en az bir yaşlı fert bulunuyor. Türkiye'de 1 milyon 373 bin 521 yaşlı tek başına yaşıyor. Türkiye'de 100 yaş ve üzerinde 5 bin 567 kişi var. Eğitimli yaşlı nüfus oranı arttı. Eşi ölmüş yaşlı kadınların oranı, eşi ölmüş yaşlı erkeklerin oranının 4 katı oldu. Yaşlı nüfusun yoksulluk oranı yüzde 16.4 oldu.
YAŞLILAR AİLELERİYLE DAHA MUTLU
Yaşlı nüfusun işgücüne katılma oranı yüzde 12.5 oldu. Çalışan yaşlı nüfusun yüzde 65.5'i tarım sektöründe yer alıyor. Alzheimer hastalığından ölen yaşlıların oranı arttı. Mutlu olduğunu beyan eden yaşlı bireylerin oranı yüzde 58.6 oldu. Yaşlı bireylerin mutluluk kaynağı yüzde 71,4 ile aileleri oldu. İnternet kullanan yaşlı bireylerin oranı 4 kat arttı.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |