Antalya İl Av Komisyonu, 3 Mart'ta toplanarak 2020-2021 av dönemi kararlarını aldı. Komisyon, bu yıl için dört kategoride çeşitli türlerde toplam 63 adet kuş ve memelilerden de 10 adet av kotası belirledi. Komisyon kararında, varlığının artırılması için keklik avının tamamen yasak olduğu belirtilirken, ancak kotada 2 adet kınalı kekliğe yer verildi.
Komisyon üyelerinden avukat Alev Ersan, bazı kuş türleri ve memelilerle ilgili av izni verilen maddelere şerh koydu. Ersan, bu iki maddeye katılmadığını belirterek, “Katılmama nedenim her canlının birer canı vardır ve onun için önemlidir. Yaşam hakkı kutsaldır. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın görevi ormanları, doğayı ve yaban yaşamını korumaktır. Av yaptırmak değildir" diye verilen av izinleri karşı çıktı. Aksu Avcılar Derneği Başkanı ise öter ardıç ve karatavuk avının kapatılmasına şerh koydu.
Komisyonda alınan karara göre, dört kategoride kuş türleriyle ilgili 22 Ağustos- 15 Kasım 2020 tarihleri arasında bıldırcın ve üveyik avı için 10 adet bıldırcın, 3 adet üveyik kotası belirledi. Kaya güvercini 6 adet, çulluk 5 adet, tahtalı 4 adet, sakarca kazı 3 adet, sakarmeke 4 adet ve yeşilbaş, boz ördek, fiyu, çamurcun, Macar ördeği, tepeli patka, kılkuyruk, elmabaş pakta ve çıkrıkcın grubunda toplamda 6 adet 17 Ekim 2020- 28 Şubat 2021 tarihleri arası kota belirlendi. 10 adet ekin kargası ve leş kargası, 10 adet de saksağan kotası için 22 Ağustos 2020- 28 Şubat 2021 tarihleri arası kararlaştırıldı.
Memeliler 1 adet yaban tavşanı, 2 adet tilki ve 2 adet kaya sansarı avı için 17 Ekim 2020- 3 Ocak 2021 tarihleri arası av dönemi olarak kararlaştırıldı. Bek ve yürüyüş avında avcı başına 2 adet, sürek avında ise avcı başına 2 adet yaban domuzu ile sadece 1 adet çakal için ise 22 Ağustos 2020- 14 Şubat 2021 tarihleri arası belirlendi. Komisyon, bu havanların devlet ve genel avlaklarda belirlenen kotalar dahilinde ve Çarşamba, Cumartesi, Pazar günleriyle, resmi tatil günlerinde avlanabileceğini duyurdu.
Komisyon kum kekliği, çil ve ada tavşanının Antalya'da popülasyonu olmadığı, karatavuk, öter ardıç, karabatak, su çulluğu, kınalı keklik, ala karga ve küçük karganın ise nesillerinin azaldığı ve tehlike altında olduğu gözlendiğinden bu av sezonunda avlarının yasak olduğuna karar verdi.
Yivli silah sahiplerinin ise özel kanunlarla korunan Yaban Hayvanı Yerleştirme Sahası (YHYS), Milli Park, Tabiat Parkı, Tabiat Koruma Alanları, Özel Çevre Koruma Alanları içerisinde ve yaban domuzu olmayan veya yaban domuzu kotası almadıkları avlaklarda yivli silahlarını kılıfında veya araç bagajında dahi olsa taşıyamayacakları kararlaştırıldı.
Komisyon avlanması tamamen yasak olan sahaları da ayrıntılı bir şekilde belirlendi. Buna göre bu av sezonunda av yasağı olan bölgeler ise şöyle:
“Elmalı İlçesi Avlan Gölü ve çevresi. Manavgat Sarılar devlet ormanı ve Sorgun devlet ormanı. Aksu ilçesinde Kundu oteller bölgesi. Kemer-Kumluca Teke dağı bölgesi. Kaş Kaputaş YHYS. Döşemealtı Çubuk YHYS. Kumluca Karagöl Yaylası YHYS. İbradı- Akseki Kuyucak bölgesi YHYS. Akseki Çemi YHYS. Gündoğmuş Geyik Dağı YHYS. Alanya Sapadere YHYS. Gazipaşa Çobanlar YHYS. Manavgat Kapan Bölgesi (Alageyik) YHYS."
Komisyon kararında, Antalya sınırlarında avına izin verilen yaklaşık tüm av hayvanı türlerinin popülasyonlarının azalma eğiliminde olduğunun tespit edildiği ve bu sebeple ilde bulunan devlet ve genel avlakların toplam dörtte birini geçmeyecek sayıdaki Antalya DKMP Şube Müdürlüğü tarafından belirlenecek avlaklarda kota verilmemesi, bu avlakların ava kapatılmasının uygun görüldüğü de belirtildi.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |