Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, 2016 yılında kentin çevre durumuna ve hava kirliliğine ilişkin kapsamlı rapor hazırladı. Raporda kentteki çevre kirliliğine neden olan faktörler, kirlilik türleri gibi birçok konu detaylı ele alındı.
İLK SIRADA GÜRÜLTÜ VAR
2015 yılı verilerinin değerlendirildiği rapora göre, 2015'in en önemli sorunu olarak ilk sırada gürültü kirliliği gösterildi. İkinci sırada ise hava kirliliği geldi. Ölçüm değerleri, göstergeler, şikayet ve ceza sayıları, yapılan denetimler gibi elde edilen sonuçlara göre bir önceki yılda en önemli çevre sorunu sıralamasında hava kirliliği birinci sıradayken, gürültü kirliliği ise ikinci sıradaydı. Ancak 2015 yılında gürültü kirliliği hava kirliliğinin önüne geçti.
HAVA KİRLİLİĞİNİN SEBEBİ KÖMÜR
Hava kirliliğinin en önemli nedenleri arasında ilk sırada evsel ısınma gösterildi. İkinci sırada karayolu-trafik, üçüncü maden işletmeleri, dördüncü imalat sanayi işletmeleri olarak sıralandı. Hava kirliliğinin önlenmesinde karşılaşılan güçlüklerde, halkın alım gücünün düşük olmasından dolayı kalitesiz yakıt kullanımı ilk sırada yer aldı. İkinci neden kaliteli yakıt teminindeki zorluk, üçüncüsü de toplumdaki bilinç eksikliği olarak gösterildi. Raporda hava kirliliğine neden olan kaynaklar önem sırasına göre açıklandı.
ARAÇ TRAFİĞİ ÇOK YOĞUN
Raporda Antalya'da havayı kirletici unsurlar içinde motorlu taşıtların payının da büyük olduğuna işaret edildi. Her gün artan nüfus ve ulaşım ihtiyacı nedeniyle trafiğe yeni taşıtların katılmasının, havaya karışan egzoz gazının sürekli artmasına neden olduğu vurgulandı. Antalya'da turizm ve tarımdan elde edilen gelirin yüksekliğinin hususi otomobil kullanımına yansıdığına da dikkat çekildi.
Başka şehirlerde kayıtlı taşıtların da Antalya'yı yoğun olarak kullandığının, önemli bir gerçek olduğu vurgulandı. Buna yaz mevsiminde yerli ve yabancı turistlerin taşıtları da eklendiğinde ortaya çıkan rakamın çok daha büyük olduğunun altı çizildi.
SANAYİ İŞLETMELERİ ŞEHİR MERKEZİNDE
Raporda sanayi tesisleriyle ilgili de çarpıcı değerlendirmeler yapıldı. Sanayi tesislerinin kuruluşundaki yanlış seçim, çevrenin korunması açısından gerekli tedbirlerin alınmaması, teknik donanım yetersizliği (baca filtresi, arıtma tesisi vb), uygun teknolojilerin kullanılmaması, enerji üreten yakma ünitelerinde vasıfsız ve yüksek kükürtlü yakıt kullanılması hava kirliliğinin oluşmasına ana etkenler olarak gösterildi. Antalya'daki sanayi işletmelerinin yüzde 80'den fazlasının il merkezinde olduğu belirtildi.
PLANSIZ KENTLEŞME TOPRAĞI KİRLETİYOR
Toprağın kirlenme kaynakları açısından yapılan değerlendirmede ise plansız kentleşme ilk sırada yer alıyor. Vahşi depolanan evsel atıklar en önemli ikinci neden olarak gösterilirken, ardından madencilik atıkları geliyor. Sanayi kaynaklı atık boşaltımı da toprağı kirleten kaynaklardan önemli biri olarak yer alıyor.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) -