Türkiye'de ilk defa Alanya'da yetiştirilen muzun ticari amaçlı üretimi ise 1920 yılında başladı. Türkiye'de bir yılda tüketilen 400 bin ton muzun 75 bin tonunu Alanya karşılıyor.
Mehmet Ağa, ağaçta yetişen meyvenin zehirli olabileceği ihtimali nedeniyle ailesine meyveyi yememeleri uyarısı yaptı. Bir süre sonra olgunlaşarak ağaçtan düşen meyveyi karınca ve böceklerin yediğini fark eden evin hizmetçisi, muzun zehirli olmadığını anlayarak tadına baktı. Meyvenin tadını çok beğenen hizmetçi, Mehmet Ağa'ya muzun zehirli olmadığını anlattı. Türkiye'de ilk defa Alanya'da yetiştirilen muzun, ticari amaçlı üretimi ise 1920 yılında başladı. Kendine has kokusu ve tadıyla tanınan Alanya Muzu, uzun yıllar bölge halkının temel geçim kaynağı haline geldi. Alanya Muz Üreticileri Birliği Başkanı Hüseyin Güney, tüccar Mehmet Ağa'nın yetiştirmeye başlamasından sonra tanınan muzun, Alanya kültürünün bir parçası haline dönüştüğünü söyledi. Muzun Anamur ve Gazipaşa'ya Alanya'dan gittiğine dikkati çeken Güney, bu meyvenin geçmişten günümüze kadar Alanyalıların yaşamında çok önemli bir yeri olduğunu vurguladı.
AYRICALIKLI MEYVE MUZ
Güney; Damlataş Mağarası, Kızılkule ve Alanya Kalesi gibi Alanya ile özdeşleşen tarihi yerler gibi muzun da Alanya ile özdeşleştiğini kaydetti. 1980'den itibaren turizmin gelişmeye başlamasıyla birlikte Alanya'da muz üretiminin gerilediğine işaret eden Güney, "Zaman içinde muz bahçelerinin yerini oteller, iş merkezleri, binalar aldı. Üretim her ne kadar Alanya'da düşse de Türkiye'de sadece bu bölgede yetiştirildiği için ayrıcalıklı bir ürün olmaya devam ediyor. Anamur halkının gelir alternatifleri Alanya kadar çeşitli olmadığı için muz o bölgede önemini hiç kaybetmeden günümüze kadar gelmiş, hatta üretim anlamında Alanya'nın önüne geçmiştir" diye konuştu.
YILLIK ÜRETİM 75 BİN TON
Alanya'da muz üretim alanlarının daralmasına rağmen örtü altı üretimine geçişle birlikte üretim kapasitesinin arttığını vurgulayan Hüseyin Güney, Türkiye'deki yıllık muz tüketiminin yaklaşık 400 bin tona ulaştığını söyledi. Alanya'nın yıllık muz üretiminin 75 bin ton olduğuna dikkati çeken Güney, "Alanya, Gazipaşa ve Anamur bölgesinde yılda 220 bin ton muz üretiliyor. Bu üretimin tamamı iç pazarda tüketiliyor. Yıllık açığımız yaklaşık 200 bin ton" dedi. Türkiye'nin yıllık muz ithalatının 150 milyon dolar civarında olduğunu da anlatan Güney, bölgede muz üretimini arttırarak ülke tüketiminin tamamını karşılamayı hedeflediklerini söyledi.
TEMEL GIDA
Muzun insan sağlığının korunması, büyüme ve beslenme açısından temel gıdalardan biri olduğuna işaret eden Güney, "Özellikle B1, B2, B6, C, A ve E vitaminleri ile potasyum, demir, fosfor, sodyum açısından zengin olan muzun yüksek kalorili olmasına rağmen hiç kolesterol içermemektedir. Muz besin değerleri açısından büyüme çağındaki çocuklar ve sporcular için önemli bir gıda" diye konuştu.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |