Antalya'nın bir fuar kenti olarak bilinirliğini artırmak amacıyla ATSO'da, sanayi, turizm, tarım, ulaşım sektörlerinin temsilci kuruluşlarının yöneticilerinin katılımıyla toplantı düzenlendi. ATSO Başkanı Davut Çetin'in başkanlık ettiği toplantıda, Antalya'da fuar turizminin gelişmesi üzerine değerlendirmeler yapıldı. Fuar turizminin gelişmesinin en önemli hedeflerinden biri olduğunu belirten Davut Çetin, “ANFAŞ bunu sağlamaktadır. Fuarlarımız, Antalya turizmine çeşit katmakta ve destek olmaktadır. Bildiğiniz gibi fuar turizminde sağlanan kişi başı gelir kitle turizminin üç katıdır. Büyük fuarlarda özellikle kent otellerimizde yer kalmamakta ve bütün kent fuar canlılığını yaşamaktadır. Diğer taraftan fuarlarımız iç ve dış ticareti, üretim ve yatırımı doğrudan destekleyen organizasyonlara dönüşmüşlerdir" dedi.
BÜTÜN İLLERE ANTALYA ÇAĞRISI
Antalya'nın uluslararası kongre ve fuarların buluşma noktası olmasının ülke ekonomisine de büyük katma değer sağlayacağını anlatan Çetin, “Bütün illerimizdeki şirketlerimize Antalya fuarlarına katılım konusunda çağrı yapıyorum. Ayrıca, bu dönemde şirket toplantılarının, bayi toplantılarının Antalya'da yapılması için de çağrı yapmak istiyorum. Bakanlıklarımız ve kamu kurumlarımız birçok toplantı ve kongrelerini Antalya'da yapmaktadır. Expo Kongre Merkezi ile birlikte büyük kongre salonu ihtiyacımız da karşılanmıştır. Expo alanı ve havalimanı ulaşım altyapımız da iyileşmiştir. Bu çerçevede özel sektörümüzün de Antalya'nın kongre ve fuar turizmine destek vermesini bekliyoruz" diye konuştu.
EN ÖNEMLİ YENİLİK SOFT WARE
Antalya'ya direkt tarifeli uçak seferlerinin artırılması için de THY ve özel havacılık şirketlerine de seslenen Çetin, ANFAŞ'ın bu yıl gerçekleştirdiği en önemli yeniliğin 'Yazılım, Teknoloji, İletişim Fuarı ve Kongresi' ('Soft WareMarket) olduğunu açıkladı. Dünyada bilişim sektörü büyüklüğünün 3.5 trilyon dolar olduğuna dikkat çeken Davut Çetin, “Sadece yazılım sektörü büyüklüğü ise 300 milyar doların üzerinde hesap edilmektedir. Türkiye'de ise 80 milyar lirayı aşan bilişim sektörünün 10 milyar liralık kısmı yazılımdır. Akıllı malzeme, akıllı bina, akıllı fabrika, akıllı kent çağında yazılım, artık her sektörün, her alanın en büyük gelişme unsuru haline gelmiştir. Bazı ülkeler ilkokullarda kodlama ve yazılım dersleri koymuşlardır. Artık okur yazarlık, program yazmayı, yani kodlamayı da kapsayacaktır" dedi.
DÜNYADA İLK 5 HEDEFİ
ANFAŞ Genel Müdürü Murat Özer ise, 6-8 Ekim'de düzenlenecek Soft WareMarket, 18-21 Ocak'ta düzenlenecek 28'inci Uluslararası Konaklama ve Ağırlama Ekipmanları İhtisas Fuarı (Hotel Equipment) ve 18-24 Şubat tarihlerinde düzenlenecek 24'üncü Uluslararası Gıda ve İçecek İhtisas Fuarı hakkında bilgi verdi. Özer, Gıda ve İçecek Fuarı'nı tüm özellikleriyle önümüzdeki 5 yıl içinde dünyanın en iyi 5 fuarından biri yapmayı hedeflediklerini de söyledi.
ALMANYA'NIN 20'DE 1'İ DEĞİLİZ
Toplantıda Özer, Türkiye ve Almanya fuar sayıları ve gelirlerini de karşılaştırdı. Türkiye'de Almanya'nın 4 katı fazla fuar düzenlemesine rağmen, Almanya'nın elde ettiği gelirin 20 kattan daha fazla olduğu ortaya çıktı. Türkiye'de yılda 410, Almanya'da ise 105 fuar düzenlendiğini belirten Özer, Almanya'nın 105 fuardan elde ettiği doğrudan gelirin 3 milyar Euro, ekonomiye etkisinin ise 23.5 milyar Euro olduğunu söyledi. Özer, Türkiye'nin 410 fuardan elde ettiği doğrudan gelirinse 150 milyon Euro, ekonomiye etkisinin de 1.4 milyar Euro olduğunu dile getirdi.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)