ADSO konserleri devam ediyor
ADSO konserleri devam ediyor
Sanatın kalbi Antalya'da atıyor
Sanatın kalbi Antalya'da atıyor
Muratpaşa’da Ebeveyn Atölyesi başladı
Muratpaşa’da Ebeveyn Atölyesi başladı
Kıraathanede cinayetinin 2 şüphelisi tutuklandı
Kıraathanede cinayetinin 2 şüphelisi tutuklandı
25 Aralık 2014 Perşembe - 11:22

Antalya'daki suriyeliler: merhamet bekliyoruz

ANTALYA'da kenti terk etmeleri istenen Suriyeli sığınmacıların bir bölümü, toptancı sebze ve meyve halinde hamallık yaparken, bir bölümü de pamuk tarlalarında çalışıyor.

Antalya daki suriyeliler: merhamet bekliyoruz
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Suriyelilerin orman içindeki naylon çadırlarda sürdürdükleri yaşam ise yaşanılan sefaleti gözler önüne seriyor. Suriyeli tarih öğretmeni Seyfettin Hüseyin, "Bizi potansiyel suçlu gibi görüyorlar. Bizim kime ne zararımız var? Biz Türkiye Cumhuriyeti devletinden merhamet bekliyoruz" dedi.
 
Turizm kenti Antalya'da 10 binin üzerinde Suriyeli olduğu tahmin edilirken, bunlardan ulaşılan 1500'üne, valilik kanalıyla 'kenti terk edin' tebligatı yapıldı. Antalya Valisi Muammer Türker'in Suriyeli sığınmacıların kenti terk etmelerini istedikleri yönündeki açıklaması, tarım ve inşaat sektöründe tedirginliğe yol açtı.
 
HALDE HAMALLIK YAPIYORLAR
 
Antalya kent merkezindeki Suriyeli sığınmacılar, genellikle toptancı sebze ve meyve halinin çevresindeki gecekondularda yaşıyor. Aylık 200-300 lira kira karşılığı kaldıkları gecekondularda yaşayan Suriyelilerin bu bölgeyi tercih etmesinin ana nedeni, haldeki iş imkanları. Suriyeliler hem halde hamallık yapıyor, hem de hale gelen üreticilerin seralarında çalışıyor ve aylık 900- 1000 lira kazanıyor. Bölgedeki evlerin de gecekondulardan oluşup kira bedellerinin düşük olması, Suriyelilerin bu bölgede yoğunlaşmasını daha da artırıyor.
 
HATAYLILAR İŞLERİNİ KAYBETTİ
 
Ancak Suriyelilerin gelmesiyle birlikte halde eskisi gibi para kazanamayan Hataylı işçiler memleketlerine dönmeye başladı. Bunlardan biri de Ertuğrul İşler. Valizini toplayıp memleketin yolunu tutan İşler, "Sadece Antalya'yı değil, ülkeyi terk etsinler. Suriyeliler yüzünden Hatay'da iş bulamayınca Antalya'ya geldim. Buraya da geldiler. Seralarda demircilik yapıyordum. Burada da fiyatları düşürdüler. Mecburen yine memlekete gidiyorum" dedi.
 
SURİYE'YE DÖNMEYECEKLER
 
Hal çevresindeki gecekonduda yaşayan ve hamallık yaparak hayatını devam ettiren Suriyeli tarih öğretmeni Seyfettin Hüseyin, "Ülkemizdeki iç savaştan kaçtık. Kardeş kanı duruncaya kadar da dönmeyeceğiz. Bize Türkiye Cumhuriyeti kucak açtı. Ama Antalya'da bulunmamızdan rahatsız oluyorlar. Bizi potansiyel suçlu gibi görüyorlar. Bizim kime ne zararımız var? Biz Türkiye Cumhuriyeti devletinden merhamet bekliyoruz" dedi.
 
Suriyeli avukat Ahmet Türk, Arapça öğretmeni Zeyd Türk, üniversite öğrencisi akrabası Enes Türk, tarih öğretmeni Haşim İbrahim de Türkiye Cumhuriyeti'nin kendilerini anlamasını beklediklerini söyledi.
 
MANAVGAT'TA ÇADIR KAMP HIZLA BÜYÜDÜ
 
Antalya kent merkezindeki hal çevresinin dışında, Suriyeli sığınmacıların ağırlıkta olduğu bir başka yer ise Serik ve Manavgat ilçeleri. Burada da seralarda, kesme çiçek sektöründe ve pamuk tarlalarında çalışan Suriyeliler, yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor. Manavgat İlçesi'ne bağlı Denizkent Mahallesi ise bölgedeki pamuk üretiminin merkezi. Antalya'ya 60 kilometre uzaklıktaki mahallenin girişte uçsuz bucaksız pamuk tarlaları uzanırken, Denizkent Suriyeli göçmenlerle Eylül ayında pamuk hasadının başlamasıyla birlikte tanıştı.
 
Suriyeli göçmenler, mahalle sakinlerinin anlatımıyla önce Denizkent'in çıkışında ormanlık alanda 2- 3 çadırda yaşamaya başladı, sonrasında her geçen gün naylondan yapılan çadırlara bir yenisi eklendi.
 
ÇADIR KAMPIN AĞIR ŞARTLARI
 
Kurulan her çadır çocuklarıyla birlikte bir Suriyeli ailenin evi oldu. Orman içinde naylonlardan kurulan çadırkentte çoğunluğu çocuk 200'ün üzerinde Suriyeli göçmen yaşıyor. Ancak ağır koşulları bulunuyor. Ormanın içinde elektrik, su olmadığı gibi tuvalet, banyo gibi temel ihtiyaçların giderildiği bir yer de yok. Naylon kampta kadınlar üzerinden dönen bir iş bölümü var. Kampın tüm işlerini kadınlar yapıyor. Yemek için kadınlar gün boyu sacda ekmek pişirirken, onlarca çocuk taze pişen ekmekten kendilerine düşen payı alabilmek için ateşin başında bekliyor. Açlık, yoksulluk ve hastalık onlarca Suriyeli göçmenin Antalya'da yaşadıkları yerde de peşini bırakmadı.
 
PAMUK TARLASINA GİDİYORLAR
 
Denizkent'teki Suriyeli göçmenlerin hemen hemen hepsi Şanlıurfa'dan geldi. Türkiye'nin pamuk üretiminin yüzde 40'ını karşılayan Şanlıurfa'dan gelen Suriyeliler bu nedenle pamuğa yabancı değil. Sabah saatlerinde çavuşlar traktörleriyle naylon kampa geliyor ve ihtiyacı kadar işçiyi alarak bölgedeki pamuk tarlalarına götürüyor. Akşam saatlerinde kendilerini alan traktörün üstüne istiflenen pamuk çuvallarıyla birlikte kampa dönen Suriyeli tarım işçileri, burada çocuklar tarafından coşkuyla karşılanıyor.
 
TAŞAĞIL'DAN GELENLER
 
Denizkent'te yaşayan Suriyeli göçmenler Türkçe bilmiyor. Biraz Türkçe bildiğini söyleyen 19 yaşındaki Hüsam, bir sene önce Türkiye'ye geldiğini söyledi. Suriye'den kaçışta ilk durağının Şanlıurfa olduğunu anlatan Hüsam, geri dönmeyi ise düşünmüyor. Hüsam, geri dönerse öleceğini boğazının kesileceği işareti yaparak anlatırken, naylon kampta yaşamın daha ne kadar böyle süreceği konusunda ise en ufak bir tahmini yok.
 
Kampın son konukları ise Manavgat'ın Taşağıl Mahallesi'nde evlerine saldırılan sığınmacılar oldu. Onlara şimdilik bir çadır kurulamadı. Eşyalarını kampın girişinde bir yere yığan Taşağıl'dan çıkartılan Suriyeli sığınmacılar, bu naylon kampa yerleşmeyi bekliyor.
 
MAHALLELİ MEMNUN DEĞİL
 
Mahalle sakinlerinden Mustafa Küçük, Taşağıl'dan gelen Suriyeliler'in bir kamyonun içinde jandarma nezaretinde getirildiğini söyledi. Küçük, Suriyeliler'in mahallelerinde olmalarından memnun olmadıklarını söylerken, gitmelerini istediklerini dile getirdi. Mahalleden Şükrü Bağcı ise pamuk işçisi olarak gelen 2- 3 Suriyeli ailelerin sayısının bugün 30 - 40 çadıra ulaştığını söyledi. Suriyeliler gelene kadar kimsenin mahallede kapısını kilitlemediğini anlatan Bağcı, "Suriyeliler geldi hırsızlık, pislik çoğaldı" dedi. Mahallenin huzurunun bozulduğunu anlatan Bağcı, "Buraya gelen bir başkasına haber veriyor. 'Daha iyi, geniş, serbest' diye çağırıyor. Ayrıca devlet de getiriyor" diye konuştu.
 
SOKAKTA İKİ FARKLI GÖRÜŞ
 
Kenti terk etmeleri istenen Suriyelilerle ilgili tartışma, sokağa da yansıdı. Antalya sokaklarında, "Suriyeliler kalsın mı, yoksa gitsin mi?" tartışmaları başladı. Antalya'da yaşayan vatandaşlardan kimi "Suriyeliler derhal gitmeli" derken, kimi ise "Kalsınlar" dedi.
 
Ev kadını Fazilet Alacan, "Bu Suriyelilerin başka ülkelere kaçmak yerine vatanları için savaşması gerekirdi. Buraya gelenler bir an önce memleketlerine gönderilmeli" derken, pazarda sebze satan Cevat Yürekyakan, "Bu vatan bize zor yetiyor. Bir de Suriyeliler çıktı başımıza" diye konuştu.
 
Halde hamallık yapan Fevzi Erdoğan, yevmiyelerin Suriyeliler'in gelmesiyle düştüğünü belirterek bir an önce gönderilmelerini istedi. Abdülkadir Karay ise Antalya'nın bir turizm şehri olduğunu ve Suriyelilerin kentin imajına zarar verdiğini iddia edip valilikçe yapılan tebligatları desteklediğini söyledi. Ali Yeşiltaş ise Suriyeli mağdurlara yardım edilmesi gerektiğini söyledi.
 
Demirgül Mahallesi'nde esnaf Aziz Durak da, "Suriyeliler kalmalı. Zor durumdaki insanlara Türk milleti tarihten bu yana hep kucak açmıştır. Mazlumlara destek olunmalı. Antalya'dan da kovulmamalı" diye konuştu.
Emre BAYLAN- Mustafa KOZAK/ ANTALYA, (DHA) 
ANTALYA'DA KENTI TERK ETMELERI ISTENEN SURIYELILER, AGIRLIKLI TOPTANCI SEBZE VE MEYVE HALININ CEVRESINDEKI GECEKONDULARDA YASIYOR. ( SOLDAN SAGA: AHMET TURK - HASIM IBRAHIM - ENES TURK - ZEYD TURK - SEYFETTIN HUSEYIN) (FOTO:MUSTAFA KOZAK/ANTALYA-DHA)

 
Duraktaki valiz korkuttu
 
Muratpaşa'daki yabancılar için ortak çalışma
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Duraktaki valiz korkuttu
ANTALYA'da markete su almaya giden Hülya Güzel'in otobüs durağına bıraktığı ...
Antalya Valisi Türker'e ağır sözler
Özgür Gündem Gazetesi, Suriyelilerin Antalya dışına çıkarılması için tebligat ...
Kilise önünde incil dağıtımına polis müdahale etti
TURİZM kenti Antalya'da Kaleiçi Hadrian Kapısı önünde, İncil Kilisesi'nin ...
 
Operadan bir eser daha
ANTALYA Devlet Opera ve Balesi (ANTDOB), 'Paris'te Bir Gece'den sonra ...
Jandarmadan kaçak sigara operasyonu
ANTALYA'da jandarma ekipleri, otomobil bagajına gizlenmiş cips kutusunda ...
Suriyeliler antalya'dan gitmek istemiyor
ANTALYA'yı terk etmeleri istenen Suriyeliler, savaş bitmeden ülkelerine ...
 
ATSO, kazım özalp'ı aydınlatıyor
İŞADAMI Fettah Tamince'nin, yılbaşına ilişkin Antalya kent merkezinin ...
MURATPAŞA’DAN ÖRNEK SÖZLEŞME
Muratpaşa Belediyesi ile Tüm Bel Sen arasında imzalanan toplu iş sözleşmesi; ...
Çocuklar yılbaşı hayalleriyle yarıştı
ANTALYA'nın Kemer İlçesi'nde 3-14 yaş arası çocukların katıldığı Yılbaşı ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'da kuzular kurda emanet
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Kırmızı karta karşı boykot
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Dünya ısınmaya devam ediyor
İsa Altun
İsa Altun
DARK WEB'E DİKKAT! 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Çok şükür, çok şükür…
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Ocak ayının ilk yarısında işinizle ilgili yeni kararlar almaya hazırsınız. Mesleki olarak atacağınız adımlarda finansal ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva