ADSO'dan müzik ziyafeti
ADSO'dan müzik ziyafeti
Antalya'da fakülteden sanat fışkırıyor
Antalya'da fakülteden sanat fışkırıyor
Muratpaşa'da kahve eşliğinde İngilizce pratiği
Muratpaşa'da kahve eşliğinde İngilizce pratiği
Martin Scorsese'un yeni filminde ünlüler geçidi
Martin Scorsese'un yeni filminde ünlüler geçidi
3 Nisan 2024 Çarşamba - 11:08

Antalya'da 'müsilaj' sanıldı, gerçek ortaya çıktı

ANTALYA Körfezi'nde su yüzeyinde oluşan polen örtüsünün akıntıyla sahile yaklaşmasından sonra, denizde yüzen ve sarı tabakayı görenler, müsilaj ve kirlilik tedirginliği yaşadı. Akdeniz Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, "Güneyden esen rüzgarla polenler kıyıya sürükleniyor" dedi.

Antalya da  müsilaj  sanıldı, gerçek ortaya çıktı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Bahar aylarında artan polen yoğunluğu nedeniyle Antalya'da araçların üzeri ve pencereler sarı renk toz görünümü aldı. Yoğunluktan dolayı Antalya Körfezi'nde deniz yüzeyinde polen örtüsü oluştu. Akıntıyla Konyaaltı Sahili'ne ulaşan deniz yüzeyindeki polenleri görenler kirlilik ve müsilaj tedirginliği yaşadı. Öğle saatlerinden sonra akıntıyla sahile yaklaşan polen örtüsü, denizde sarı renkteki görünümüyle sürüklenip, akşam saatlerinde dalga ile dağıldı. Su yüzeyindeki polen örtüsünü görenlerden bazıları denizde yüzmekten vazgeçip kumsalda oturdu.

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, deniz yüzeyindeki polen örtüsünden bahsederek, "Olay müsilaj ya da kirlilik değil. Bahar geldi ve polenin en çok olduğu dönem. Denizde dalga olmadığı için karışım yok. Güneyden esen rüzgarla polenler kıyıya sürükleniyor. Akıntının karşılaştığı yerlerde yol şeklinde hat çiziyor, deniz yüzeyinde polenleşme oluşuyor. Vatandaşlar korkmasın, rahatlıkla denize girebilir. Bu geçici bir durum. Tozlaşma, polen yoğunluğu bittikten sonra bu durum sona erer. Denizde dalga karışımı yok, deniz çok sakin ve polenler su yüzeyinde kalıyor. Araçların üzerindeki sarı toz görünümünden bu dönemdeki polen yoğunluğu gözlemlenebilir" diye konuştu.

'GEMİ ATIKLARI DEĞİL, DOĞAL POLEN TOZLARI'

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada, deniz yüzeyinde sarı görünümün gemi atığı olmadığı belirtildi. 'Gemi atıkları değil, doğal polen tozları' başlığıyla yapılan açıklamada, "Son günlerde, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğümüze deniz yüzeyinde gemi ve deniz araçlarından kaynaklı atıkların boşaltıldığına dair gelen bildirimlere istinaden Deniz ve Kıyı Yönetimi Şube Müdürlüğümüz ekiplerince alınan deniz suyu numunelerinde yapılan analiz ve mikroskobik incelemeler neticesinde söz konusu maddelerin organik kökenli mevsimsel değişime dayalı polen tozu olduğu tespit edilmiştir" ifadeleri kullanıldı.

Antalya kıyılarında bu dönemlerde deniz yüzeyinde akıntıyla çizgisel bir hat olarak, yüzeysel sularda ise kümelenmiş şekilde görülen sarı renk tonlarındaki tabakanın, mevsimsel değişimle doğal olarak rüzgarlarla taşınan bitki ve ağaç polenlerinden kaynaklandığı vurgulanan açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

"Bahar aylarının gelmesi ve havaların ısınması ile birlikte bitki ve ağaçların üzerindeki polenlerin ve çiçek tozlarının, doğanın bir gereği olarak diğer bitkilere taşınması ve üremeleri gerekmektedir. Bu taşınım doğada rüzgarlarla gerçekleşmektedir. Polenlerin çapları ortalama olarak 100 mikron boyutunda olup, yapıları bal mumu formunda olduğundan su yüzeyinde yüzmekte ve suya karışmamaktadırlar. Araştırmalara göre, bir orta boy meyve ağacı ortalama 600 milyon ve bir çam kozalağının yılda 5 milyondan fazla, tek bir ağacın ise 10 milyardan fazla polen üretebildiği göz önüne alındığında kıyılarımızdaki bu görüntünün doğal olabileceği düşünülmektedir. Denizlerimizin korunmasına yönelik çalışmalarımızı titizlikle devam ettireceğimizi siz değerli halkımızın ve kamuoyunun bilgisine sunarız."

Tolga YILDIRIM/ ANTALYA, (DHA)

 
Malatya'da 4.5 büyüklüğünde deprem
 
Tayvan’da deprem: 7 ölü, 736 yaralı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalya'da parkta motoru sökülmüş motosiklet bulundu
ANTALYA'da çocuk parkında motoru sökülmüş ve parçalanmış motosiklet bulundu.
'İstilacı balıklar, Akdeniz'in yerli türü haline geldi'
KIZILDENİZ’den Akdeniz’e gelerek körfeze yerleşen balık türleri, yerli ...
Aykut Kaya'dan Akşener'e destek
İYİ Parti Antalya Milletvekili Aykut Kaya, “Genel başkanımızın ve partimizin yanındayım" dedi.
 
Antalya turizminde aylık ve 3 aylık rekorlar
GEÇEN yıl turizm tarihinin en yüksek rakamlarına ulaşan Antalya, 2024'ün ...
Serik'te iki aile kavga etti; 1 ölü
ANTALYA'nın Serik ilçesinde hurdacı ve demirci komşu iki aile arasında ...
Adlıhan Dere; 'Bayram alışverişinizi mahalle esnafından yapın'
ANTALYA Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere, ...
 
Avcıoğlu: Halkımız teveccüh etti, başkan seçildim
ANTALYA'nın Kumluca ilçesinde yerel seçimde ipi göğüsleyen Demokrat Parti'li ...
Antalya'da hastanede otizme dikkat çektiler
ANTALYA’da 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü kapsamında, hastanede ...
Kütahyalılar iftarda buluştu
ANTALYA'da yerleşik Kütahyalılar iftar yemeğinde buluştu.
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'da kuzular kurda emanet
YAZARLAR
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Adalet istiyoruz
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
Küresel ısınmaya dur demeliyiz!
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
En akıllı ‘yapay zeka‘ mı?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Türkiye üçgeni
İsa Altun
İsa Altun
DARK WEB'E DİKKAT! 
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Şubat ayı, Koç burçları için önemli kararlar ve cesur adımların ayı olacak. Özellikle kariyerinizde hızlı gelişmeler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva