Bahar döneminde yoğun yağış alan Akseki'de ortaya çıkan kuzugöbeği mantarları vatandaşın gelir kapısı olmaya devam ediyor. Doğadan toplanan kuzugöbeği mantarlarının tazesi kilosu 100 liraya, kurutulmuşu ise 1000 liraya kadar alıcı buluyor. Şifa kaynağı bitkiler arasında gösterilen, bağırsak ve mide hastalıklarında tedavi edici özellikte olduğu belirtilen kuzugöbeği mantarı nisan ve mayıs aylarında yağmurun ardından çam, meşe, gürgen, dişbudak, elma ve ceviz ağaçlarının dibinde yetişiyor.
Ev hanımı Ayşe Acar, "Kuzugöbeğini Akseki'nin dağlarında topluyoruz. Bu yıl havaların yağışlı gitmesinden dolayı bol miktarda kuzugöbeği oldu. Ben topladığım kuzugöbeklerini kendim tüketiyorum. Bazı toplayıcılar tazesini 100 liradan, kurutulmuşunu da 1000 liradan satıyor. 10 kilodan 1 kilo kurumuş kuzugöbeği oluyor. Bu yıl bol kuzugöbeği oldu. Türkiye genelinde kuzu göbeğini toplayan bazı firmalar ihraç ediyor. İsviçre, Danimarka, İsveç ve Norveç'te kuzugöbeği ilaç sanayinde kullanılıyor. Paris'te ise zengin mutfaklarında özel menü olarak servis ediliyor" dedi.
Akseki'de oturan Hasan Soylu, 1 haftada 10 kilo kuzugöbeği mantarı topladığını söyledi. Kuzugöbeğinin genelde çam ve köknar ağaçlarının diplerinde bulunduğunu belirten Soylu, topladıkları mantarı evde ipe dizerek kurutmaya bıraktıklarını anlattı.
Adem ÇETİN/AKSEKİ, (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |