Antalya'da 5 milyon TL yatırımla, içinde 12 ayrı türden yüzlerce kelebeğin bulunduğu Kelebek Park, kapılarını açtı. Parka, 25 ülkeden getirilen 'Attacus Atlas, Cethosia Cyane, Graphium Agamennon, Hypolimnas Bolina, Idea Leuconea, Pachiopta Kotzebuea, Papilio Demoleus, Papilio Lowi, Papilio Polinurus, Papilio Polytes, Papilio Rumanzoia, Parthenos Sylvia' cinsi yüzlerce kelebeğin beslenmesi için 10 bin bitki ve çiçek ekildi. Kelebeklerin etkilenmemesi için parktaki hava sıcaklığı ve nem oranı sürekli kontrol altında tutuluyor. Kelebeklerin doğal ortamının yaratıldığı parkta, hava sıcaklığı 35- 38 derece arasında, nem oranı yüzde 30- 50 arasında tutuluyor. Pupa döneminden çıkan rengarenk kelebekler park içinde uçmaya başladı. Kanatlarının üzerindeki şekil ve renklerine göre cinslerine ayrılan kelebekler, kendilerine uzanan ellere konuyor, korktuklarında ise kanatlarını kapatıyor.
25 ÜLKEDEN KELEBEK GETİRİLDİ
Kelebek Park Genel Müdürü Barış Dursun, görselliğiyle dikkat çeken park hakkında bilgi verdi. Kelebeklerin var oluşundan günümüze kadar doğada gerek çocuklar gerek yetişkinler için hep hayranlık duyulan, büyük ilgiyle izlenen 'küçük yaşam dostları' olduğunu kaydeden Dursun, Kundu Turizm Bölgesi'nde yaklaşık 50 dönüm araziye yapılan parkın yaklaşık 1 yıllık çalışmanın ürünü olduğunu kaydetti.
Eko turizmin en önemli faaliyetlerinden flora-fauna turizmine, turizmin çeşitlenmesine ve sağlanan gelirin artmasına katkı sağlamak amacıyla çalışma yaptıklarını anlatan Dursun, "Projemiz Türkiye'nin en büyük kelebek parkı olma özelliğine sahip. Parkta kelebeklerin yaşam ve sergi alanı olarak yaklaşık 2 bin metrekare kapalı, özel mimari tasarım bölgesi ziyaretçilerimizin ilgisine sunulacak. Tema parkımızda 25 civarında ülkeden 50'ye yakın farklı türden binlerce kelebek yer alacak" dedi.
12 TÜR KELEBEK BULUNUYOR
Şu anda parkta 12 tür kelebeğin bulunduğunu belirten Dursun, bu sayının ilerleyen dönemde artacağını aktardı. Dursun, kelebek parkında ayrıca botanik bahçesi, vahşi yaşam alanı ve vahşi hayvan çeşitleri, kuş çeşitleri, karınca yaşam alanı ile şeffaf kovanlarda bal yapımının izlenebileceği bölümlerin olacağını belirtti. Parkta 5'i tropik, 5'i de yerli olmak üzere 10 tür kelebek için yetiştirme alanı oluşturacaklarını vurgulayan Dursun, ayrıca uğur böceği yetiştiriciliğini başlatacaklarını da anlattı.
DOĞAL ORTAM YAPILDI
Kelebeklerin özellikle dere ve ırmak kenarları gibi sulak yerleri kendilerine yaşam alanı olarak seçtiğini işaret eden Dursun, bu nedenle parkın içersine yapay şelale yaptıklarını kaydetti. Bu şelalenin hemen arkasına bir de yapay mağara yaptıklarına değinen Barış Dursun, doğada görülmesi zor olan kelebek türlerini hem yerli hem yabancıların kolaylıkla görme ve izleme şansı bulacağını anlattı.
2-4 HAFTA YAŞIYORLAR
Kelebeklerin ömürleri hakkında toplumda çok farklı bilgiler olduğunu, en yaygın kanının ise 1 gün olduğunu kaydeden Dursun, "Tamamen yanlış bir bilgi. Alanda gördüğümüz kelebeklerin ömürleri 2 ile 4 hafta arasında değişmekte. Parkımızda kelebek döngüsü pupa evresiyle (kelebeğin doğumundan bir önceki dönem) başlar. Kelebek pupadan çıktıktan sonra 1 gün kadar kanatlarını kurutmak için bekler. Ardından uçmaya başlar ve çiçek nektarlarıyla beslenerek hayatını sürdürür" dedi. Eşleşme döneminde dişi kelebeklerin sadece kendi bitkisine 100 ile 1000 arasında yumurta bıraktığına değinen Barış Dursun, bir kelebeğin, yumurta evresinden uçma evresine kadar geçen zamanın yaklaşık 30 gün olduğunu anlattı.
Kelebeklerin yumurtlama, pupa, doğum ve yetişkinlik evreleri dahil her anlarını takip eden biyolog Havva Oman ise, "Kelebekler çok narin canlılar. Yaşamak için belli başlı bitki türlerine ihtiyaç duyuyorlar. Buradaki tüm bitkiler kelebeklerin beslenebileceği bitki türlerinden seçildi" dedi.
İbrahim LALELİ/ANTALYA, (DHA)-