Türk-İş ve Birleşik Kamu-İş'in organize ettiği ilk kutlama, Güllük Caddesi TRT Kavşağı'nda toplanılmasıyla başladı. Kutlamalara organizasyon komitesine bağlı sendikaların yanı sıra Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD), CHP, İşçi Partisi, bazı meslek odası ve sivil toplum kuruluşları ile Antalya'daki motosiklet kulübü üyeleri katıldı. Yaklaşık 5 bin kişinin yer aldığı kutlamalara Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Akaydın, Muratpaşa Belediye Başkanı CHP'li Süleyman Evcilmen de destek verdi.
Katılımcıların toplanmasının ardından grup, saat 11.00'de yürüyüşe geçti. Yürüyüşte 'Vatan ve emek için yaşasın 1 Mayıs' ve 'TC' pankartları taşıyan grup, 'Yaşasın 1 Mayıs', 'Antalya meydanı akillere kapalı' sloganları attı. Yürüyüşün öğle saatlerine denk gelmesi ve hava sıcaklığının 35-36 dereceye kadar yükselmesi nedeniyle katılımcılar şemsiye ve şapka ile sıcaktan korunmaya çalıştı.
Katılımcılar 1.5 saat süren yürüyüşün ardından Yavuz Özcan Parkı'na ulaştı. Grup güvenlik bariyerleriyle çevrilmiş alana polis tarafından arandıktan sonra giriş yaptı. Burada yapılan mitingde konuşan Türk-İş Şube Başkanı Hacı Mevlüt Ünal, işçi ve emekçilerin örgütlenmesine izin verilmediğini belirterek, tüm çalışanlar için insan onuruna yaraşır yaşam koşulları ve sendikal haklar istediklerini belirtti.
1 Mayıs meydanlarından verilen mesajların hükümet tarafından iyi anlaşılması gerektiğini vurgulayan Hacı Mevlüt Ünal, "Emekçilerin sefaletinin kimseye refah getirmeyeceği bilinmeli, hükümet emek karşıtı politikaları derhal terk etmelidir. 1 Mayıs'ta hükümete sesleniyoruz; toplumsal barışın sağlanması demokratikleşmeyle mümkündür. Özgürlükçü ve çoğulcu demokrasi adımları bir an önce atılmalı, bir arada yaşama kültürünün geliştirilmesi için çaba gösterilmelidir" dedi.
Birleşik Kamu-İş İl Temsilcisi Mehmet Balık ise hükümetin işçi ve emekçiler üzerinde olumsuz politikalar yürüttüğünü kaydederek, "Bir yandan kıdem tazminatlarının kaldırılması, özel istihdam bürolarının kölelik büroları haline getirilmesi, taşeronluğun ve esnek çalışmanın ulusal istihdam stratejisi adı altında yasalaşması emekçiler için yıkıcı sonuçlar doğurmaktadır" diye konuştu.
Mitingde kürsüye çıkan 2B mağduru Aksulu Naime Dikmen ise hükümete seslerini duyurmak için yaptıkları eylemleri hatırlatarak, "Biz topraklarımızda işgalci değiliz. Ben mağdurum. Bir asgari ücretle çalışan oğlum var, parasızlıktan okutamadım, hem okuyor hem de çalışıyor. Fakirim, yoksulum alamam" diyerek, gözyaşı döktü.
Mitingin ardından kutlamalar konserle devam etti.
İKİNCİ KUTLAMA
KESK, DİSK ve TMMOB'nin organize ettiği ikinci etkinlik ise saat 14.00'te Aydın Kanza Parkı'nda toplanılmasıyla başladı. Katılımcılar buradan Güllük Caddesi ve Konyaaltı Caddesi boyunca yürüyerek Barbaros Meydanı'na ulaştı. Burada düzenlenen mitingin ardından öğretmenler ve yerel sanatçılar konser verdi.
Özgür ÖZTÜRK/ ANTALYA, (DHA)