Antalya Valisi Münir Karaloğlu, felaket bölgesi için ayrılan 10 milyon liralık bütçenin nasıl dağıtılacağına ilişkin açıklama yaptı. Gazetecilerin karşısına geçmeden önce, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Kumluca Kaymakamı Hakkı Uzun, Demre Kaymakamı Bahattin Arslanköylü, Finike Belediye Başkanı Kaan Osman Sarıoğlu, Alanya Kaymakamı Mustafa Harputlu, Kepez Kaymakamı Hamdullah Suphi Özgödek, Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Mustafa Özen, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Fevzi Timur, İl Çevre ve Şehircilik Müdür Vekili Tevfik Altınay ile ilçelerin gıda, tarım ve hayvancılık müdürleri ile biraraya gelen Vali Münir Karaloğlu, kısa bir toplantı yaptı.
Toplantının ardından Büyükşehir, Kumluca ve Finike belediye başkanları ile gazetecilerin karşısına geçen Vali Karaloğlu, devletin sağladığı destekle, felaketten etkilenen vatandaşlara devlet elinin uzatıldığını söyledi. 13 Kasım'da şiddetli yağmur, fırtına ve denizden gelen hortumla Kaş, Finike, Demre ve Kumluca ilçelerinde seraların, ağaçların ve evlerin zarar gördüğünü hatırlatan Vali Karaloğlu, “Oluşan hortum, fırtına dolayısıyla hem tarımsal alanlarımızda, hem seralarımızda, hem de konutlarımızda zararlarımız oluştu. Hem de yaralanan vatandaşlarımız oldu. En büyük tesellimiz bir can kaybımızın olmaması. Büyük bir felaket olmasına rağmen can kaybımız olmadı. Bu en büyük tesellimizdir. 29 vatandaşımız yaralanmıştı. Bunların çoğunluğu hafif yaralıydı. Onların da tedavileri tamamlandı" dedi.
Afet olduktan hemen sonra, başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım olmak üzere devletin bütün imkanlarının bölgeye seferber edildiğinin altını çizen Karaloğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Biz o gece hemen afetten sonra bölgedeydik. Hasar tespit komisyonları kuruldu. Bakanlarımız gelip bölgeyi gezdi. Onlar da izlenimlerini Bakanlar Kurulu'na aktardı. Başbakanlığımız 10 milyon TL'yi bölgede oluşan zararların giderilmesi için valiliğimize aktardı. Biz bu sabah bu gönderilen parayı hangi koşullarda ilçelerimize ve zarar gören vatandaşlarımıza yardım olarak dağıtacağımızla ilgili prensipleri tartıştık. Bizim hasar tespit komisyonları yaptıkları tespitleri ilçelerdeki kaymakamlıklarda ilan ediyor. Vatandaş ilan edilen listelere itiraz edebiliyor. Onların bir süresi var. Bu önümüzdeki salı günü dolacak. Biz de önümüzdeki hafta çarşambadan itibaren 10 milyon TL'yi vatandaşımızın hesabına aktarmaya devam edeceğiz. Bu tarımla ilgili kısmını söylüyorum. Zaten konutlarla ilgili olarak, 36 konutumuz ağır, 391 konutumuz da hafif hasarlıydı. Onlarla ilgili zaten yapmış olduğumuz ödemeler, ağır hasarları 7 bin TL, az hasarlılara da hasar durumuna göre 500 TL, 1000 TL ve 2 bin TL olmak üzere vatandaşlarımızın hesabına bazı ilçelerde geçti, diğer ilçelerde ise bugün yarın vatandaşlarımızın hesabında olacak."
20 MİLYON TL ÖDENMİŞ OLACAK
Devletin bölgeye hızlı müdahalede bulunduğunu hatırlatan Vali Karaloğlu, sözlerine şöyle devam etti:
“Vatandaşlarımızın yaralarını sarmak ve özellikle çiftçimizi yeniden ayağa kaldırmak, tesisini oluşturup yeniden üretime geçebilmesi bizim için çok önemli. Bizim yaptığımız sigortacılık işi değil, biz vatandaşı yeniden üretebilir duruma getirmek için gayret ediyoruz. Bütün gayretimiz, bütün çabamız, hükümetimizin de bizim de özellikle çiftçimizi, seracılıkla geçinen vatandaşımızın tesisini tekrar kurarak, tekrar üretime geçebilmek için gayret ediyoruz. Yaklaşık 140 dönem TARSİM'li olan, sigortalı olan arazilerimiz vardı. Bunların ödemeleri de dün itibarı ile tamamlandı. TARSİM de 10 milyon TL zarar ödemiş oldu. 10 milyon TL hükümetimiz, 10 milyon TL de TARSİM olmak üzere bölgede yaklaşık 20 milyon TL ödeme yapılmış olacak."
ÇOK GÜZEL YARDIMLAŞMA ÖRNEĞİ
Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin vatandaşlara can suyu olması için nakdi yardımda bulunduğuna vurgu yapan Vali Münir Karaloğlu, şunları söyledi:
“İlçe belediyelerimizin olay anından itibaren gayretleri vardı. Çalışan herkese çok teşekkür ediyorum. Rabbim bir daha buna benzer afet yaşatmasın. Ama olunca da devletimiz güçlü, milletimiz büyük hep birlikte el ele bu sorunu çözüyoruz. Millet demişken arkadaşlar, afetten sonra çok güzel yardımlaşma örneği yaşadı Antalya. Bunu özellikle kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz. Afetten sonra bölgede fidecilik ticareti yapan esnafımız var. Antalya'da tohum yetiştiren esnafımız var. Zarar gören seralara tohumcu tohumunu bedava veriyor. Fideci fidesini bedava veriyor. Bu büyük bir zenginlik. Bu milletin büyüklüğü, büyük de bir yardımlaşma oldu. Devletimiz bir taraftan tesisin kurulması için yardımcı oluyor. Diğer taraftan fideci, tohumcu üzerine düşeni yaptı. İnşallah bu çiftçimiz en kısa zamanda üretir hale gelecektir."
Bir gazetecinin sorusu üzerine sigorta yaptıran çiftçinin poliçesi karşılığında zararını tanzim ettiğini ifade eden Vali Karaloğlu, “Bizim yaptığımız yardım. Zararı tanzim değil. Biz çiftçiyi tekrar ayağa kaldırabilmek için can suyu veriyoruz. Burada şunu karıştırmamak lazım. Devlet oluşan zararın tamamını karşılamaz. Ama sigorta oluşan zararın tamamını karşılar. Bu ayrımı iyi yapmak lazım. Onun için biz vatandaşımızın mutlaka TARSİM'li olmasını teşvik ediyoruz, arzu ediyoruz" dedi.
Süleyman EKİN/ANTALYA, (DHA)