Dün saat 20.00 sıralarında Antalya Toptancı Hali'ne konvoy eşliğinde boş araçlarıyla gelen üreticiler, hale mal sokmayarak, komisyoncuların ürünleri kendilerinden düşük fiyata alıp pahalıya satmasına tepki gösterdi. Antalya Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerin yoğun güvenlik önlemi aldığı eylemde, hale ürün getiren bazı çiftçiler de etkilendi. Çiftçilerin araçlarının hale girmesini önlemek için kompleks içine girişi sağlayan 3 kapı da üreticiler tarafından kapatıldı. Polisin zaman zaman müdahalesi ile açılan kapılar birkaç kez kapandı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak ile Devrim Kök'ün sık sık slogan atan eylemcileri ikna çabası da sonuç vermedi. Eylemciler bir ara batı giriş kapısını açık tutmaya çalışan polise engel olmak isteyince arbede çıktı. Kapıyı kırmak isteyen üreticileri yine kendi arkadaşları ikna etti. Toma ve çevik kuvvetin hazır bekletildiği eylem sırasında bazı üreticiler araçlardan domates, biber, patlıcan gibi ürünleri alarak yola döktü.
Ürettikleri ürünlerin maliyetinin altında alıcı bulmasına tepki gösterdiklerini dile getiren çiftçiler, devlete vergisini düzenli ödemelerine rağmen borç batağında bulunduklarını söyledi. Çiftçi Hüseyin Çelik, 10 yıl önce domatesin kilosunu 1-1,5 TL'ye satarken, gübrenin fiyatını da 25 TL'den aldıklarını hatırlatarak, şöyle dedi:
"Şu anda ben 125 TL'ye gübre alırken, domatesin kilosunu dövizin gidişatına göre 12 TL'den satmam gerekiyor. Ama ben domatesi 80 kuruşa satıyorum. Piyasada 1 TL. İstanbul'da da 5 TL'ye satıyorlar. Devletin desteğini istemiyorum. 5 dönem serama yıllık 500 TL veriyor. Vermesin kardeşim. İstemiyoruz biz bu desteği. 20 litre mazot parasını ne yapayım ben. Bana Pazar bulsun kardeşim Pazar. Devlet bana malı ürettiriyor ise Pazar bulacak."
Eski Aksu Belediye Başkanı İsa Yıldırım ise halen çiftçilik ile uğraştığını ve çocuklarını çiftçilikten kazandığı para ile okuttuğunu belirterek, "Devletten istediğimiz; sadaka değil. Suriyelilere haksız yere verilen milyarlarca parayı bize akıtsın demiyoruz. Biz onuru, şerefi ile çoluk çocuğunu büyütmeye çalışan, yeri geldiğinde canını vatanı için veren Türk çiftçiyiz biz. Biz Cumhurbaşkanı'ndan alın terimizin hakkını istiyoruz. Sadaka istemiyoruz. Ayrıca bizim sırtımızdan enflasyonu düşürmesinler" diye konuştu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak da Kumluca, Finike, Elmalı, Aksu, Serik, Manavgat, Gazier'den çiftçilerin sosyal medya üzerinden örgütlenip buraya geldiklerini ifade ederek, "Bu şunu gösteriyor. Çiftçi sahipsiz. Çiftçi örgütleri var. Onlar bile önlerine düşmemişler. Bu çiftçi kardeşlerim aç olduklarını söylüyorlar. Ürünlerde bütün girdi maliyetleri yüksek. Ancak, bugün sattıkları fiyat yine aynı. Buradan iktidardakilere sesleniyorum. Bu sesi duyun. Bu ses artık çığlıktır. Yaşayamıyoruz, bizi destekleyin diyorlar" dedi.
CHP Antalya Milletvekili Devrim Kök ise Salı günü TBMM'de CHP Grubu adına konuşma yapacağını ve çiftçinin sorununu orada gündeme taşıyacağını ifade etti. Eylemci çiftçiler sorunları çözüme kavuşana kadar protestoya devam edeceklerini söyledi.
Süleyman EKİN/ANTALYA, (DHA)