Başkan Uysal: Türkiye AB içinde olmalıdır
Başkan Uysal: Türkiye AB içinde olmalıdır
Mansur Yavaş 'adaylık' konusunu kapattı
Mansur Yavaş 'adaylık' konusunu kapattı
Antalya DOB gala konseriyle sezonu açıyor
Antalya DOB gala konseriyle sezonu açıyor
Antalya'da otizmli çocuklar, üretip okullarına destek oluyor
Antalya'da otizmli çocuklar, üretip okullarına destek oluyor
23 Haziran 2023 Cuma - 11:15

Antalya'da 'Kurban etini poşete koymayın' uyarısı

GIDA Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, "Kurban kesimi sonrası et, poşete konulmadan muhafaza edilmeli. Poşete konulan ette, hava almaması ve sıcaklıktan dolayı yeşerme ve kokma gibi kimyasal reaksiyon oluşur" dedi.

Antalya da  Kurban etini poşete koymayın  uyarısı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, hijyen ve sağlık açısından kurbanlık kesilirken, sonrasında etlerin taşınması ve muhafaza edilmesine yönelik bilgi verdi. Kesim alanının ve kesimde kullanılacak ekipmanın steril olması gerektiğini dile getiren Manavoğlu, hayvan keserken dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Manavoğlu, "Hayvanı kestikten sonra derisini soyarken et derinin dış kısmına temas etmemeli. Kesimde iç organlarda, sindirim sistemindeki atıkların ete teması engellenmeli. İç organlar etten ayrı muhafaza edilmeli. Bıçak darbesiyle sindirim sisteminden akan dışkı ya da sıvının ete teması halinde ette kısa sürede bozulma olur. Bakteri üremesine yol açar. Hayvan derisinin dış yüzeyine ya da zemindeki kirli alana temas eden bıçak temizlenmeli" diye konuştu.

'ETTE OLUŞAN KOKMA ÇÜRÜK YUMURTA KOKUSUNA BENZER' 

Kesim sırasında ve sonrasında etin muhafaza edilmesi ile ilgili sıklıkla yapılan yanlış uygulamadan bahseden Ali Manavoğlu, "Kesim işlemi sonrası et, poşete konulmadan muhafaza edilmeli. Poşete konulan ette, hava almaması ve sıcaklıktan dolayı yeşerme ve kokma gibi kimyasal reaksiyon oluşur. Ette oluşan kokma çürük yumurta kokusuna benzer, yeşerme de görülebilir. Bu şekildeki etin tüketimi ishal, ateş, kusma gibi rahatsızlıklar, gıda zehirlenmesi gibi durumlara yol açabilir" diye konuştu.

'KESİMDEN HEMEN SONRA TÜKETMEK YANLIŞ'

Kurbanlık kesimi sonrası etin evde serin, güneş almayan bölgede 5- 6 saat bekletilerek sıcaklığının azaltılması gerektiğini belirten Başkan Manavoğlu, "Kesim sonrası etin hemen tüketilmesi, mangal veya kavurma yapılması yanlış davranış. Etin ölüm sertliği olacağı için tüketimi tadını kötüleştirir. Pişirilen etin sert, tatsız olmasına neden olur. Kurbanı keser kesmez et tüketilmemeli. Serin ortamda bekletilerek oda sıcaklığına düşmesi gerekir" dedi.

'BUZDOLABINDA KAPALI AMBALAJDA SAKLANMAMALI'

Kurban etinin buzdolabında 1 gün bekletilmesinin önemini anlatan Manavoğlu şöyle konuştu:

"Kurban etini buzdolabına yerleştirirken kapalı ambalajlarda saklanmamalı. Etin tüm bölgesi hava alacak şekilde buzdolabına koyup, homojen soğumanın gerçekleşmesi gerekir. Etleri üst üste buzdolabına koyduğumuzda sıcaklığının yüksek olmasından dolayı hava almayan bölgelerde kokma ve yeşerme gerçekleşir. Buzdolabında etin muhafazası için geniş alan ayırıp, soğutmak gerekiyor. Eti 1 gün soğuttuktan sonra parçalama ve uzun süre sağlıklı koşullarda saklama dönemine geçebiliriz. Eti küçük parçalar haline getirerek dondurucuda saklayabiliriz. Belli bir miktarını dağıtımda kullanabiliriz. Büyük parçalar halinde dondurulan et, çözülmesinin ardından tekrar dondurulacak olursa sağlığımızı olumsuz etkiler."

'KURBAN ETİ ÇİĞ TÜKETİLEN GIDADAN AYRI MUHAFAZA EDİLMELİ'

Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Manavoğlu, buzdolabında kurban etinin saklarken çiğ tüketilen meyve, sebze, yumurta, tavuk etinden ayrı muhafaza edilmesi gerektiğini söyledi. Çiğ etteki bazı bakterinin diğer gıdalara teması, kanın damlaması gibi durumlarda bulaşan bakterinin sağlığa zararlı olduğunu dile getiren Manavoğlu, ateş, ishal, kusma ve gıda zehirlenmesine yol açabileceğini belirtti. Manavoğlu, "Escherichia coli ve salmonella ette yaygın bulunan bakteri türleri arasında bulunuyor. Bu bakterilere maruz kalmış olan yiyecekler yiyen kişilerde, gıda zehirlenmesi olabilir. Escherichia coli, ishal, idrar yolu enfeksiyonları, solunum yolu hastalıkları ve kan dolaşımı enfeksiyonları gibi ciddi hastalıklara neden oluyor. Salmonella ise en yaygın olan bakterilerden biri olarak tüm dünyada en yaygın gıda kaynaklı hastalıkların da sebeplerinden birine dönüşüyor" ifadelerini kullandı.

GIDA MUHENDISLERI ODASI ANTALYA SUBE BASKANI ALI MANAVOGLU, "KURBAN KESIMI SONRASI ET, POSETE KONULMADAN MUHAFAZA EDILMELI. POSETE KONULAN ETTE, HAVA ALMAMASI VE SICAKLIKTAN DOLAYI YESERME VE KOKMA GIBI KIMYASAL REAKSIYON OLUSUR. BU SEKILDEKI ETIN TUKETIMI ISHAL, ATES, KUSMA GIBI RAHATSIZLIKLAR, GIDA ZEHIRLENMESI GIBI DURUMLARA YOL ACABILIR" DEDI.(FOTO:ANTALYA-DHA-ARSIV)

GIDA MUHENDISLERI ODASI ANTALYA SUBE BASKANI ALI MANAVOGLU, "KURBAN KESIMI SONRASI ET, POSETE KONULMADAN MUHAFAZA EDILMELI. POSETE KONULAN ETTE, HAVA ALMAMASI VE SICAKLIKTAN DOLAYI YESERME VE KOKMA GIBI KIMYASAL REAKSIYON OLUSUR. BU SEKILDEKI ETIN TUKETIMI ISHAL, ATES, KUSMA GIBI RAHATSIZLIKLAR, GIDA ZEHIRLENMESI GIBI DURUMLARA YOL ACABILIR" DEDI.(FOTO:ANTALYA-DHA-ARSIV)

GIDA MUHENDISLERI ODASI ANTALYA SUBE BASKANI ALI MANAVOGLU, "KURBAN KESIMI SONRASI ET, POSETE KONULMADAN MUHAFAZA EDILMELI. POSETE KONULAN ETTE, HAVA ALMAMASI VE SICAKLIKTAN DOLAYI YESERME VE KOKMA GIBI KIMYASAL REAKSIYON OLUSUR. BU SEKILDEKI ETIN TUKETIMI ISHAL, ATES, KUSMA GIBI RAHATSIZLIKLAR, GIDA ZEHIRLENMESI GIBI DURUMLARA YOL ACABILIR" DEDI.(FOTO:TOLGA YILDIRIM/ANTALYA-DHA)

Tolga YILDIRIM/ANTALYA, (DHA)

 
Başkan Uysal’dan Antalya'da mücadele sözü
 
Salih Yılmaz: 'Böyle giderse bir fincan kahveyi 100 liraya içeriz'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Uysal’dan Antalya'da mücadele sözü
Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, belediye çalışanlarıyla bir araya ...
Serik, Antalya'da Beyaz Grup'ta mücadele edecek
TFF 2. Lig'de mücadele eden Serik Belediyespor yeni sezonda Beyaz Grup'ta yer alacak.
Antalya'da bayram teyakkuzu, nüfus ikiye katlanacak
ÜLKE genelinde 2 milyon kişinin tatil planı yaptığı Kurban Bayramı'ndaki ...
 
Kepez’in Zabıta ekiplerinden kurban bayramı denetimi
Kepez Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, Kurban Bayramı öncesi fırın, ...
Kim bu Antalya'nın Gulyabanisi?.. Ümit Uysal, kimleri hedef gösterdi?..
Süt Kardeşler filminde gördüğümüz, insanları korkutan Gülyabani Antalya’da ...
Antalya'da Müftülük ile Gençlik ve Spor protokol imzaladı
ANTALYA'nın Korkuteli ilçesinde Müftülük ile Gençlik ve Spor Müdürlüğü ...
 
Antalya'da engelliye 'Ne bakıyorsun' dayağı
ANTALYA'da yüzde 70 zihinsel ve bedensel engelli Şahin Lafcı (23), trafikteki ...
Antalya'da taksi fiyatı zamlandı
ANTALYA'da taksi ücretlerine zam yapıldı. 4 Temmuz'dan itibaren 5 merkez ...
Antalya'da apartman yöneticisi evinde ölü bulundu
ANTALYA'da apartman yöneticisi Serdar İsen (68) evinde ölü bulundu.
 
Dursun Gündoğdu
Başkanın Instagram'ın beynini yakan mesajları...
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Rüşvet ve yolsuzluk
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Alman Yeşiller‘in çöküşü
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Nedir bu yaşadıklarımız?
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Ekim'de Terazi burcunda gerçekleşecek Güneş Tutulması ile sizin için bir çağ kapanıp bir çağ başlıyor. Hayatınızın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva