Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un, Eğitimde 2023 Vizyon Belgesi'ni açıklarken söylediği, "Teneffüs saatleri artacak, ders saatleri azaltılacak. Öğleden sonra spor, tasarım ve beceri atölyeleri ile desteklenecek bir yapı kuruyoruz" sözleri üzerine Antalya’da pilot okullar belirlendi ve çalışmalar başladı.
Gün Haber’in edindiği bilgiye göre, Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce hazırlanıp bakanlık ve valilik onayı ile 2. dönem gönüllü pilot okullarda uygulanmaya konulacak olan OKUL 2023 projesi gönüllü ilk ve ortaokullarda uygulanacak. Ancak, okul yönetimleri, öğretmen ve velilerin bu projeye bazı eksiklikler olduğu gerekçesiyle sıcak bakmadığı öğrenildi.
Sistemin 40 dakika ders ardından 40 dakika teneffüs şeklinde işleyecek olmasının öğretmenleri huzursuz ettiği ileri sürüldü. Bu teneffüsleri, ‘Nöbet tutmak’ olarak algılayan öğretmenler durumdan pek memnun görünmüyor.
Teneffüse çıkan çocukları 40 dakika süreyle nasıl motive edeceklerini bilemeyen öğretmenlerden bazılarının sorunu yönetime ilettikleri öğrenildi. En büyük sorun ise okulların fiziki şartları nedeniyle öğrencilerin teneffüste öğretmenleriyle nasıl zaman geçirecekleri konusu…
Pilot okullarda çocukları olan veliler de bu duruma tepkili. En çok merak ettikleri de 40 dakikalık teneffüste nasıl bir yöntem izlenerek çocukların zaptı rapt altına alınacakları…
Ayrıca, teneffüslerde öğrencilerin beceri geliştirmeleriyle ilgili, öğretmenlerin yetersiz olacağı, dışarıdan profesyonel destek alınacak olmasının ise milli eğitime büyük yük getireceği ileri sürüldü.
Öğretmenlerin ders vermeye odaklı bir eğitim aldığını, teneffüste nasıl bir yöntem izleyeceklerinin bilinmediğinden yakınan bir veli şu yorumu yaptı:
“Öğretmen ataması yönetimi kesinlikle değiştirilmeli. Öğretmenler en az bir yıl ücretli öğretmenlik yapması, öğrencilerle vakit geçirmesi gerekiyor... Alimlikle, muallimlik farklıdır... KPSS ile muallim seçilmez... Öğretmenler öğrencinin halinden anlamalı, nesil yetiştirmek, sevgi, ilgi, bilgi gerektirir”
İŞTE DERS ÇİZELGELERİ
İlkokullarda derslerin en erken saat 16.20'de ortaokullar da ise saat 17.00'de bitmesine göre programlanan yeni sistem de ders başlangıcı, öğlen arası ve ders çıkış saatleri bölgenin durumuna göre öğretmenler kurulunca değiştirilebilecek.