Haşim İşcan Kültür Merkezi'nde düzenlenen açılış törenine Vali Münir Karaloğlu, Devlet Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Nejat Birecik, Devlet Tiyatroları Başrejisörü Sinan Pekinton, Antalya Devlet Tiyatrosu Müdürü Alpay Aksum ve çok sayıda sanatsever katıldı. Tören, Antalya Mehter Takımı'nın mini konseri ve sonrasında tahta bacak, jonglör, cansız manken ve palyaço gösterileriyle başladı.
Festivalin açılış konuşmasını Antalya Devlet Tiyatrosu Müdürü Alpay Aksum yaptı. Antalya Uluslararası Tiyatro Festivali'nin diğer festivallerden farklı olduğunu belirten Aksum, "Dünyanın birçok ülkesinden insanların hem sanatçı hem de seyirci olarak festivale katılımları tiyatromuzu gerçek anlamda uluslararası bir şölene dönüştürdü. Antalya'nın sanat ve tiyatro adına dünya çapında bir şehir olması bence bir hayal değil gerçektir. Devlet Tiyatroları bunu gerçekleştirecek güce ve birikime sahiptir" dedi.
Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Necat Birecik ise, Antalya'nın tarihine ve bulunduğu coğrafyaya atıfta bulundu. Birecik, "Antalya, yeryüzündeki cennetin vücut bulduğu şehirdir, görkemli antik kentlerin de merkezi olmuştur. Burası, sanatın, insan ruhu ile iç içe hayat bulduğu coğrafya. En önemlisi de dünya tiyatrosunun doğduğu bir kent. Antalya, tarihi boyunca kültürün, sanatın, mimarinin, mitolojinin merkezi olmuş. Tiyatro sanatının doğduğu bu özel şehrimizde düzenlediğimiz Devlet Tiyatroları Antalya Uluslararası Tiyatro Festivali, binlerce yılın tiyatro birikiminden, deneyiminden, geçmişinden beslenerek yola çıkıyor, her yıl gücünü arttırarak yolculuğuna devam ediyor" diye konuştu.
"DÜNYA BİR SAHNEDİR"
Vali Münir Karaloğlu ise, Shakespeare'in 'Dünya bir sahnedir' sözlerini hatırlatarak başladığı konuşmasında, "İnsanın kendini bulduğu, kendisine ayna tutan neşeli bir sahnedir tiyatro. Antalya'ya baktığımızda her bölgesinde antik tiyatrolarıyla, bu topraklarda her gün yeni bir oyun sahneleniyor. Bazen kendi hayatlarımızın bir parçası bile olabiliyor sahnede" diye konuştu.
Antalya'da uluslararası tiyatro festivali yapmanın önemine de değinen Vali Karaloğu, "Antalya, her yerindeki antik tiyatrolarıyla 2 bin 500 yıldır bu topraklarda her gün yeni bir oyun sahneye koyuyor. 2 bin 500 yıldır tiyatro oynanan bu topraklarda tiyatro festivali yapmak çok önemli" dedi.
'IV MURAT'LA BAŞLADI
Konuşmalardan sonra Osmanlı sarayındaki entrikalara vurgu yapan 'IV Murat' eseri Ankara Devlet Tiyatrosu tarafından sahneye konuldu. Turan Oflazoğlu tarafından kaleme alınan iktidar üçlemesinin ilk oyunu olan IV. Murat'ta, Osmanlı İmparatorluğu içindeki saray entrikaları kendine has üslubu ile destansı bir şekilde anlatılıyor.
Çocuk yaşta tahta çıkan Sultan Murat, yıllarca ülkenin yönetimini annesi Kösem Sultan'a bırakmıştır. Ülkede yaşanan kargaşanın önünü alabilecek, sipahiler ve yeniçerilerin başını çektiği zorbalara karşı önlem alıp onlarla savaşacak gücü ne kendinde ne de çevresinde bulabilmiştir. Olgunluk döneminde ise karşımıza güçlü, otoriter, kesin kararlar verebilen bir padişah olarak çıkacaktır.
FESTİVALE 'SHAKESPERA DAMGASI'
Festival kapsamında, Türkiye'den 5, Rusya, Romanay ve Mekedonya'dan 3 olmak üzere toplam 8 tiyatro topluluğu, 2 farklı sahnede 20 temsil sunacak.
Yurtdışından gruplar 'Shakespeare'in ölümsüz eserlerinden oluşan bir seçkiyi sanatseverlerin beğenisine sunacak. Rusya'dan 'Altay Devlet Müzikal Komedi Tiyatrosu', 'Romeo ve Juliet'i, Romanya'dan 'Tony Bulandra Tiyatrosu', 'Othello'yu ve Makedonya'dan 'Üsküp Arnavut Tiyatrosu', 'Macbeth'i sahneleyecek.
TÜRKİYE'DEN 7 ESER KATILDI
Türkiye'den ise Devlet Tiyatroları'nın 7 oyunla katılacağı festivalde, Ankara Devlet Tiyatrosu 'IV. Murat'ı, 'Grönhölm Metodu'nu ve 'Ya Devlet Başa Ya Kuzgun Leşe'yi, Adana Devlet Tiyatrosu 'Muammer Muammer'i, Sivas Devlet Tiyatrosu 'Lysistrata'yı, Erzurum Devlet Tiyatrosu 'Kapan'ı ve Konya Devlet Tiyatrosu 'Fermanlı Deli Hazretleri'ni tiyatro severlerle buluşturacak.
5 AYRI ATÖLYE ÇALIŞMALARI
Festival kapsamında 5 ayrı atölye çalışması da düzenlenecek. Rusya'dan Konstantin Aleksandrovich Yakovlev 'Farklı Olma Sanatı'nı, Türkiye'den Ali Meriç 'Karagöz Yapımı ve Oynatımı'nı, Hakan Dündar 'Atık Malzemelerden Kukla Yapımı'nı, Aygül Özen 'Sihirli Şapkalar'ı ve Salih Bayraktar-Selim Bayraktar 'Ritimdeki Sen'i Haşim İşcan Kültür Merkezi Toplantı Salonu'nda gerçekleştirecek.
FESTİVALİ BUGÜNE KADAR 85 BİN SANATSEVER İZLEDİ
Antalya Uluslararası Tiyatro Festivali, geçen 7 yılda, 35 ülkeden, 40 farklı yabancı tiyatro grubunu ve binden fazla sanatçıyı ağırladı. Festivalde, Türkiye'den özel tiyatrolar, şehir tiyatroları ve Devlet Tiyatrolarının sahnelediği oyunlar da dahil toplam 70 oyun ve 168 temsil gerçekleştirildi. Sahnelenen oyunları bugüne kadar 85 bin sanatsever izledi.
Festival oyunları:
19 Mayıs Cuma
-Rusya Altay Devlet Müzikal Komedi Tiyatrosu: Romeo ve Julıet
-Romanya Tony Bulandra Tiyatrosu: Othello
20 Mayıs Cumartesi
-Rusya Altay Devlet Müzikal Komedi Tiyatrosu: Romeo ve Julıet
-Ankara Devlet Tiyatrosu: Grönhölm Metodu
21 Mayıs Pazar
-Adana Devlet Tiyatrosu: Muammer Muammer
- Ankara Devlet Tiyatrosu: Grönhölm Metodu
22 Mayıs Pazartesi
-Adana Devlet Tiyatrosu: Muammer Muammer
-Makedonya Üsküp Arnavut Tiyatrosu: Machbeth
23 Mayıs Salı
-Sivas Devlet Tiyatrosu: Leysistrata
-Makedonya Üsküp Arnavutluk Tiyatrosu: Macbeth
24 Mayıs Çarşamba
-Sivas Devlet Tiyatrosu: Leysistrata
-Erzurum Devlet Tiyatrosu: Kapan
25 Mayıs Perşembe
-Sivas Devlet Tiyatrosu: Leysistrata
-Erzurum Devlet Tiyatrosu: Kapan
26 Mayıs Cuma
-Ankara Devlet Tiyatrosu: Ya Devlet Başa Ya Kuzgun Leşe
-Konya Devlet Tiyatrosu: Fermanlı Deli Hazretleri
27 Mayıs Cumartesi
-Ankara Devlet Tiyatrosu: Ya Devlet Başa Ya Kuzgun Leşe
-Konya Devlet Tiyatrosu: Fermanlı Deli Hazretleri
Yusuf DEMİR/ANTALYA (DHA)