Antalya OSB Başkanı Ali Bahar ve OSB Bölge Müdürü İlhan Metin, Ekonomi Muhabirleri Derneği Antalya Temsilciliği üyeleriyle bir araya geldi. Ali Bahar, Kredi Garanti Fonu (KGF), Antalya Limanı, Antalya OSB'nin Proje Pazarı ve Melek Yatırımcılar Ağı çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. Bahar, iki farklı konseptte deniz ve mera OSB fikrini de ortaya attı.
Nisan ayında 170 milyar liralık KGF'nin açıklanacağının konuşulduğunu belirten Ali Bahar, iki yıldır 50 milyar liralık bir KGF açıklanması gerektiği yönünde talepleri olduğunu hatırlatarak, “Çünkü ilk verilen 200 milyar liralık KGF paketinin tam ortasındayız. 'Şirketler bir yıl kar etmedi. Şirketler yine kredi bulmakta zorlanacaktır. Şimdi bir KGF paketi lazım. Geçmişte alıp doğru ödeyen firmalara yapmak lazım. Çünkü arazi, dolar yada euro almak için KGF kullanılmasın diyorduk. Şimdi 170 milyar liralık açıklıyorlar. Daha gelmedi ama güzel oldu. Tabanı genişletmiş olmaları iyi. Yine 50 milyar lirası sanayiye kullanılabilir" dedi.
PROJE PAZARINA ÇAĞRI
Antalya OSB'nin 16- 17 Nisan'da düzenlenecek Proje Pazarı'nda 280'in üzerinde projenin sergileneceğini belirten Ali Bahar, “Sanayiciler ve akademisyenler gelecek. Geniş katılım olacağını düşünüyoruz. Proje pazarı sadece bir yarışma değil, iş insanları gezebiliyor ve projelere bakıp, görüşerek isterlerse ortak şirket kurabilirler. Yani sadece proje yarışmıyor, yeni iş imkanları pazarlanıyor. Sanayi ve bilim insanlarından oluşan hakem heyeti tarafından 284 proje belirlendi. Alanya'dan ve çevre illerden iş insanlarının gelmesi lazım, yarışma olarak görülmemesi gerekiyor" diye konuştu.
MELEK YATIRIM FONU KURACAK
Antalya OSB Teknokent'in 2021'de tamamlanacağını belirten Bahar, Melek Yatırım Ağı Komisyonu'nu da kurduklarına dikkat çekerek, “2021'de teknoparkın açılışına melek yatırım forumunu getiriyoruz. Melek yatırım ağı komisyonu, gidecek bir fona ortak olacak. 200 bin dolarlık bir ortaklıkla sandalye sahibi oluyoruz yönetim kurulunda ve İstanbul'da bir melek yatırım fonu ile görüşüyoruz. 2021'e kadar orada tecrübe sahibi olacağız. Sonra 2021'de melek yatırım ağımızı fona dönüştüreceğiz ve kendi fonumuzu kuracağız" dedi.
'ANTALYA OSB LİMANA TALİP'
Antalya'da STK'ların bir araya gelip limana talip olması gerektiğini de söyleyen Ali Bahar, şunları kaydetti:
“Tek başımıza değil. Ortaklarımızla birlikte limana talibiz, talip olmalıyız. Limanla ilgili ilk şikayeti de dört yıl önce yapan bizdik, sonra BAİB ve başkaları da şikayet etmeye başladı. Biz limana talibiz Antalya OSB olarak, çok daha iyi kar amacı gütmeden işletmek istiyoruz. En modern şartlarda ve sanayicimiz bizden oranın iyileştirilmesi ve yaşanan sıkıntıların giderilmesini arzu ediyor. Sanayicimizin bize bu konuda baskıları var."
NAVLUM BEDELLERİ ÇOK YÜKSEK
Antalya Limanı'nda bölge sanayicilerinin navlum bedellerinin çok yüksek olmasından şikayet ettiğini ve bu yüzden başka yerlere gittiğini kaydeden Bahar, “Elimizde liman var kullanamıyoruz. İzmir ve Mersin limanlarına ağırlıklı gidiliyor. Karayoluyla Kocaeli'ye giden de var. Liman sözleşmesinin bitimine 6 yıl gibi bir süre kaldı. Biz bunun ihalesine girebiliriz, çünkü artık bizim şirket kurma hakkımız da var. OSB olarak şirket kurup oranın ihalesine girebiliriz, zaten gireceğiz de" diye konuştu.
'DENİZ OSB KURULABİLİR'
Ali Bahar, Antalya için ilginç bir öneride de bulundu. OSB'lerin hep karada konuşulduğunu söyleyen Bahar, denizde de OSB kurulabileceğini kaydetti. Bahar, “OSB fikri doğru ve iyi bir fikirdir. Kanunu Türkiye'nin en iyi kanunlarından biridir. Ama ben gelin ufkumuzu daha farklı hale getirelim, biraz açalım diyorum. Mülkiyet sorunu yok, deniz OSB yapabilir miyiz bakalım. Yani bu zor bir şey değil, balık dünyanın en derli besinlerinden biri ve örneğin Gazipaşa'da sarp kıyıların karşısında falan milyon metrekare bir alan ayrılarak deniz OSB yapılabilir mi ve orada balık çiftlikleri kurulabilir mi, buna bakmamız gerekiyor. Kurulur demiyorum, teknik koşulların araştırılması, hangi balık ırkları birbiriyle barışık, hastalık, yemlenme, deniz şartları bunlar teknik olarak tabi ki incelenmeli ama gelin bakalım diyorum" şeklinde konuştu.
KORKUTELİ'NE MERA OSB
Deniz OSB gibi bir örneğin Korkuteli'ne mera OSB de kurulabileceğini belirten Ali Bahar, “Binlerce döküm ekilmeyen alan var ve sadece oranın üzerinde bina yapmak değil, gelin mera OSB'yi konuşalım diyorum. Yetkiyi OSB'lere verebilirler. Mera OSB kurulabilir, 5 milyon metrekare, oradaki araziler kooperatifleşir, oradan elde edilecek gelir hak sahiplerine yüzdesel olarak dağıtılır. Türkiye'nin ihtiyacı da var, hayvancılığı da geliştirmek istiyoruz. Deniz, mera OSB bunlar kurulabilir. Klasik taş bina düşünüyoruz hep. Ama başka şeyler de var, yenilikçi fikirler" dedi.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |