YAPISI, çalışmaları ve projeleriyle Türkiye'nin dikkatleri çeken sivil toplum kuruluşlarından biri olan Antalya Kent Konseyi, İçişleri Bakanlığı'nca örnek alınacak. Ankara'da geçen hafta düzenlenen ve İçişleri Bakanı Muammer Güler'in de katıldığı bir toplantıda, mevcut kent konseylerinin yapısıyla ilgili değişiklik önerileri konuşulurken, Antalya Kent Konseyi örnek gösterildi. Toplantıya katılan Antalya Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt, değişiklik önerilerini anlattı.
YANLIŞ UYGULAMA VE ALGI DEĞİŞMELİ
Ankara'daki toplantının ardından yeni düzenleme önerileri hakkında bilgi veren Kurt, diğer illerdeki kent konseylerinin mevcut yapılanmasının kurumsal gelişime engel olduğunu ve konseylerin belediyenin halkla ilişkiler şubesiymiş gibi kullanıldığını söyledi. Kent konseyini asıl işlevlerinden uzaklaştıracak yönetimlerin ortak kent kültürünün ön plana çıkarılamadığının bir işareti olduğunu dile getiren Semanur Kurt, Antalya Kent Konseyi'nde bu tip sorunlar olmadığını, ülke genelindeki yanlış uygulamalar ve algının değiştirilmesi için harekete geçtiklerini kaydetti.
BELEDİYELERİN GÜDÜMÜNDEN ÇIKARILMALI
Kent konseylerinin yeni tüzel kişiliğinin belirlenmesi noktasında sorumluluk duyduklarını dile getiren Kurt, "Kent konseyinin işlevselliği, toplumdaki farklı kesimler ve görüşler arasında uzlaşmayla ortak çıkarları esas alarak, kentli hakları ve toplum yararı doğrultusunda sivil toplum ve aktif vatandaşlık çalışmalarını kolaylaştırması ölçüsünde sağlanabilir. Yeni yapılacak düzenleme ile diğer illerdeki konseylerin, belediyelerin güdümünden bir an önce çıkması için yeni bir çalışma başlatılması öngörülmektir" diye konuştu.
KOORDİNASYON İŞLEVİ ÖN PLANA ÇIKARILMALI
Semanur Kurt, yeni düzenlemenin kamu hizmeti verilirken ve alınırken bürokratik, hiyerarşik yönetim anlayışı veya dayatması yerine eşitlikçi, özgürlükçü, çoğulcu, demokratik katılımı esas alması bakımından özel önem taşıdığını vurguladı. Kurt, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kent konseyinin kendine özgü demokratik kurumsal yapılanmasını esas alan tüzel kişilik için, hiyerarşik yönlendirmenin değil koordinasyon işlevinin ön plana çıkarılması gerekir. Bu bağlamda, salt kamu kurumu, dernek ya da vakıf şeklinde bir şablon düzenleme yerine, kent konseylerinin kurumsal gelişimini kolaylaştıracak oluşumlar dikkate alınacaktır."
ANTALYA 'EN İYİ UYGULAMA' ÖRNEĞİ
Kent konseylerine ilişkin yeni düzenleme ihtiyacı göz önüne alınarak, mevcut düzenleme ve değişiklik önerilerini hazırlayacaklarını kaydeden Semanur Kurt, önerileri bu yıl kasım ayı içerisinde İçişleri Bakanlığı yetkilileriyle paylaşacaklarını aktardı. Antalya Kent Konseyi'nin diğerlerine göre 'en iyi uygulama' olarak örnek gösterildiğine dikkati çeken Kurt, "Bu, kuruluş sürecinden itibaren demokratik katılımın yaygınlaştırılmasını esas alarak, aktif yurttaşlık ve sivil toplum ile kentli haklarının ön plana çıkarılmasında sağladığımız başarıdır. Bu başarının arka planını ise milli çıkarlarımız ve değerlerimiz doğrultusunda, uzlaşma ve dayanışma içinde, kentin ortak çıkarları ile toplum yararı için birlikte hareket edilmesini kolaylaştıran ve kent kültürünün yansıması olarak şekillenen ortak kurum kültürü oluşturmaktadır" dedi.
Özgür ÖZTÜRK/ANTALYA, (DHA)