Aşırı sıcaktan etkilenebilecek risk grupları sıralanarak korunma yöntemleri anlatıldı. Müdürlükten yapılan açıklamada, risk gurubundakiler şöyle sıralandı: 4 yaşından küçük çocuklar, 65 yaş üzeri yaşlılar, bakıma ihtiyacı olanlar, hamileler, aşırı kilolular, açık alanda çalışanlar, sokakta yaşayan çocuklar, şeker, kalp, damar, beyin, böbrek, karaciğer, psikolojik rahatsızlıkları olanlar, tansiyon düşürücü, idrar söktürücü, depresyon ve uyku ilaçları kullananlar
Açıklamada, insanların 10.00 ve 16.00 saatleri arasında kapalı mekânlardan çıkmamaları, dışarı çıkmaları durumunda ise açık renkli, hafif ve bol kıyafetler giymeleri önerildi. İl Halk Sağlığı Müdürlüğü açıklamasında, aşırı sıcakların insan sağlığı üzerindeki etkilerine de değinildi. Vücut ısısının, sıcak havaya bağlı olarak 10-15 dakikada 40-41 derecenin üzerine çıkabildiği hatırlatıldı. İl Halk Sağlığı Müdürlüğü açıklamasında, ilkyardımla ilgili bazı noktalara da dikkat çekildi.
İlk yardım sırasında kişinin serin ve havadar bir yere taşınmasının önemi vurgulanırken, sıkı giysilerin gevşetilmesi ve kişinin soğutucularla (vantilatör, klima vb.) serinletilmesine vurgu yapıldı. Kişiye kesinlikle sıvı verilmemesinin altının çizildiği açıklamada, şöyle denildi: "Güneş veya sıcak çarpması, acil olarak tedavi edilmezse, kalıcı hasara veya ölüme neden olabilir. Bilinç kaybından önce tedaviye başlanması durumunda kişinin iyileşme şansı yükselir. Güneş yanığı durumunda ise vücuda yağ, salça, yoğurt ve diş macunu gibi maddeler kesinlikle sürülmemeli."
Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)