Türkiye’nin en kalabalık 5. şehri olan Antalya, Türkiye’de “Turizmin Başkenti” olarak da değerlendirilmektedir. Çünkü yalnızca Antalya merkez değil, Antalya’nın ilçeleri de turistik mekanlardır. Aynı zamanda uygun iklim koşulları ve Antalya çevresinde kadim yerleşimlerin bulunması, Antalya’nın turistik bir şehir olmasını mümkün kılan etmenlerdir. Antalya gezilecek yerler listesinde pek çok yer bulunmakta olup bunlardan bazılarını şu şekilde sıralamak olanaklıdır:
Antalya’nın kadim tarihini yansıtan yerleri ziyaret ederek çok özel ve benzersiz bir tatil deneyimi elde edebilirsiniz.
Antalya Şelalesi İsimleri
Antalya, şelale bakımından oldukça zengin bir ildir. Antalya gezilecek yerler listesinde bulunan ve elsiz bir manzaraya sahip olan şelaleleri şu şekilde sıralayabiliriz:
Düden Şelalesi
Düdenbaşı Şelalesi olarak da bilinen Düden Şelalesi, Antalya merkeze 10 km uzaklıkta yer alıyor. Düden Şelalesi’nin suları iki kola ayrılarak Antalya falezlerinden Akdeniz’e dökülür. Şelalenin olduğu bölgede ahşap yürüyüş yolları bulunmakta olup seyir terasında muhteşem manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz.
Kurşunlu Şelalesi
Antalya’da gezilecek yerler listesinde bulunan Kurşunlu Şelalesi, 33 hektarlık bir alan üzerinde bulunan ve 18 metre yükseklikten dökülen sularıyla dikkatleri üzerine çeken bir doğal güzelliktir. Merkeze 22 km uzaklıkta bulunduğundan kolay bir şekilde ulaşım gerçekleştirilebilir.
Manavgat Şelalesi
Manavgat’ın 4 km kuzeyinde yer alan ve alçaktan dökülmekle birlikte bembeyaz sularıyla ziyaretçilerin dikkatini çeken Manavgat Şelalesi, kilometrelerce uzanan çok özel bir şelaledir. Merkeze 76 km uzaklıkta bulunan şelale, Antalya gezilecek yerler listesinde kendisine bir yer buluyor.
Değirmendere Şelalesi
Uzun bir süre varlığından haberdar olunmayan, daha sonraları ortaya çıkarılan bu gizli cennet, mavi ve yeşilin farklı tonlarını bünyesinde barındıran bir havuz oluşturuyor. Doğayla baş başa kalmak isteyenlerin görmek isteyecekleri bir yer olan Değirmendere Şelalesi, Antalya doğal güzellikleri arasında yer alıyor.
Sapadere Şelalesi
Antalya şelale isimleri listesinin sonuncusu da Sapadere şelalesidir. 400 metre yükseklikten dökülen Sapadere Şelalesi, buz gibi sularıyla ziyaretçilerin Antalya sıcağında serinlemesini olanaklı hale getiriyor. Ahşap yürüyüş yolları bulunan ve bu sayede doğa ile baş başa bir yürüyüş imkânı sağlayan Sapadere Şelalesi, Antalya’nın görülmesi gereken doğal güzelliklerinden bir tanesidir.
Antalya Antik Kentler
Antalya antik kentler, Antalya’nın tarihini anlatma konusunda oldukça önemlidir. Çok eski zamanlarda yerleşim yeri olan ve zamanla farklı uygarlıkların egemenliği altına giren Antalya, antik kent bakımından oldukça zengindir. İşte Antalya’nın görülmesi gereken antik kentlerinin bir listesi!
Olympos Antik Kenti
Antalya’nın batısında Kumluca ilçesi sınırlarında bulunan Olympos Antik Kenti tarihinin MÖ 167’lere kadar uzandığı düşünülüyor. Helenistik Dönemde de varlığını sürdüren antik kent, zaman içerisinde Roma başta olmak üzere farklı uygarlıkların egemenliği altına girmiştir.
Aspendos Antik Kenti
Antalya’nın Serik ilçesinde yer alan ve antik tiyatrosuyla meşhur olan Aspendos Antik Kenti, MÖ 10 yüzyılda Akalar tarafından kurulmuştur.
Myra Antik Kenti
Antalya’nın Demre ilçesinde yer alan Myra Antik Kenti, birçok farklı uygarlığın egemenlik kurduğu çok önemli bir şehirdir. Yapılan kazılar sonrasında Roma Dönemi tiyatrosu, Likya Dönemi kaya mezarları gibi tarihi eserlere ulaşılmıştır.
Side Antik Kenti
Antalya gezilecek yerler listesinde yer alan Side Antik Kenti, Antalya’nın 80 km doğusunda yer alıyor. Pamfilya’nın en önemli liman kenti olan ve Lidya Krallığından sonra Perslerin hakimiyetine giren antik kent, Büyük İskender ve Roma İmparatorluğu tarafından da fethedilmiştir.
Perge Antik Kenti
Hitit Dönemi kentlerinden biri olduğu düşünülen Perge Antik Kenti, Antalya’nın Aksu ilçesinde bulunuyor. Antik kentte yapılan kazılar sonucunda ortaya çıkarılan tarihi eserler Antalya Müzesinde sergilenmektedir.
Patara Antik Kenti
Antalya antik kentler listemizin sonuncusu da Patara ören yeridir. Fethiye-Kalkan arasında bulunan Patara Antik Kenti, Likya’nın en eski şehirleri arasında bulunuyor. Caretta Carettaların yumurtalarını bıraktıkları sahile de ev sahipliği yapan Patara Antik Kentin tarihi Hititlere kadar uzanıyor.
Antalya Gezilecek Yerler Listesi
Antalya gezilecek yerler listesi içinde bulunan doğal ve tarihi güzelliklerin her biri, yurt içinden olduğu kadar yurt dışından da turistlerin şehre akın etmesini sağlıyor. İşte Antalya’nın gezilip görülmesi gereken alanlarının bir listesi!
Antalya Arkeoloji Müzesi
Antalya’da bulunan Arkeoloji Müzesi, 30.000 m2lik bir sergi alanına sahip olan ve Paleolitik, Mezolitik olmak üzere tarih öncesi çağlardan ve Helenistik, Roma dönemlerinden kalma eserlerin sergilendiği bir müzedir.
Hıdırlık Kulesi
MS 2. yüzyılda yapılan ve Antalya Surlar içinde yer alan Hıdırlık Kulesi, silindir bir forma sahiptir. 14 m yüksekliğindeki kulenin Roma İmparatoru Hadriyanus tarafından yaptırıldığı düşünülmektedir.
Damlataş Mağarası
Antalya gezilecek yerler listesinde bulunan Damlataş Mağarası, 1948 yılında bulunmuştur. Giriş kısmında 50 metrelik bir geçit bulunan mağarada damlaya devam eden su damlaları yer alır.
Yivliminare Cami
Antalya’nın ilk İslami yapılarından bir tanesi olan Yivliminare Cami, 13. yüzyılda inşa edilmiştir. Selçuklu Dönemi eserlerinden biri olan cami, 8 yivlidir.
Antalya Oyuncak Müzesi
23 Nisan 2011 tarihinde Antalya’da açılan Oyuncak Müzesi, Avrupa’dan getirtilen pek çok oyuncağın sergilendiği bir müzedir.
Kaputaş Plajı
Karayolundan 197 basamak inilerek ulaşılan ve turkuaz rengiyle görenleri büyüleyen Kaputaş Plajı, Antalya’nın en serin denizlerinden birine ev sahipliği yapıyor.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |