Bu yıl Suriye gerilimi, Gezi olayları gibi bazı sıkıntıların ortaya koyduğu imaj kaybı ve olumsuz havaya rağmen Antalya, gelen yabancı turist sayısı açısından Eylül ayını yüzde 9, 1 Ocak- 30 Eylül tarihleri arasındaki ilk 9 aylık dönemi de yüzde 7'lik büyümelerle kapattı.
Antalya Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü verilerine göre Antalya ve Gazipaşa havalimanlarına gelen toplam yolcu sayısı, 30 Eylül itibariyle 9 milyon 722 bin 402 oldu. Yalnızca Eylül ayında, yine bu havalimanlarından Antalya'ya ayak basan turist sayısı, 1 milyon 679 bin 642 kişi'ye ulaştı. Günlük turist ortalaması 56 bin civarında olan Eylül ayının ardından, Ekim ayının ilk haftasında da bu ortalamanın devam etmesi ve bu hafta sonuna kadar 10 milyon rakamının aşılması bekleniyor.
BEKLENTİLER GERÇEKLEŞİYOR
Sektördeki rakamların beklentiler doğrultusunda gittiğini belirten Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık, sezon başında Antalya için yüzde 5-8 aralığında, Türkiye için de iki haneli büyüme beklendiğini anımsattı. Ayık, Eylül sonu itibariyle Antalya'nın yüzde 7, Türkiye'nin de iki haneli büyüme rakamıyla beklentileri karşıladığını söyledi. Antalya'nın sezon sonundaki büyüme rakamının yüzde 8'i bulabileceğini anlatan Osman Ayık, "Bence çok iyi bir rakam. 2013 yılı beklentiler doğrultusunda giden iyi bir yıl olacaktır" dedi.
GEZİ VE SURİYE
İstanbul'da Gezi olaylarının etkisinin görüldüğünü ancak toparlama ve geri dönüşün çok hızlı gerçekleştiğini belirten Osman Ayık, kıyılarda ise sadece Temmuz ayında Gezi olaylarının bir miktar etkisinin olduğunu kaydetti. Suriye konusunda ise 'turizm' ve 'savaş' kelimelerini asla yan yana getirmediklerini dile getiren Ayık, kıyı turizmi için olumsuz etkisi olmadığını ve sektör olarak beklentilerinin savaş gerektirecek şartlar oluşmadan bu sorunun barışçıl yollarla çözümü noktasında olduğunu ifade etti.
MISIR'IN TURİSTİ BİZE GELDİ
Mısır ve Kuzey Afrika ülkelerinde yaşanan olayların, Türkiye'ye rakamlar açısından olumlu etkileri olduğundan bahseden TÜROFED Başkanı Ayık, "Orada bir potansiyel var, hem Avrupa hem de Rusya'nın da içinde bulunduğu BDT ülkelerinden. O potansiyelin, o bölgelere gidemeyen kısmı İspanya, Yunanistan, Türkiye ve İtalya gibi ülkelere dağılıyor. Herkes belli miktarda bundan pay aldı. Ancak Mısır operasyonları tekrar başlıyor. Var olan potansiyel tekrar oraya doğru kayacak. Yılın kalan bölümündeki beklentimiz ise kendi potansiyelimiz doğrultusunda gidecek" dedi.
'KOMŞUDAKİ YANGIN AVANTAJ DEĞİL'
Turizmde aslında sıkıntıların yaşandığı bir 9 ayın geride kaldığına işaret eden Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Ali Kızıldağ, sayılar tatmin edici gibi görünse de çok istikrarlı bir sezon yaşandığının söylenemeyeceğini dile getirdi. Özellikle Temmuz'da Gezi olaylarının sıkıntı yarattığını anlatan Ali Kızıldağ, şöyle devam etti:
"Sky Havayolları ve GTI'nın iflasının yarattığı dalgalanma, özellikle Kazakistan olmak üzere bazı pazarlarda sıkıntılar oluşturdu. Mısır'daki olaylardan dolayı Türkiye'ye kaymalardan suni bir faydalanma oldu gibi, ama çok sevindirecek bir durum değil. Komşudaki yangın bir gün sana da sıçrar, avantaj olarak görülmemeli. Oradaki kaymalardan Alanya, Side ve Kemer bölgesinde küçük ve orta gelire hitap eden tesislerde geçici de olsa büyüme yaşandı."
Esas olarak gelir rakamlarına bakmak gerektiğine işaret eden POYD Başkanı Kızıldağ, "Yüzde 7 artış var ama 40 bin de yatak artışı var. Büyüme destinasyon olarak hissediliyor ama tesisler olarak hissedilmiyor. Yatak artışına bölündüğünde, birim olarak tesislerde çok büyük etkisi görünmüyor" diye konuştu.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)