Çekişmeli boşanma davası; tarafların uzlaşı sağlayamadıkları davalardır. Anlaşmalı boşanma davasında ise taraf velayet, mal paylaşımı, nafaka, tazminat gibi konularda uzlaşıya varmışlardır.
ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI NEDİR?
Anlaşmalı boşanma davası; her iki tarafın da boşanma üzerinde uzlaşıya vardığı davalardır. Hukuki açıdan tarafların tüm konularda uzlaşıya varmaları halinde anlaşmalı boşanma davası açılabilmektedir. Bu durumda hem dava kısa sürede sonuçlanmakta hem de taraflar vardıkları ortak kararları yasal olarak uygulamaya geçirebilmektedirler.
ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASININ ŞARTLARI NELERDİR?
Anlaşmalı boşanma nasıl olur sorusuna yanıt vermek için tarafların belirli şartları yerine getirmeleri gerekir. Bu şartlar şu şekildedir;
- Anlaşmalı boşanma davasının açılabilmesi için öncelikle tarafların en az 1 yıl evli olmaları gerekmektedir. Başka bir deyişle evlilikte 1 yılını doldurmamış olan çiftler anlaşmalı boşanma davası açamamaktadırlar.
- Tüm hukuki konularda taraflar arasında uzlaşı sağlanmalı ve bunu da yazılı olarak belgelemeleri gerekmektedir. (Şayet dava esnasında taraflar uzlaşı konularında aksi beyanda bulunursa dava çekişmeli boşanma davasına dönüşmektedir.) Tarafların yazılı hale getirdikleri bu belgeye anlaşmalı boşanma protokolü denir.
- Protokol kapsamında tarafların boşanma gerekçeleri, tazminat veya nafaka talepleri, velayet durumu, mal paylaşımı gibi konular kesin karara bağlanmalıdır.
- İster avukat ile ister kendileri olacak şekilde tarafların davaya katılım sağlamaları gerekmektedir.
ANLAŞMALI BOŞANMA PROTOKOLÜNDE NELER YER ALIR?
Anlaşmalı boşanma protokolü davanın görülebilmesi için gerekli şartlar arasında yer almaktadır. Tarafların aralarındaki özel durumdan hareketle bu protokolü hazırlamaları gerekir. Bu yüzden anlaşmalı boşanma protokolü örneği her çift için doğru örnekler vermez. Boşanma sırasında ya da sonrasında herhangi bir hak kaybı veya soruna da yol açmaması için mutlaka protokolün tarafların avukatları vasıtasıyla hazırlanması önerilir. Aksi ihtimalde tarafların hak kaybına uğraması gündeme gelebilir.
Protokolün hazırlanması esnasında taraflar uzlaşmış oldukları manevi ve maddi durumların tamamını açık bir şekilde belirtmelidir. Bunun sonuçlarının da kabul edildiği beyan edilmelidir. Maddi ve manevi tazminat, mal paylaşımı, tazminat ve çocuk varsa çocuğun velayeti gibi durumlar net olarak karara bağlanmış olmalıdır. Bu noktalar da muğlak veya üstü kapalı bir şekilde değil, mutlak surette ayrıntılı olarak yer almalıdır. Anlaşmalı boşanma protokolünün hazırlanması esnasında söz konusu durumlara dikkat edilmezse; protokolün hakim tarafından kabul görülmemesi ve davanın uzaması söz konusu olabilir.
Protokolün hazırlanması konusunda en önemli nokta çocuğun velayeti konusudur. Velayet konusunda tarafların sadece uzlaşıya varmaları da yeterli olmayabilir. Çünkü boşanma durumunda çocuğun menfaati mahkeme tarafından önde tutulur. Bu nedenle mahkeme tarafından çift arasındaki uzlaşının aleyhinde de karara varılabilir.
ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI NE KADAR SÜRER?
Anlaşmalı boşanma davası tek celsede son bulan nitelikte bir davadır. Eğer tarafların anlaşma metnine dair ortak iradeleri devam ediyorsa ve hâkim de anlaşma metnine dair herhangi bir hususu değiştirmeye gerekli görmediyse, dava tek celsede görülüp karara bağlanır. Anlaşmalı boşanma davası süreci ortalama iki ay da üç ayı bulur ancak bu süre adliyelerdeki iş yoğunluğuna göre değişebilmektedir. Anlaşmalı boşanma süreci şu şekilde ilerlemektedir:
Taraflar, ıslak imzalı boşanma protokolü ile mahkemeye başvururlar. Genellikle, başvurudan sonraki 40 gün içinde bir duruşma tarihi belirlenir. Bu duruşma tarihi taraflara tebliğ edilir. Taraflar duruşmaya davet edilir.
Boşanma protokolüne ilişkin her husus tamamsa ve her şey usulüne uygunsa, hâkim tek celsede davayı görüp karar verir.
Hâkim, anlaşmalı boşanmaya karar vermişse buna ilişkin gerekçeli karar 30 gün içinde yazılır.
Gerekçeli karar yazıldıktan sonra taraflara tebliğ edilir. Bu tebligat işlemi de 1 hafta sürmektedir.
Anlaşmalı boşanma kararı henüz kesin değildir. Taraflar, gerekçeli yazılı kararın kendilerine tebliğ etmesinden itibaren istinaftan feragat ettiklerine dair beyanlarını mahkemeye sunar ya da 2 haftalık istinaf süresi içinde herhangi bir işlem yapmazlarsa karar kesinleşir.
Kesinleşen karar, nüfus müdürlüklerine bildirilir. Boşanan çiftlerin nüfus bilgileri düzeltilir.
ANLAŞMALI BOŞANMA AVUKATI NEDİR?
Boşanma Avukatı, içinde birden fazla alanı barındıran hukukun aile hukuku alanında faaliyet gösteren kişidir. Boşanma Avukatı, evlilik birliği temelinden sarsılan, çekilmez hale gelen ya da kanunda öngörülen diğer sebeplerin var olduğu durumdaki çiftlerin, evlilik birliğini sonlandırmasındaki hukuki süreci yürütür ve müvekkilinin menfaatlerini gözeterek boşanmalarını sağlar. Boşanma AVUKATA SOR.
ANLAŞMALI BOŞANMA AVUKATI SEÇİMİ ÖNEMLİ MİDİR?
Boşanma Avukatı seçimi boşanma sürecini kolay ve rahat atlatmak açısından oldukça önemlidir. Boşanma her zaman sadece iki kişiyi ilgilendiren bir durum değildir. Özellikle velayet ve nafaka konuları, boşanma avukatlığını çok hassas bir noktaya taşımaktadır. Aile kurumu tarihin en eski dönemlerinden itibaren sosyal yaşantının en önemli kurumlarından biri olmuştur ve bu durum tüm modern hukuk sistemlerinde kabul görmüştür.
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası da aile kurumunun önemine dikkat çeken düzenlemeler içermektedir. Böylesine hassas ve önemli bir kurum olan aile birliğinin sonlandırılmasına da aynı şekilde çok hassas ve titiz yaklaşılmalıdır. Bunu sağlamak ise yola çok iyi boşanma avukatıyla çıkmakla mümkün olur. Boşanma Avukatının en iyi mesleki tecrübe ve donanımlara sahip olması gerekir. İyi bir boşanma avukatı, müvekkillerinin süreci yıpranmadan atlatmasını, menfaatinin gözetilmesini ve istenilen sonuca en hızlı ve en iyi şekilde ulaşılmasını sağlar. Tüm bunlar ise, Boşanma Avukatının meslekte edindiği tecrübeleriyle ve bilgisiyle sunabileceği bir durumdur. Ankara Avukat
Esasında Boşanma Avukatlığı uzmanlık gerektiren bir alan değildir. Boşanma Avukatlığı yapan kişilerin hukukun bu alanında uzmanlık belgesi elde etmiş olması gerekmez. Fakat, faaliyet alanı aile hukuku olan avukatlarla çalışmak her zaman için daha avantajlı olup, sürecin en doğru şekilde atlatılmasına imkân sağlayacaktır. Boşanma avukatlığı, boşanma konusu dışında mal rejimi, velayet davaları, tazminat talepleri gibi konularda da yeterli bilgi ve tecrübe gerektiren bir alandır.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |