Türkiye 1990’lı yıllarda, o dönemde bağımsız birer devlet olarak dünya sahnesine çıkan kardeş Orta Asya cumhuriyetlerine bir jest yaparak kıyıda çeşitli arazi tahsislerinde bulunmuştu. Bundaki amaç, kendi devlet başkanları için birer tatil evi yapmaları ve böylece o ülke insanlarının da Türk Turizmi ile tanışmasını sağlamaktı. Bu kapsamda Kazakistan’a da Antalya Tekirova’da 67 dönüm arazi, konukevi yapılması şartıyla 49 yıllığına tahsis edilmişti.
Ancak Kazakistan, arazinin yaklaşık 45 dönümünü turizmci Fettah Tamince'ye kiraladı. Rixos Grubu da buraya bir otel inşa ederek 2005’te hizmete açtı.
10 milyon lira borç
Bu konuda uzun süredir bir ihtilaf yaşanıyordu. Üstelik otelin devlete epey birikmiş vergi ve diğer borçları vardı. Ankara’da bu konuda yeni bir tasarı hazırlandı. TBMM Dışişleri Komisyonunda benimsenen tasarıyla Kazakistan ve Türkiye arasındaki 1993 tarihli anlaşma yenilendi. Otel yapılan arazinin, Kazak tarafınca 3. kişilere turizm için kiralanabilmesi öngörüldü. Rixos otelin 2005’ten 31 Aralık 2011’e kadar kamuya olan 9 milyon 483 bin liralık borcu da siliniyor. Buna karşılık, Kazakistan’da toplam 9 dönümlük iki arsanın, 49 yıllığına Türkiye’ye tahsisi hükme bağlanıyor.
Hükümet kılıf hazırladı
Dışişleri Komisyonu raporuna muhalefet şerhi yazan CHP’li üyeler Oktay Ekşi, Ali Edipoğlu ve Aytuğ Atıcı, şu görüşleri dile getirdiler: ‘’Hükümet olayın üstüne gidip sorumluları bulmak ve gerekeni yapmak yerine, mevcut durumu örtbas etmek için yasal kılıf hazırladı.
Ülkemizin en güzel varlıklarından biri daha etik olmayan bir şekilde ve Yüce Meclis'in alet edilmesiyle birilerine tahsis edilmektedir. Bu durum devlet geleneğimize yakışmayan ve onur zedeleyici olup asla kabul edilemez. Türkiye Cumhuriyeti’nin çıkarlarına zarar verilmektedir.”
Bu borç neden siliniyor?
MHP Antalya Milletvekili Tunca Toskay da yazdığı muhalefet şerhinde benzer görüşleri ifade etti: ”Antalya Kemer’deki 67 bin 256 metrekarelik orman arazisi, Devlet Konukevi inşası amacıyla Kazakistan’a tahsis edilmesine rağmen, amaca aykırı biçimde yapılan turizm yatırımı bir anlaşma ile meşrulaştırılmaktadır. Turizm tesisini işleten firmanın 2005’ten 31 Aralık 2011’e kadar kamuya olan borçları (9.483.000 lira) silinmektedir. Buna karşılık, Kazakistan tarafından Türkiye’ye tahsisi öngörülen arazilerin kesin yeri ve özellikleri belli değildir. Amaca aykırı kullanılan arazi meşrulaştırılıp, Türkiye’nin menfaatleri korunmamıştır.’’