Türkiye'deki ilk elektronik kelepçe uygulamasının merkezi Ankara oldu.
Aralarında ailesine şiddet uygulayan bir koca, annesine baskı uygulayan bir erkek ve alkolle eve gitmesi yasaklanan birinin de bulunduğu 7 kişi kelepçeyle denetleniyor.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, pilot uygulamanın sonuçlarına göre sistemin yaygınlaştırılacağını söyledi. Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan tasarı da uygulamın boyutları hakkında ipucu veriyor.
Hürriyet gazetesinde yer alan haber, Amerikan modeli elektronik kelepçe kullanımının Türkiye'de de başladığını ortaya koyarken, 7 kişiden gelen sinyallerin Denetimli Serbestlik Kontrol Merkezi’nden 24 saat izlendiği kaydedildi.
ALKOL KONTROLÜ
Kontrol altındaki kişilerin nerede olduğu tespit edilirken, uygulama kapsamında, alkolle eve gitmesi yasaklanan kişi hakkındaki tedbir de merkez tarafından uygulanıyor. Bu kişinin evine alkolmetre cihazı konulduğu ve her akşam evine girişte cihaza üflemek zorunda olan kişinin alkollü olup olmadığını sistemin gördüğü belirtilirken, başka birinin cihazı üflemesi halinde ise sistemin hata verdiği kaydedildi.
SONUÇLAR ÖNEMLİ
Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in açıklamalarına yer verilen haberde, Ergin, her suç tipi için farklı düzenleme yapılacağını ve pilot uygulamanın sonuçlarına göre sistem yaygınlaştırılacağını belirtti.
Ergin, denetimli serbestlikte tedbir olarak başvurulan tek yöntemin elektronik kelepçe olmadığını kaydederken, haberde, Türkiye'de halen 108 bin 957 şüpheli, sanık ve hükümlünün denetimli serbestlik uygulaması kapsamında bulunduğu bilgisi yer aldı.
TASARI İMZAYA AÇILDI
Öte yandan Adalet Bakanlığı, söz edilen 108 bin kişi arasında denetimli serbestlikten yararlanacaklar için düğmeye bastı. Denetimli serbestlik tasarısı Bakanlar Kurulunda imzaya açılırken, tasarıya göre, belli şartları taşıyan hükümlüler cezalarının son bir yılını toplum içinde çekebilecek.
Bakan Ergin, düzenlemeden, son altı ayını kesintisiz olarak açık ceza infaz kurumunda geçiren, iyi halli olan, koşullu salıverilme tarihine bir yıl veya daha az süre kalanların yararlanabileceklerini kaydederken, şu anda cezaevlerinde bu koşullara sahip olan mahkum sayısının 15 bin olduğu belirtildi.
AF DEĞİL, ANKARA BELİRLEYİCİ
Ergin, yeni sistemin afla karıştırılması gerektiğini vurgularken, sisteme dahil olan mahkumlar konutundan çıkamayacak, günde 3-5 saat okulda, hastanede, hizmetli olarak ücretsiz çalışacak ya da denetimli serbestliğin farklı programlarına dahil olacak.
Hükümlüler, adli yargı komisyonlarının bulunduğu 133 yerde kurulan denetimli serbestlik müdürlükleri tarafından takip altında tutulurken, Ankara'da pilot uygulamanın sonuçlarına göre elektronik kelepçe uygulaması da hayata geçirilecek. (Gazeteport)