Özlem Çağırıcı, ürün kaybına, çevre kirliliğine ve binlerce hayvanın ölümüne neden olan anız yakmanın suç olduğunu ifade ederek, çiftçilerin ürünün bereketi ve toprağın verimliliği için artık anız yakmayı bırakması gerektiğini söyledi.
Buğday ve arpa gibi tahılların hasat sonrasında geriye kalan sap ve otlarının yakılarak ortadan kaldırılmaması gerektiği belirten Çağırıcı, "Anız yakmak, tarlaya ve tarlada bulunan binlerce hayvana zarar veriyor. Araştırmalar anızların yakılmasının kolay toprak işlemesi sağlamasına rağmen toprağın organik madde kapsamı ve verim üzerine birçok bakımdan olumsuz etkileri olduğunu ortaya koydu" dedi.
Anızların uygun pulluklarla sürülerek toprağa gömülmesinin, toprağın su tutma kapasitesini artırdığını, toprak sıkışmasını önemli ölçüde azalttığını aktaran Çağırıcı, "Anızla birlikte toprakta bulunan mikroorganizmalar yok olmaktadır. Kontrolden çıkan anız yangınları, çevreye büyük zarar vermektedir. Toprağın verimliliği ve çevreyi korumak için anızların yakılmaması gerekir" diye konuştu.
Adem DURMAZ/KORKUTELİ, (DHA)