Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Klasik Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nevzat Çevik tarafından 2009 yılında başlatılan çalışmalarda Andriake Antik Kenti'nin plakoma (agora- antik Yunan kentlerinde, şehirle ilgili politik, dini, ticari her türlü faaliyetin gerçekleştiği, tüm kamu binalarının etrafında sıralandığı halka ait geniş açık alan), liman yapıları, şehir hamamı, doğu ve batı anıtları, sinagog ve kiliselerinde kazı yapıldı. 4 yıl süren çalışmalar sonrasında antik kent Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca müze olarak restore edildi.
MS. 129 yılında inşa edilen Roma döneminden kalan Hadrian Granaryumu'nun önce kazısı yapıldı ardından restore edilerek, 56 metre uzunluğunda, 32 metre genişliğinde, 7 odadan oluşan Likya Uygarlıkları Müzesi olarak düzenlendi. Likya Birliği kentlerinde yapılan kazılardan getirilen eserler müzeye yerleştirilmeye başladı. Liman Çarşısı'ndaki yapılar, doğu ve batı anıtları, plakoma, sinagog ve plakoma önündeki 6 metre derinliğinde, 24 metre uzunluğunda, 12 metre genişliğindeki sarnıç restore edildi. Likya Uygarlıkları Müzesi'nin önüne 16 metre uzunluğunda bir Roma dönemi teknesi, bir vinç ve yük taşıma arabası yerleştirildi. Yürüyüş yolları, seyir terasları ve kuş gözleme terası yapıldıktan sonra restorasyon ve düzenleme çalışmaları tamamlandı.
Ören yeri yerli ve yabancı turist gruplarıyla bireysel ziyaretlere kısmen açıldı. Ziyaretçilerden şu an için giriş ücreti alınmazken, eser yerleştirme ve düzenleme çalışmaları devam eden Likya Uygarlıkları Müzesi dışında tüm alan gezilebiliyor.
Ahmet ACAR/DEMRE, (DHA) -