İki perdeden oluşan 'Aspendos'ta Tarihe Yolculuk' gösterisinde, Aspendosluların Troya'dan Aspendos'a göçlerinden Belkıs hikayesine, tiyatronun mimarı Zenon'un tiyatroyu yapma aşamalarına ve Cumhuriyet dönemine gelinceye kadar geçen sürede yaşananlar anlatılıyor. Bu güne kadar 3 seyircili prova gerçekleştirilen projenin prömiyeri ise Cumartesi akşamı yapıldı. Aspendos Antik Tiyatro'da gerçekleşen gösteriyi çok sayıda sanatsever takip etti.
Anadolu Ateşi'nin 100 kişilik dansçı kadrosuyla gerçekleştirdiği gösteride su kemerini yapan Aspendoslu Mimar Kesos ile tiyatroyu yapan Zenon'un Belkıs'a olan aşkları anlatıldı.
Destansı aşkın anlatımı sırasında Anadolu Ateşi'nin dansçı kadrosundan oluşan kast ile sinema filmi çekildi. Belgesel niteliği taşıyan filmde özel görüntü teknikleri kullanılırken, ilgili film Aspendos'un tarihi dokusuna yansıtılarak seyircilere sunuldu. Belgeselde tiyatro ve su kemerinin teknik çizimleri Aspendos bölgesinde yaşanan tarihi olaylar, İskender'in Aspendos'u ziyaret edişi, Persler ile Aspendosluların savaşı, Selçukluların tiyatroyu onararak kaleye dönüştürmesi, M. Kemal Atatürk'ün tiyatroyu ziyareti, tiyatro için söyledikleri ve son yıllarda Aspendos'ta verilen temsillerden örnekler yer aldı.
ASPENDOS DİLE GELECEK
Proje hakkında bilgi veren Anadolu Ateşi Genel Sanat Yönetmeni Mustafa Erdoğan, çalışmanın tarihe saygı, aynı zamanda Aspendos'u kutsayan bir gösteri olduğunu söyledi. Projede adeta Aspendos'un dile geldiğini kaydeden Erdoğan, "Gündüz saatlerinde tiyatroyu ziyaret eden, eksik ya da yanlış bilgilerle dönen insanlar, bu projeyle doğru tarihsel bilgilere sahip olacak. Hollanda'dan getirdiğimiz altı projeksiyon makinesiyle tüm tiyatroyu seyircinin gözü önünde yeniden inşa ediyoruz" dedi.
ÖZEL KORUMA
Amaçlarının tiyatroya gelen seyircinin yüksek bir koruma bilinciyle gitmesini sağlamak olduğunu anlatan Mustafa Erdoğan, şöyle konuştu:
"2000 yıldan bu yana burada olan bu hazinenin kıymetinin bilinmesini sağlamaya çalışıyoruz. Anadolu Ateşi bu kutsal emanetin zarar görmemesi için Aspendos Antik Tiyatrosu'nda özel bir sahne ve teknik geliştirmiştir. Seksen desibeli geçmeyen özel bir ses sistemi, podyum ve metal içermeyen sahne konsepti tamamen portatif malzemelerden oluşan tekniğiyle bugüne kadar orada yapılan en hassas gösteriyi de ortaya çıkarmıştır. Tüm bu özellikleriyle de dünyadaki tek örnektir."
İbrahim LALELİ/ANTALYA, (DHA) -