'Tip 2 diyabet hastalığından' da kurtulan Yamaklar, "Yatarken yemek, uyanınca yemek düşünüyordum. Şimdi yeniden doğdum" dedi.
Antalya'da evli ve 2 çocuk annesi Rüya Yamaklar, 116 kiloya ulaşınca karşılaştığı zorluklar ve yakalandığı hastalıktan kurtulmak için zayıflamak istedi. 'Tip 2 diyabet hastası' Yamaklar, 8 farklı zayıflama yöntemi denedi. Daha sonra Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ndeki başarılı mide küçültme operasyonlarını duyan Yamaklar, Genel Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Ayhan Mesci'ye başvurdu. Yapılan tetkiklerinde operasyona engel bir durum rastlanmayan Rüya Yamaklar, geçen yıl 28 Kasım'da ameliyata alındı. 12 parmak bağırsak ve mideye yapılan operasyonun ardından kısa sürede taburcu olan Yamaklar, 10 ayda 49 kilo vererek 67 kiloya indi. Tip 2 diyabet hastalığından da kurtulan Rüya Yamaklar, şöyle dedi:
"Her yöntemi denedim; Akupunktur, bitkisel çaylar, zayıflama hapları, tek gıda rejimleri. Hiçbiri işe yaramadı. En fazla 10 kilo verip geri alıyordum. İçimdeki duygusal açlık, zayıflamamı engelliyordu. Şişman arkadaş gruplarına katılırdım. İnsanlardan kaçardım."
ESKİDEN 1.5 PORSİYON, ŞİMDİ 2 KÖFTE
Yöntemi duyduktan sonra bir süre araştırdığını belirten Yamaklar, şöyle devam etti:
"Sevinince, üzülünce yemek yerdim. Üzüntü, hasret, sevinç gibi duygularım yemek yemem için beni adeta uyarırdı. 1.5 porsiyon köfte yer doymazdım, şimdi 2 köfte ile doyuyorum. Doygunluk hissi hemen oluşuyor. Yaşamak için yemeyi öğrendim. Yıllarca hayal ettiğim bedene tek operasyonda kavuştum. Ameliyat ardından 10 ayda 67 kiloya düştüğümde dünyalar benim oldu. Yıllarca bacak bacak üstüne atarak oturmayı özlemiştim. Şimdi eski pantolonlarımın tek bacağına sığıyorum. Beni uzun süre sonra görenler tanıyamıyor. Aynanın karşısından ayrılamıyorum. Doktorlarım bana 46 kilo fazlam olduğunu söylemişti. Hedefimi geçmiş durumdayım. Şu an 67 kiloyum. 54 bedenden 40 bedene düştüm, içimden bir insan çıktı."
DİYABETTE YÜZDE 90 BAŞARI
Bu tür operasyonları 1.5 yıldan bu yana gerçekleştirdiklerini belirten Doç Dr. Ayhan Mesci, Rüya Yamaklar'ın kilonun yanı sıra ciddi diyabeti olan bir hasta olduğunu, günde 4 kez insülin kullandığını anlattı. Doç.Dr. Mesci, "Tüp mide ile 12 parmak bağırsağının yerini değiştirdik. Laparoskopik mini gastrik bypass, yani mide küçültme işlemi uyguladık. Mide fazla gıda alımını engelleyerek tokluk hissi veriyor. Bu yeni mide ile ince bağırsak arasında yapılan özel bağlantı sayesinde alınan gıdalar direkt olarak ince bağırsağa geçiyor" diye konuştu.
Tedavinin uygulanacağı hastayı belirlerken çeşitli kriterlere uyulması gerektiğini belirten Doç Dr. Mesci, şöyle devam etti:
"Hastanın vücut kitle indeksinin 35-40 arasında olması, en az 3 yıldır obez olması, hormonal hiçbir problem taşımaması ve alkol-ilaç bağımlılığı olmaması gerekli. Tüp mide ameliyatı tek uygulandığında diyabet yüzde 60-70 azalıyor, 12 parmak bağırsak operasyonu ile yüzde 88-90'lara varan iyileşme sağlanıyor."
Erol AKKIR/ANTALYA, (DHA) -