Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümü mezunu Kıvanç Sağır, küresel ısınmaya 'Dur' demek amacıyla Güney Amerika'da 4 yıl sürecek olan maceralı yolculuğa hazırlanıyor. Güneyden kuzeye doğru Atlantik kıyılarını bisikletle geçmeyi planlayan Sağır, Amazon Nehri yolunun tamamını yürüyerek geçecek. Eski İngiliz asker Ed Stafford'un 2 yıl süren zorlu yolculuk sonunda Amazon'u yürüyerek geçen ilk kişi olduğunu hatırlatan Sağır, projesini gerçekleştirdiği takdirde Amazon Nehri'ni yürüyerek geçen ilk Türk'ün kendisi olacağını söyledi. Doktorasını Güney Amerika'nın doğasında yapmaya karar verdiğini belirten Sağır, şunları söyledi:
"Yeni yerler keşfetmek amacıyla yurt içi ve dışına bireysel seyahatler düzenledim. 2009 yılı sonunda tek başıma bütün Güney Amerika ülkelerini kapsayan geziye çıktım. Orada kaldığım süre içerisinde sayısız macera yaşadım. Amazon Ormanları'nın büyüsünden oldukça etkilendim. 'Bir gün ben buraya tekrar gelmeli ve bu ormanın derinliklerini keşfetmeliyim' dedim. Şimdi küresel ısınmaya 'dur' demek için içimdeki bisiklet sürme aşkıyla 'Macera Rotası' adlı geziyi planladım."
Yaklaşık 30 bin kilometrelik yolculuğun 500 günlük ilk bölümünü bisiklet üzerinde, kalan 800-1000 günlük bölümünü ise, Amazon Ormanları'nda yürüyerek geçireceğini kaydeden Sağır, şöyle dedi:
"Seyahate bu yaz çıkmayı planlıyorum. Hazırlık sürecine göre bu tarihte değişiklik olabilir. Seyahat esnasında sırasıyla Venezuela, Kolombiya, Ekvador, Peru, Şili, Arjantin, Uruguay ve Brezilya olmak üzere toplam 8 ülkeden geçeceğim. Maceralarla dolu 4 yıl sürecek olan bu yolculuk, Venezuela'nın başkenti Caracas'tan başlayarak Peru'daki Amazon Nehri'nin kaynağının bulunduğu Nevado Mismi Dağı'nın zirvesinde sona erecek."
DAHA ÖNCE GERÇEKLEŞTİRİLMEDİ
Bu seyahatin daha önce gerçekleştirilmediğini dile getiren Sağır sözlerine şöyle devam etti:
"Böyle bir seyahati yapan bir Türk olmadı. Sadece İngiliz gezgin Ed Stafford, Amazon Nehri'ni kaynağından döküldüğü yere kadar yürüdü. Ed Stafford bu seyahatini 35 yaşında ve bir arkadaşıyla birlikte gerçekleştirdi. Ben ise bu seyahati tek başıma yapacağım. Macera Rotası, 4 yıl sürecek çok güzel bir proje. Böylesine uzun ve zahmetli bir projenin mutlaka bir maliyeti olacaktır. Bu maliyetleri sponsorlar aracılığıyla karşılamayı düşünüyorum. Dünyada ilk kez yapılacak bu seyahatin birçok yansıması da olacaktır."
BAĞIŞ DA TOPLAYACAK
Seyahatte Arama Kurtarma Derneği (AKUT), Kızılay, TEMA Vakfı ve Lösemili Çocuklar Vakfı gibi kuruluşlar ile Güney Amerika'da faaliyet gösteren ve kar amacı olmayan bir kuruluşa da bağış toplamayı düşündüğünü kaydeden Sağır, "Sponsorlar açısından böyle bir geziye destek vermek son derece güzel olacaktır. Sponsorların hem çevre sorunlarına bir katkısı olacak, hem de firmalarını dünyaya tanıtma fırsatı bulacak" dedi.