Aspendos'ta 'Carmen & Tango Ateşi' rüzgarı
Aspendos'ta 'Carmen & Tango Ateşi' rüzgarı
Dünya şampiyonu Toprak Razgatlıoğlu Zayn'i ağlattı
Dünya şampiyonu Toprak Razgatlıoğlu Zayn'i ağlattı
Başkan Uysal: Herkese gönlümüz açık
Başkan Uysal: Herkese gönlümüz açık
32 ilde zehir tacirlerine darbe
32 ilde zehir tacirlerine darbe
22 Temmuz 2011 Cuma - 17:58

Alevilerden tartışılacak rapor

Bektaşi Federasyonu (ABF) Alevi'lerin yaşadığı hak ihlallerine karşı “aleviRAPOR” başlıklı bir rapor yayınlamaya başlıyor. ABF tarafından rapora ilişkin yapılan açıklama şöyle:

Alevilerden tartışılacak rapor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

2011’de Alevi hak ihlali raporu hazırlamak Türkiye adına ayıplı bir durumdur!

Değerli Basın Mensupları,

Türkiye’de hem birey hem topluluk hakları sürekli ihlal edilen, özel sektörde veya kamuda açık bir ayrımcılığa uğrayan Alevilerin maruz kaldıkları sorunların çözümü için demokratik bir mücadele veren Alevi Bektaşi Federasyonu, yeni bir uygulama başlatıyor…

Alevi hak ihlallerine karşı “aleviRAPOR” başlıklı bir hak ihlali raporu yayınlamaya başlıyor!

Alevilerin kimliklerini özgürce ifade ve beyan edebilmeleri, sahip oldukları kimliklerine uygun yaşamaları ve Aleviliklerinden dolayı ayrımcılığa uğramamaları için yıllardır mücadele veriyoruz. Bu mücadelenin, Türkiye’de gerçek anlamda demokrasinin gelişmesi, gerçek anlamda bir laiklik uygulaması için önemli olduğuna inanıyoruz. Eğer ülkemizde demokrasi bugün tam anlamıyla yerleşememiş ise bunun en temel nedenlerinden birisi başta Aleviler olmak üzere, farklı inançların ve kültürlerin önüne konan sistematik engellerdir. Bu engeller bir zihniyet mesesine dönüşmüştür ve bu zihniyet Aleviliğin asimile edilmesi gereken bir inanç olarak görmüş, bu nedenle de Aleviler genellikle güvenlik konseptleri çerçevesinde değerlendirilmiştir.

Oysa, artık bilinen evrensel bir kural vardır: İnsan, haklarıyla vardır ve bu haklar tartışılamaz, müzakereye açılamaz!

Alevilerin hakları ne yazık ki bu ülkede hep tartışma konusu oldu. Alevilik, bir inanç olarak kabul edilmedi, ret ve inkar politikalarıyla yok edilmek istendi ve en doğal hakları müzakereye açıldı. Örneğin, AKP’nin Alevi Açılımı toplantılarından sonra yayınlanan Nihai Rapor’un 25. sayfasında müzakere sürecinin tarafları “Aleviler, Sünniler ve devlet” şeklinde takdim edildi. Alevilerin kimlik sorunlarının çözümü, Sünni kitlenin insafına, hoşgörüsüne, inayetine bırakıldı.

Değerli basın mensupları,

Bugüne kadar, Alevilerin uğradığı ayrımcılıklar ve baskı politikaları, Alevilerle ilgili oluşturulan önyargı örnekleri sistematik bir değerlendirmeye tabi tutulmamıştı. Ancak geldiğimiz noktada, Alevilerle ilgili hak ihlallerini, kin ve nefret söylemlerini düzenli şekilde kamuoyu ile paylaşma ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Çünkü, Alevilerle ilgili önyargı, kin ve nefret söylemi, haklarının ihlali Sünni reflekslerle çerçevelendirilirdi, şimdi bu yaklaşıma siyasal bir boyut eklendi. Alevilerin orduyu ve yargıyı ele geçirdikleri, derin devlet yapılanmalarının kadrolarını oluşturduğuna dair haksız, insafsız, hiçbir mantık ve izanla açıklanamayacak saçma sapan düşünceler, bu siyasal lincin örnekleridir.

Alevi Bektaşi Federasyonu, artık Alevilerin uğradığı ihlaller, kin ve nefret söylemini deşifre edecek bir çalışmayı gerçekleştirecek. 3 ayda bir hazırlayacağımız ve sizlerle paylaşacağımız raporla, Alevilerin ülkemizde karşılaştıkları eşitsiz ilişkileri ortaya koyacağız ve bu eşitsizliğin nasıl bir köklü zihniyetin ürünü olduğunu, sistematikleştiğini, iktidar ilişkilerinden beslenerek güç aldığını gözler önüne sereceğiz. Almanca, İngilizce ve Fransızca’ya da çevrilecek olan “aleviRAPOR”u, insan hakları alanında faaliyet gösteren kişi ve kurumlara, valiliklere, medya kuruluşlarına, özellikle Avrupa ve Amerika’da bulunan insan hakları kurumlarına, Avrupa Parlamentosu’nun milletvekillerine, büyükelçiliklere, toplumun kanaat önderlerine, siyasi partilere, sivil toplum örgütlerine, aydın ve sanatçılara yollayacağız. Raporumuz, federasyonumuza bildirilen ya da kamuoyuna yansıyan ihlallerden doğruluk derecesi saptanan örnekleri içerecek, kuşku derecesi yüksek vakalar dikkate alınmayacaktır.

Türkiye’nin en ücra köşesinde bile olsa bize bildirilen ya da bizim bildiğimiz ihlalleri takip edeceğiz ve kamuoyuna yansıtacağız.

Bir çağrımız da Alevi ve demokrat kamuoyuna…

Alevilere karşı eşitsizlik ve ayrımcılık temelinde yapılan hak ihlallerini, nefret suçlarını kaynak göstererek bize gönderiniz. Size ve çevrenize yapılan haksızlıkları sineye çekmeyin ve deşifre edin, kimliğinize, onurunuza sahip çıkın. Kurum olarak bizler yanınızda olacağız.

Değerli basın mensupları;

Alevilerle ilgili bir ihlal raporu hazırlamak durumunda kalmak ve bunu kamuoyu ile paylaşmak Türkiye adına ayıplı bir durumdur. Bu rapor, demokrasi adına Türkiye’nin utancıdır. Keşke, böyle bir ihtiyacı hissetmeseydik.

Hiçbir inanca ve kültüre hak ihlalinin olmadığı güzel günler dileğiyle…

Selahattin Özel, ABF Genel Başkanı

Ankara, 22 Temmuz 2011

 
Sapan’ın ikinci önergesi stadyum oldu
 
Gurbetçi çift kazada öldü
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
datyanus 25 Temmuz 2011 Pazartesi 17:51

mesele alevi meselesi değil mesele dış güç meselesi bizim insanımızın kürt, türk, bugün alevi yarın laz meselesi diye parçalanıp yutulması isteniyor. özgürlüğk diyorsunuz kardeşim cem evleri yokmu bu ülkede, camiler yokmu, alın kiliseler yokmu, saçma sapan kişilere bakıp çıkartmalar yapıyorsunuz. yaşayın dininizi kabul eden olursada tanıtın insanlara kabullendirin herkersin kendi özgür iradesi var hiç bir yerde alevi, laz yada kürt, diye kısıtlama görmedim. kamu kuruluşlarının tamamında türk varsa alevide var türk varsa kürtte var lazda var..

Yorumu oyla      4      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'anne ben ölsem ağlarmısın?' dedi ve...
Aydın'ın Nazilli İlçesi'nde, evlerine gelen misafirlere meşrubat servisi ...
Niğde Emniyet Müdürü gözaltında
Niğde Emniyet Müdürü Yusuf Albayrak, "Çıkar amaçlı silahlı suç örgütü ...
Okul kantinlerinde bunlar satılmayacak
Milli Eğitim Bakanlığı’nın “Okul Kantinlerindeki Gıda Satışı” konulu yeni ...
 
Yargıdan 'özel hayat' kararı
Yargıtay, iddianamede yer almasına rağmen özel telefon konuşmalarını yayımlayan ...
Özdilek’te fotoğraf buluşması
Nizamettin Özmen ve Okan Dilek’in birlikte hazırladıkları ÖZmen DİLEK ...
LYS sonuçları açıklandı
 
Evinin salonunu havuz yaptı
Erzincan'da 55 yaşındaki Erdin Yılmaz Peker evinin salonuna yaptırdığı ...
Cazz'ın kalbi Aspendos'ta atıyor
Bu yıl ilki düzenlenen Uluslararası Antalya Caz Festivali, Antalya Aspendos ...
İcra müdürü rüşvetten tutuklandı
Burdur'un Tefenni İlçesi'nde 4 yıldır İcra Müdürü olarak görev yapan Caner ...
 
Dursun Gündoğdu
Dursun yazı yazmış, yetiş hakim yetiş...
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Diplomatik gelişmeler
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Alman modeli çöküyor mü?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Nedir bu yaşadıklarımız?
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Eylül ayı sağlık konularıyla ilgili dikkatli olmanız gereken bir ay. Ayın ilk haftasında sorumluluklarınız, çalışma ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva