Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat tarafından 1221 yılında kentin alınmasından sonra yeniden inşa ettirilen Alanya Kalesi'nde Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle kazı ve restorasyon çalışmaları başladı. Çalışmalar, Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bekir Deniz yönetimindeki 12 kişilik ekip tarafından yürütülüyor.
Kazılara iç kale bölgesinden başladıklarını anlatan Prof.Dr. Bekir Deniz, "Sur duvarlarına, kalenin yukarısından aşağıya doğru bir toprak akıntısı var. Yağmur suları ve değişik nedenlerden dolayı akan topraklar kalenin sur duvarlarına basınç yapıyor. Bu basınç sur duvarlarının yıkılmasına neden olabilir. Bu toprak seviyesinin düşürülmesi gerekiyor. İlk çalışmamızı toprak yığılmasını açmak için başlattık. Amacımız sadece kazı yapmak değil, aynı zamanda kale bölgesini tamir etmektir. İç kaledeki çalışmaların ardından dış kale bölgesine yöneleceğiz. Yıkıntı ve harabe halindeki yerlerde hem kazı hem de restorasyon çalışması yapacağız" diye konuştu.
Çalışmaların 15 Aralık'a kadar devam edeceğini kaydeden Prof.Dr. Deniz, ikinci dönem kazılarının ise Ocak 2012'de başlayacağını söyledi. Alanya Kalesi'nin kazıdan çok onarıma ihtiyacı olduğuna dikkati çeken Prof.Dr. Bekir Deniz, "Sadece bir restorasyon olarak değil, burayı ziyaret eden turistlerin de güvenliğini düşünmemiz gerekiyor. İnsanların rahatça dolaşabileceği ortamlar yaratmak gerekiyor" dedi.
Ekip sayısını artırabileceklerine de vurgu yapan Prof.Dr. Deniz, "Uzun yıllardan bu yana bu bölgede kazı çalışmaları yapılıyor ama Alanya'da bir kazı evi yok. Kazı evi olarak 'bedesten' denilen yeri kullanıyoruz. Bu geçici bir çözüm. Acil kazı evi yapılması gerekiyor" diye konuştu.
Mustafa SERTER/ALANYA (Antalya), (DHA)