İlçede örtü altı yetiştiriciliğinde son 4 yılda önemli oranda artış yaşandı. 2010 yılında Alanya'da 21 bin dekar örtü altı alanda 256 bin 625 ton üretim yapılırken, 2014'te 22 bin 510 dekar alanda 264 bin ton üretim gerçekleşti. Son yıllarda örtü altında özellikle muz üretiminde büyük artış yaşandı. Alanya'da 2010 yılında örtü altında muz üretimi 750 dekar alanda 5 bin 250 ton gerçekleşirken, bu 2014'te 1500 dekar alana yükseldi. Rekolte ise 10 bin 500 ton oldu.
'VERİM VE KALİTE ARTTI'
Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mehmet Rüzgar, Alanya'nın turizmin yanı sıra, tarımsal üretimde de ön plana çıkan önemli bir merkez haline geldiğini söyledi. Yılın belirli zamanlarında yetişen sebze ve meyvelerin, gelişen teknolojiyle beraber seralarda daha erken hasat edilmeye başlandığını belirten Rüzgar, "Bu durum üretimdeki verim ve kaliteyi de artırdı. Seralarda ısıtma, havalandırma, sulama, gübreleme ve ilaçlamanın kontrollü şekilde yapılmaya başlanması, tarımsal girdileri azalttığı kadar verim yönünden de üreticiye avantaj sağlıyor" dedi.
'ZARAR RİSKİ DAHA DÜŞÜK'
Alanya Ziraat Odası Başkanı Turgut Musluoğlu ise son yıllarda tarım alanlarına yenilerinin de eklendiğine dikkati çekerek, bunun büyük bölümünün örtü altı alanlar olduğunu söyledi. İlçede farklı sektörlerden birçok yatırımcının kırsal bölgelerde tarım arazisi satın alarak üretime başladığını kaydeden Musluoğlu, "Seralarda artık yeni teknolojiler kullanılıyor. Daha fazla verim alınıyor. Ürün neredeyse ikiye katlanıyor. Hava şartlarından daha az etkilendiği için ürünün zarar görme riski örtü altında daha düşük. Açıkta üretime göre işçilik maliyeti de daha az" diye konuştu.
Teoman ERİŞ/ALANYA (Antalya), (DHA) -