Proje kapsamındaki 20 pilot adliye arasında yer alan Alanya Adliyesi'nde 3 ön büro, danışma masası, kartlı giriş ve turnike sistemi kuruldu. Giriş noktasına hassas metal arama dedektörü yerleştirilen adliye binasında giriş ve çıkışlar kayıt altına alınıyor.
Alanya Cumhuriyet Başsavcısı Yener Yavuz, projenin ilk etapta Konya Mardin, Rize, Manavgat ve Aydın adliyelerinden oluşan 5 pilot adliyede aktif olarak başlatıldığını ve 1 Aralık 2007'de başlanan projenin 2010 tarihinde sona erdiğini söyledi. Nisan 2011 tarihinde devam sözleşmenin imzalanmasıyla projenin 2'nci safhasına geçilerek 20 pilot adliye daha belirlendiğini belirten Yavuz, "Projenin bu adliyelere de yaygınlaştırılması için faaliyetlere başlandı. Yaklaşık 2 yıldır 20 pilot adliyeyle birlikte Alanya Adliyesi de bu projede yer alıyor" dedi
İŞLEMLER ÖN BÜROLARDA YAPTIRILACAK
Proje kapsamında adliyenin giriş kısmına 3 ön büro kurulduğunu dile getiren Yavuz, "Hukuk mahkemeleri, savcılık ve ceza mahkemeleri için ön bürolar oluşturuyoruz. Vatandaşlar her türlü talep ve ihtiyaçlarını bu ön bürolara müracaatla halledebilecek. Çok istisnai olarak üst katlardaki kalemlere, hakim ve cumhuriyet savcılarına çıkacak. Şu anda 1 saatte tamamlanan bir işlem projenin başlamasıyla birlikte 5 dakikada tamamlanabilecek" diye konuştu.
HAKİMLER DAHA RAHAT ÇALIŞACAK
Uygulamanın ay sonunda başlayacağını kaydeden Yavuz, "Hakim ve savcılarımızın yaptıkları işe yoğunlaşmaları bizim izin önem arz ediyor. Odaya giren çıkan çok olunca dosyalara konsantre olmak zorlaşıyor. Belki 1 saatte incelenecek dosya 1 günde incelenemeyebiliyor. Kısıtlı alanlar oluşturarak vatandaşlarımızın üst katlara mecbur kalmadıkça çıkmasını engellemeye çalışacağız. Kartlı giriş sistemleri kuruldu. Adliye girişindeki metal arama dedektörü daha hassas bir cihazla değiştirildi. Turnike sistemi yenilendi. Giriş ve çıkışlar kayıt altına alınıyor. Güvenlik nedeniyle 6-7 aydır kapalı olan arka giriş kapısı da bu proje kapsamında açılacak."
Teoman ERİŞ/ALANYA, (DHA)