Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği'nin (EKODOSD) yaptırdığı araştırmalarda Dilek Yarımadası'nın 100-150 yıl önce alageyiklerin yaşam alanı olduğunu ortaya çıktı ve Kuşadası-Davutlar arasındaki Kadı Kalesi kazı çalışmaları sırasında geyik boynuzları bulundu. Dernek üyeleri, elde ettikleri bu bilgilerle, Antalya Düzlerçamı'nda bulunan alageyiklerden bir bölümünün milli parka getirilmesi için Çevre ve Orman Bakanlığı'na müracaat etti. Bakanlık Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Av ve Yaban Hayatı Dairesi Başkanlığı dünyada saf alageyik popülasyonunun sadece Antalya'da bulunduğunu da dikkate alarak, nesillerini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmeleri için, mevcut geyiklerden bir bölümünün eski yaşam alanlarına gönderilmesi kararını aldı. Coğrafi koşulları, alana giriş ve çıkışların kontrol altında tutulması, yarımada bölümünde kaçak avcılığın olmaması, büyük memelilerin yaşaması için elverişli toprak ve hava koşullarına sahip olması nedeniyle Dilek Yarımadası'na, Antalya Düzlerçamı'ndan özel sistemlerle yakalanan alageyikler getirilmeye başlandı.
Av ve Yaban Hayatı Dairesi personeli, Aydın Doğa Koruma ve Milli Park Şube Müdürü Mehmet Uzuner, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü görevlileri ve EKODOSD üyelerinin katılımıyla, iki erkek alageyik milli parkın batı bölgesinde oluşturulan adaptasyon alanına yerleştirildi.
EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, Antalya'dan 30 alageyik getirilmesinin hedeflendiği söyledi. Sürücü, "Boyunlarına uydudan izleme cihazı takılan alageyiklerin hareketleri sürekli olarak takip edilecektir. Anadolu Parsı ve alageyik gibi türlerini yıllar önce kaybeden Dilek Yarımadası'nın yaban hayatına Antalya'dan getirilen yeni alageyikler büyük zenginlik katacaktır. 'Ayılar ormanın bekçisi, domuzlar çiftçisi, geyikler de süsü' deyiminde olduğu gibi, alageyikler Dilek Yarımadası'nın süsü olacaktır. Dünyada saf olarak sadece ülkemizde bulunan bu türün neslini sağlıklı bir şekilde Dilek Yarımadası'nda devam ettireceğini umuyoruz" dedi.