Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, en ölümcül sekiz kanser türü arasında ağız kanserinin de yer aldığını belirten Diş Hekimleri Odası Başkanı Hüdayi Kartöz, 1-7 Nisan Kanser hastası dolayısıyla her geçen yıl artan ağız kanserine dikkat çekti.
AĞIZ KANSERİ ERKEKLERDE YAYGIN
Baş ve boyun bölgesinde cilt kanserlerinden sonra görülen ikinci kanser tipinin ağız kanserleri olduğunu vurgulayan Kartöz, "Ağız kanserlerinin görülme sıklığı yaş ile birlikte artmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre vakaların yüzde 95'inden fazlasının 40 yaş üzerinde olduğu bildirilmiştir. Erkeklerde kadınlara oranla iki kat daha fazla görülmesinin nedenleri arasında alkol ve sigara tüketimi gelmektedir" diye konuştu.
HASTALARIN YARISI YAŞAMLARINI İLK 5 YILDA KAYBETMEKTEDİR
İleri tanı yöntemlerine rağmen ağız kanserlerinin geç teşhis edilebildiğini anlatan Kartöz, "Tanı ve tedavisi geciken hastaların yarısı yaşamlarını ilk 5 yılda kaybetmektedir. Birçok vakada klinik muayene de yetersiz olduğundan tanıda biyopsi kullanılması önerilmektedir. Bu yüzden diş hekimlerine önemli bir görev düşmektedir. Hastaların periyodik muayenelerinde iyi bir ayrıntılı bir muayene erken teşhiste önemli rol oynamakta ve hayat kurtarmaktadır. Rutin diş kontrolleri de bu yüzden gereklidir" dedi.
KANDERİN NEDENLERİ
Kartöz, ağız kanserinin belirtilerinin ağızda geç iyileşen yaralar, ağız yumuşak dokularının esneklik kaybı ve hareket zorluğu, kulak ağrısı, kanama, dişlerde hareketlilik, konuşma ve yutma güçlüğü, protez kullanmada zorluklar olarak sıraladı. Kartöz, alkol, sigara ve tütün ürünleri, kötü beslenme, yumuşak dokulara ve dile temas eden kötü yapılmış diş restorasyonları, taşkın dolgular, hatalı kuron köprü restorasyonları, dil sırtını kesecek şekilde aşınmış diş dokuları, tıbbi standartlara uygun olmayan dolgu ve protez malzemelerinin kanserin oluşmasına neden olduğunu söyledi
Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA, (DHA)