Yüksek Seçim Kurulu 9 Nisan’da verilen listeleri inceledi ve 24 parti ile 152 bağımsız adayın isminin de olduğu listeleri yayınladı. Bu listeler radyo ve televizyonda yayınlanmak üzere TRT’ye de gönderildi.
Geçici aday listelerine göre, Antalya’da milletvekili adaylarından bazılarının başvurularındaki, ‘Meslek’ hanesine ‘Bakan’ ya da ‘Milletvekili’ yazdırması dikkat çekti.
Emekli bir kamu görevlisi (memur) olan Ak Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu’da mesleğini ‘Vali yardımcısı’ olarak yazdırmış. Uzmanlar ise vali yardımcılığının bir meslek değil, unvan olduğu görüşünde…
Halen milletvekilliği görevini sürdüren ve Antalya’dan milletvekilliği adaylığı için başvuranlar, meslek hanelerine bakın ne yazdırmışlar:
MHP
Abdurrahman Başkan (Ziraat Mühendisi)
AK PARTİ
Mevlüt Çavuşoğlu (Bakan)
Mustafa Köse (Avukat)
Tuba Vural Çokal (Göz Hastalıkları Uzmanı)
Kemal Çelik (Milletvekili)
Atay Uslu (Vali Yardımcısı)
CHP
Cavit Arı (Avukat)
TÜRKİYE İŞÇİ PARTİSİ
Barış Atay Mengüllüoğlu (Oyuncu)
MİLLETVEKİLLİĞİ MESLEK Mİ?
Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı’ndan Mehmet Ali Yavuz’un, Doç. Dr. İpek Özkal Sayan danışmanlığındaki tezinde, milletvekilliğinin bir meslek olmadığına vurgu yapılıyor.
2020 yılında yayınlanan tezde, “Demokrasi ile yönetilen ülkelerde, halkın oyuyla seçilen ve halkı temsil eden TBMM üyelerine milletvekili denir” ibaresi yer alıyor.
“Parlamenter olarak da adlandırılan parlamento üyeleri, halkın genel oylarıyla seçilen yasama meclisi üyeleridir” denilen teze göre, parlamento üyeleri, “ Vatandaşların siyasi katılım hakkını vatandaşları temsilen ve onlara vekâleten kullanan kimseler” olarak tanımlıyor.
“TBMM üyeliği bir meslek değildir” diye açık yazılan teze göre, bunun nedeni de şöyle anlatılıyor:
“Çünkü milletvekillerine verilen görev ve yetkiler genel seçimlerde ortaya çıkan sonuca göre tanınmaktadır. Yani milletvekilliği yapmak için kişinin kendi kararı yeterli olmayacak, halkın da aynı yöndeki kararı gerekli olacaktır. Bu durum ise, milletvekillerinin bu görevden uzaklaştırılabileceği anlamına da gelmektedir. Bu nedenle milletvekilliği bir meslek haline gelememiştir. TBMM üyelerinin görevlerinin niteliği, kapsamı ve bu görev nedeniyle kendilerine tanınan ayrıcalıklar ve imkanlar Anayasa ile belirlenmişken, TBMM üyelerinin hangi statüde görev yaptıkları; dolayısıyla TBMM üyelerinin bir kamu görevlisi olup olmadığı herhangi bir yasal düzenlemeye konu edilmemiştir.”
BAKANLIK MESLEK Mİ?
Cumhurbaşkanlığı sistemine göre, bakanlar atamayla geliyor. Ancak, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, bakanların görevleriyle ilgili idari sorumluluklarına dair bir kararında; ‘Devlet memuru’ ve ‘kamu görevlisi’ kavramlarını açıklığa kavuşturarak, bu kişilerin bir kamu hizmetini yerine getirdikleri ve karşılığında Devlet bütçesinden maaş, ücret, ödenek vs. gibi farklı adlarla maddi meblağ aldıkları, bu durumda bakanların kamu görevlisi sayılacakları yönünde görüş ortaya koydu.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |
|
|||||
|