Anayasa Mahkemesi, DSP, BBP ve Saadet Partisi'nin genel seçime girecek siyasi partilere getirilen yüzde 10 barajın kaldırılması için yaptığı başvuruyu, "konu bakımından yetkisizlik" nedeniyle reddetti. Yüksek Mahkeme, bireysel başvuru yoluyla doğrudan yasama işlemine değil, ancak yasama işleminin uygulanması mahiyetindeki işlem, ihmal ve eylemlere karşı başvuru yapılabileceğini belirtti.
Yüksek Mahkemenin bireysel başvuruya ret gerekçesi Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayınlandı. Anayasa Mahkemesi, DSP, BBP ve Saadet Partisi'nin genel seçime girecek siyasi partilere getirilen yüzde 10 barajın kaldırılması için yaptığı başvuruyu, konu bakımından yetkisizlik nedeniyle reddetti. Siyasi partilerin hukuki nitelikleri bakımından kamu tüzel kişisi olmadığının belirtildiği gerekçede, bireysel başvuru yolunun, bireylerin maruz kaldığı temel hak ve ihlallerinin tespitini yapan ve tespit edilen ihlalin ortadan kaldırılması için etkin araçları içeren anayasal bir güvence olduğu vurgulandı.
Bu güvence kapsamında, kişilere doğrudan yasama işleminin iptalini isteme yetkisi tanınmadığının anımsatıldığı gerekçede, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yolunun, kamusal bir düzenlemenin soyut biçimde Anayasa’ya aykırılığının ileri sürülmesini sağlayan bir yol olarak kabul edilemeyeceği kaydedildi. Bir yasama işleminin, temel hak ve özgürlüğünün ihlaline neden olması durumunda, doğrudan yasama işlemi aleyhine değil, ancak yasama işleminin uygulanması mahiyetindeki işlem, eylem ve ihmallere karşı bireysel başvuru yapılabileceğinin hatırlatıldığı gerekçede, bir yasama işleminin doğrudan ve soyut olarak Anayasa’ya aykırı olduğu iddiasıyla Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapılamayacağı kaydedildi.
ANKARA